• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ārlietu ministra darba vizītēm Polijā un Somijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.01.2012., Nr. 12 https://www.vestnesis.lv/ta/id/243003

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par gatavošanos NATO ģenerālsekretāra vizītei

Vēl šajā numurā

20.01.2012., Nr. 12

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ārlietu ministra darba vizītēm Polijā un Somijā

18.janvārī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs darba vizītē apmeklēja Poliju. “Mēs uzskatām Poliju par ārkārtīgi nozīmīgu partneri gan Baltijas jūras reģionā, gan Eiropas Savienībā, gan arī Ziemeļatlantijas aliansē,” tiekoties ar Polijas ārlietu ministru Radoslavu Sikorski, uzsvēra Latvijas ārlietu ministrs.

Ministri pārrunāja enerģētiskās drošības stiprināšanu, tostarp energoresursu piegāžu avotu diversifikāciju, kā arī enerģētikas infrastruktūras projektu īstenošanu reģionā. Polijas ārlietu ministrs pauda gatavību dalīties pieredzē par slānekļa gāzes ieguves iespējām. Abas puses bija vienisprātis par nepieciešamību turpināt darbu pie Rail Baltica dzelzceļa projekta.

Tikšanās laikā E.Rinkēvičs un R.Sikorskis pārrunāja arī aktuālās norises Eiropas Savienībā – 26 valstu fiskālā līguma sagatavošanas gaitu, kā arī vienojās koordinēt abu valstu nostāju sarunās par ES daudzgadu budžetu, ieskaitot, par kohēzijas un lauksaimniecības tiešmaksājumu līdzekļiem. E.Rinkēvičs izteica atzinību Polijas kolēģim par teicami novadīto Polijas prezidentūru ES Padomē un pauda interesi pārņemt Polijas pieredzi, gatavojoties Latvijas prezidentūrai 2015.gada pirmajā pusē.

R.Sikorskis no savas puses augstu novērtēja Latvijas paveikto ekonomiskās un finanšu krīzes pārvarēšanā un atzina, ka Latvija šajā ziņā var būt piemērs citām ES dalībvalstīm. Abi ministri kā ļoti veiksmīgu novērtēja Latvijas un Polijas ekonomiskās sadarbības attīstību – 2011.gadā tirdzniecības apjoms starp abām valstīm vēsturiski pirmo reizi pārsniedza viena miljarda eiro atzīmi. R.Sikorskis arī pateicās par Latvijas valsts atbalstu poļu minoritātei Latvijā.

Sarunas gaitā tika apspriesti ar reģiona drošību saistīti jautājumi. Latvijas ārlietu ministrs pateicās Polijas pusei par tās ieguldījumu Baltijas valstu gaisa telpas kontroles nodrošināšanā NATO ietvaros. Ministri apmainījās viedokļiem par ES Austrumu partnerības iniciatīvu, kā arī attiecībām ar Krieviju un Baltkrieviju.

19.janvārī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs darba vizītē apmeklēja Somiju. Ministrs tikās ar Somijas ārlietu ministru Erki Tuomioju. Pārrunājot divpusējo sadarbību, E.Rinkēvičs pateicās somu kolēģim par Somijas aktīvo sadarbību ar Latvijas robežsardzi un muitu, kā arī par somu atbalstu latviešu diasporas pārstāvjiem Somijā. Kolēģi pārrunāja sadarbību Baltijas un Ziemeļvalstu formātā, tostarp stratēģijas Baltijas jūras reģionam īstenošanu. Abi ministri bija vienisprātis par nepieciešamību stiprināt vides aizsardzības pasākumus Baltijas jūrā. Tika pārrunātas ES aktualitātes, reģiona drošības jautājumi, attiecības ar kaimiņvalstīm, kā arī starptautiskās politikas jautājumi, tostarp situācija Irānā un Sīrijā. E.Rinkēvičs somu kolēģim apstiprināja Latvijas virzību uz Māstrihtas kritēriju izpildi 2014.gadā, lai varētu pievienoties eirozonai. Vēl Latvijas un Somijas ārlietu ministri apsprieda enerģētikas un transporta infrastruktūras projektus reģionā.

Vizītes laikā E.Rinkēvičs tikās arī ar Somijas Eiropas lietu un ārējās tirdzniecības ministru Aleksandru Stubu. Ministri pārrunāja ekonomiskās norises Eiropā, 26 valstu fiskālā līguma sagatavošanu, kā arī sarunas par Eiropas daudzgadu budžetu. Latvijas ārlietu ministrs izklāstīja Latvijas nostāju saistībā ar Eiropas Komisijas piedāvāto kohēzijas un lauksaimniecības tiešamaksājumu apjomu. Ministrs norādīja, ka piedāvātā pieeja nav taisnīga, ņemot vērā Latvijas ekonomikas samazināšanos krīzes gados. E.Rinkēvičs pauda Latvijas interesi piesaistīt tūristus no Somijas, kā arī attīstīt sadarbību informāciju tehnoloģiju un citās jomās.

Latvijas vēstniecībā ārlietu ministrs tikās ar tiem ārvalstu vēstniekiem Latvijā, kuru rezidences vieta ir Helsinki. Ministrs informēja ārvalstu diplomātus par Latvijas ārpolitiskajām aktualitātēm, ekonomisko attīstību, kā arī pārrunāja divpusējo attiecību jautājumus.

Ārlietu ministrijas Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!