• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Izglītības un zinātnes ministrija: Par skolu atlases kritēriju apspriešanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.01.2012., Nr. 11 https://www.vestnesis.lv/ta/id/242933

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta sēdē: 2012.gada 17.janvārī

Vēl šajā numurā

19.01.2012., Nr. 11

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Izglītības un zinātnes ministrija: Par skolu atlases kritēriju apspriešanu

Lai nodrošinātu caurskatāmu un godīgu priekšatlases procesu profesionālās izglītības iestāžu vērtēšanai, kas turpmāk pretendēs uz apjomīgiem Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) ieguldījumiem skolas infrastruktūras modernizācijā, Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) ir sākusi sabiedrisko apspriešanu skolu atlases kritērijiem. Pagājušajā nedēļā nozaru ekspertu padomēm, Latvijas Darba devēju konfederācijai, Profesionālās izglītības un nodarbinātības trīspusējās sadarbības padomei, plānošanas reģioniem un citiem sadarbības partneriem ir nosūtīti komentēšanai un priekšlikumu izteikšanai profesionālās izglītības iestāžu priekšatlases kritēriji ERAF projektu īstenošanai aktivitātē “Mācību aprīkojuma modernizācija un infrastruktūras uzlabošana profesionālās izglītības programmu īstenošanai”.

Viens no profesionālās izglītības iestāžu priekšatlases kritērijiem ir moderna, vienota mācību kompleksa izveide, prioritāri atbalstot tās profesionālās izglītības iestādes, kas paredz apvienoto izglītības iestāžu izveidošanu vienuviet, vienlaikus atbrīvojot nevajadzīgās ēkas. Kritērijs ieguldījumu efektivitātes izvērtēšanai ir audzēkņu skaits izglītības iestādē – augstāku vērtējumu iegūs tās profesionālās izglītības iestādes, kas spēs nodrošināt piekļuvi modernizētajai infrastruktūrai pēc iespējas lielākam audzēkņu skaitam. Būtisks būs nozaru ekspertu padomju vērtējums, nosaucot konkrētajā nozarē nozīmīgākās trīs profesionālās izglītības iestādes. Savukārt plānošanas reģioni, nosaucot savā reģionā trīs profesionālās izglītības iestādes, kas nozīmīgas reģiona attīstības nodrošināšanai, aicināti vērtēt profesionālās izglītības iestādēs īstenoto mācību programmu atbilstību reģiona attīstības plānošanas dokumentos minētajiem prioritārajiem tautsaimniecības virzieniem, profesionālās izglītības iestādes līdzšinējās darbības kvalitāti un devumu reģiona tautsaimniecības attīstībai, kā arī nākotnes perspektīvas atbilstoši reģiona plānotajām attīstības tendencēm.

Pēc minētajiem kritērijiem profesionālās izglītības iestādes tiks sarindotas prioritārā secībā. Tas nozīmē, ka no esošajām 34 profesionālās izglītības iestādēm, kuras īsteno ERAF projektus, tikai augstāko vērtējumu saņēmušās skolas tiks aicinātas prezentēt savas aktualizētās attīstības un investīciju stratēģijas. Tās vērtēs IZM kopā ar darba devējiem, nozaru pārstāvjiem un pašvaldībām, izslēdzot iespēju vērtējumā ietvert jebkādus politiskus motīvus.

Pēc pašreizējiem aprēķiniem, ERAF aktivitātes 2.atlases kārtā pieejamais finansējums varētu būt aptuveni 43 miljoni latu. Ņemot vērā izvērtējuma rezultātus un nozaru ekspertu viedokli, finansējums tiks sadalīts 6–8 profesionālās izglītības iestādēm (pieļaujot, ka vairums no tām varētu būt profesionālās izglītības kompetences centri), lai pilnībā sakārtotu to infrastruktūru atbilstoši darba tirgus prasībām un mūsdienu modernas skolas vajadzībām saskaņā ar IZM apstiprināto skolas attīstības stratēģiju un ERAF aktivitātes mērķi.

Šobrīd IZM izstrādā informatīvo ziņojumu par ERAF aktivitātes projektu īstenošanas problēmām un to risinājumiem, kuru valdībā plānots skatīt februārī. Pēc ziņojuma izskatīšanas valdībā un Ministru kabineta lēmuma pieņemšanas par tālāko rīcību ERAF aktivitātes ieviešanā IZM izstrādās jaunus Ministru kabineta noteikumus par ERAF aktivitātes īstenošanu. Paredzams, ka 2012.gada aprīļa sākumā IZM aicinās profesionālās izglītības iestādes iesniegt jaunus projektu iesniegumus atbilstoši aktuālajai situācijai un reālajām investīciju izmaksām.

Lai nodrošinātu maksimālu atdevi un efektivitāti ERAF līdzekļu ieguldījumiem profesionālās izglītības reformas īstenošanā un izglītības iestāžu infrastruktūras sakārtošanā, 2011.gada 27.decembrī IZM iesaldēja ERAF projektu darbību, uz laiku neļaujot uzņemties jaunas saistības projektos paredzēto aktivitāšu īstenošanai.

Ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!