• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rīgas domes 2011. gada 13. decembra saistošie noteikumi Nr. 151 "Grozījumi Rīgas domes 2007.gada 11.septembra saistošajos noteikumos Nr.88 "Nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanas kārtība Rīgā"". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.01.2012., Nr. 13 https://www.vestnesis.lv/ta/id/243051

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Rīgas domes saistošie noteikumi Nr.154

Grozījumi Rīgas domes 2006.gada 1.augusta saistošajos noteikumos Nr.51 "Par pašvaldības nodevu par reklāmas, afišu, sludinājumu un citas vizuālās informācijas izvietošanu Rīgā"

Vēl šajā numurā

24.01.2012., Nr. 13

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Rīgas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 151

Pieņemts: 13.12.2011.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Rīgas domes saistošie noteikumi Nr.151

Rīgā 2011.gada 13.decembrī (prot. Nr.72, 6.§)

Grozījumi Rīgas domes 2007.gada 11.septembra saistošajos noteikumos Nr.88 "Nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanas kārtība Rīgā"

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
14.panta pirmās daļas 3.punktu un likuma
"Par nekustamā īpašuma nodokli" 5.panta trešo un ceturto daļu

1. Izdarīt Rīgas domes 2007.gada 11.septembra saistošajos noteikumos Nr.88 "Nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanas kārtība Rīgā" šādus grozījumus:

1.1. aizstāt 4.3., 4.4., 4.5., 4.6. un 4.12.apakšpunktā vārdus "vienģimenes un divģimeņu dzīvojamām mājām, daudzdzīvokļu mājām (to daļām) neatkarīgi no tā, vai tās ir vai nav sadalītas dzīvokļu īpašumos" ar vārdiem "dzīvojamām mājām (to daļām), telpu grupām nedzīvojamās ēkās, kuru funkcionālā izmantošana ir dzīvošana, kā arī telpu grupām, kuru funkcionālā izmantošana ir saistīta ar dzīvošanu (garāžām, autostāvvietām, pagrabiem, noliktavām un saimniecības telpām)";

1.2. svītrot 4.5.apakšpunktā vārdus un skaitļus "un 1. vai 2.grupas invalīdiem";

1.3. izteikt 4.13.apakšpunktu šādā redakcijā:

"4.13. personām, kurām ir kopīga deklarētā dzīvesvieta ar bērnu invalīdu, 1. vai 2.grupas invalīdu, kurš ir šīs personas bērns, mazbērns, brālis, māsa, laulātais, kāds no vecākiem vai vecvecākiem, – 50% no nekustamā īpašuma nodokļa par zemi un dzīvojamām mājām (to daļām), telpu grupām nedzīvojamās ēkās, kuru funkcionālā izmantošana ir dzīvošana, kā arī telpu grupām, kuru funkcionālā izmantošana ir saistīta ar dzīvošanu (garāžām, autostāvvietām, pagrabiem, noliktavām un saimniecības telpām);";

1.4. papildināt saistošos noteikumus ar 4.5.1apakšpunktu šādā redakcijā:

"4.5.1 1. vai 2.grupas invalīdiem – 50% no nekustamā īpašuma nodokļa par zemi un dzīvojamām mājām (to daļām), telpu grupām nedzīvojamās ēkās, kuru funkcionālā izmantošana ir dzīvošana, kā arī telpu grupām, kuru funkcionālā izmantošana ir saistīta ar dzīvošanu (garāžām, autostāvvietām, pagrabiem, noliktavām un saimniecības telpām);";

1.5. aizstāt 4.10.apakšpunktā skaitli "70" ar skaitli "90";

1.6. papildināt saistošos noteikumus ar 4.14.apakšpunktu šādā redakcijā:

"4.14. personām par pašvaldībai un tās izveidotām organizācijām piederošo un piekrītošo nekustamo īpašumu, kas tiek izmantots lidlauka darbības nodrošināšanai – 90%.";

1.7. papildināt 5.2.apakšpunktu aiz vārdiem "saimnieciskajā darbībā" ar vārdiem "un netiek izīrēts vai iznomāts";

1.8. aizstāt 12.punktā skaitļus un vārdu "4.1. un 4.2." ar skaitļiem un vārdu "4.1., 4.2. un 4.11.";

1.9. aizstāt 13.punktā skaitļus "4.10.–4.13." ar skaitļiem un vārdu "4.10., 4.12., 4.13. un 4.14.";

1.10. izteikt 14.punktu šādā redakcijā:

"14. Pieteikumā persona norāda atvieglojumu piešķiršanas pamatojumu, apliecina, ka ir sniegusi precīzas un patiesas pieprasītās ziņas par sevi un citām personām, kā arī šo saistošo noteikumu 4.3., 4.4., 4.5., 4.5.1 un 4.13.apakšpunktā minētajos gadījumos uzrāda attiecīgo personu invaliditātes apliecību.";

1.11. izteikt 15.punktu šādā redakcijā:

"15. Pārvalde, saņemot personas, kura pieprasa piešķirt nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumus, un personu, ar kurām ir kopīga deklarētā dzīvesvieta (4.4., 4.5. un 4.13.apakšpunktā noteiktajos gadījumos), parakstītu pieteikumu, uzskata to par apliecinājumu, kas dod Pārvaldei atļauju iepazīties ar minēto personu (4.12.apakšpunktā minētajā gadījumā – arī minēto personu bērnu) personas datiem, kas nepieciešami lēmuma par atvieglojumu piešķiršanu pieņemšanai.";

1.12. aizstāt 24.3.apakšpunktā skaitļus "4.7.–4.9." ar skaitļiem un vārdu "4.7., 4.8., 4.9. un 4.14.";

1.13. aizstāt 24.5.apakšpunktā skaitļus un vārdu "4.7., 4.8. vai 4.9." ar skaitļiem un vārdu "4.7., 4.8., 4.9., 4.10. un 4.14.";

1.14. papildināt 26. un 27.punktu ar teikumu šādā redakcijā: "Nekustamā īpašuma nodokli nepārrēķina, ja pārrēķināmā summa nepārsniedz 5 latus.".

2. Saistošie noteikumi publicējami laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" un stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas.

Rīgas domes priekšsēdētājs N.Ušakovs



 

Paskaidrojuma raksts
Rīgas domes 2011.gada 13.decembra saistošajiem noteikumiem Nr.151 "Grozījumi Rīgas domes 2007.gada 11.septembra saistošajos noteikumos Nr.88 "Nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanas kārtība Rīgā""

1. Īss saistošo noteikumu satura izklāsts

Nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanas kārtību reglamentē Rīgas domes 2007.gada 11.septembra saistošie noteikumi Nr.88 "Nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanas kārtība Rīgā" (turpmāk arī – saistošie noteikumi), kas izdoti saskaņā ar likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" 5.panta trešo daļu. Saistošie noteikumi nosaka nodokļu maksātāju kategorijas, kuriem piešķirami nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumi, kā arī apmēru, kādā tie piešķirami.

1.1. Lai samazinātu nekustamā īpašuma nodokļa slogu nodokļu maksātājiem – 1. un 2.grupas invalīdiem, kā arī nodokļu maksātājiem, kuru ģimenes loceklis ir 1. vai 2.grupas invalīds, saistošajos noteikumos tiek samazināti ierobežojumi atvieglojumu piemērošanai 1. un 2.grupas invalīdiem, t.i., tos paredzēts piešķirt neatkarīgi no personām, ar kurām ir kopīga dzīvesvieta, kā arī papildus tiek noteikta nodokļu maksātāju kategorija, kuriem jāpiešķir nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumi: personām, kurām ir kopīga deklarētā dzīvesvieta ar 1. vai 2.grupas invalīdu, kurš ir šīs personas bērns, mazbērns, brālis, māsa, laulātais, kāds no vecākiem vai vecvecākiem, – 50% no nekustamā īpašuma nodokļa par zemi un dzīvojamām mājām (to daļām), telpu grupām nedzīvojamās ēkās, kuru funkcionālā izmantošana ir dzīvošana, kā arī telpu grupām, kuru funkcionālā izmantošana ir saistīta ar dzīvošanu (garāžām, autostāvvietām, pagrabiem, noliktavām un saimniecības telpām).

1.2. Pamatojoties uz SIA "Rīgas nami", kura pilnvarota pārvaldīt un apsaimniekot lidlauka "Spilve" teritorijā esošos nekustamos īpašumus, 2011.gada 18.oktobra vēstuli Nr.RN-11-758-nd, kurā izteikts lūgums piešķirt nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumus par pašvaldībai un tās organizācijām piederošo un piekrītošo nekustamo īpašumu, kas tiek izmantots lidlauka darbības nodrošināšanai, saistošajos noteikumos tiek paredzēts piešķirt nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumus 90% apmērā par minētajiem nekustamajiem īpašumiem.

1.3. Pamatojoties uz Rīgas domes Īpašuma departamenta 2011.gada 30.novembra vēstuli Nr.DII-11-1650-dv, kurā izteikts lūgums palielināt nodokļa atvieglojumu apmēru gadījumos, ja uz citu personu īpašumā esošas zemes atrodas Rīgas pilsētas pašvaldībai piederošas būves, kuras tiek izmantotas publisko funkciju nodrošināšanai, saistošajos noteikumos šādos gadījumos tiek paredzēts palielināt atvieglojumu apmēru no 70% uz 90%.

2. Saistošo noteikumu nepieciešamības pamatojums

2.1. Ņemot vērā ekonomisko situāciju valstī un no tās izrietošās objektīvās grūtības atsevišķām iedzīvotāju kategorijām savlaicīgi un pilnā apmērā nomaksāt aprēķināto nekustamā īpašuma nodokļa summu, būtu nepieciešams papildināt to nodokļa maksātāju kategoriju uzskaitījumu, kuriem šādi atvieglojumi piešķirami.

2.2. Nodokļa atvieglojumu piešķiršana par lidlauka darbībai izmantoto nekustamo īpašumu nepieciešama, lai atvieglotu nekustamā īpašuma nodokļa slogu par šiem īpašumiem, nodrošinot tajos vispārējās nozīmes aviācijas un tehnisko sporta veidu attīstību un popularizēšanu, izglītojošu pasākumu organizēšanu, lidošanas apmācības instruktoru un citu speciālistu piesaistīšanai mācību grupu veidošanai amatieru un aviācijas personāla sagatavošanai. Lai sasniegtu minētos mērķus, nepieciešams nodrošināt lidlauka infrastruktūras uzturēšanu, uzturēt nekustamos īpašumus aviācijas jomu regulējošo normatīvo aktu prasībām atbilstošā stāvoklī, nodrošināt aeronavigācijas un lidlauka pakalpojumu pieejamību, kā arī nodrošināt vispārējas nozīmes aviācijas lidojumus un speciālos aviācijas darbus, kas nebūtu iespējams, ja atvieglojumi netiktu piešķirti.

2.3. Nodokļa atvieglojumu apmēra palielināšana par citām personām piederošu zemi, uz kuras atrodas pašvaldības būves, kas tiek izmantotas publisko funkciju izpildei, ir nepieciešama, jo atbilstoši grozījumiem likuma "Par zemes reformu Latvijas Republikas pilsētās" 12.pantā pašvaldībai šis nodoklis ir jākompensē zemes īpašniekam.

3. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz pašvaldības budžetu

3.1. Ņemot vērā likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" 5.panta piektajā daļā noteikto, ka tie nodokļa atvieglojumi, kurus nekustamā īpašuma nodokļa maksātājiem piešķīrusi pašvaldība, netiek ņemti vērā, nosakot nekustamā īpašuma nodokļa prognozi, papildu nodokļa atvieglojumi būtu piešķirami tādā apjomā, kas netraucētu nekustamā īpašuma nodokļa prognozes izpildi.

3.2. Nosakot nodokļa atvieglojumus 50% apmērā 1. un 2.grupas invalīdiem neatkarīgi no personām, ar kurām ir kopīga dzīvesvieta, iespējamā ietekme uz pašvaldības budžetu – Ls 165 724.

3.3. Nosakot nodokļa atvieglojumus 50% apmērā personām, kurām ir kopīga deklarētā dzīvesvieta ar 1. vai 2.grupas invalīdu, kurš ir šīs personas bērns, mazbērns, brālis, māsa, laulātais, kāds no vecākiem vai vecvecākiem, iespējamā ietekme uz budžetu – Ls 304 124.

3.4. Nosakot nodokļa atvieglojumus personām par pašvaldībai un tās izveidotām organizācijām piederošo vai piekrītošo nekustamo īpašumu, kas tiek izmantots lidlauka darbības nodrošināšanai, iespējamā ietekme uz budžetu – Ls 47 805.

3.5. Nosakot atvieglojumu apmēru 90% apmērā par citām personām piederošu zemi, uz kuras atrodas pašvaldības būves, kuras tiek izmantotas publisko funkciju veikšanai, iespējamā ietekme uz budžetu – Ls 9500.

4. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā

Saistošie noteikumi uzņēmējdarbības vidi neietekmē.

5. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz administratīvajām procedūrām Rīgas domes 2007.gada 11.septembra saistošo noteikumu Nr.88 "Nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanas kārtība Rīgā" izpildi nodrošina Rīgas domes Pašvaldības ieņēmumu pārvalde.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām

Sarakste ar SIA "Rīgas nami" par nepieciešamo papildinājumu veikšanu saistošajos noteikumos.

Rīgas domes priekšsēdētājs N.Ušakovs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!