• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Mīlestībā lolotā un dotā Latvijas prece - lai mums! (turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.05.1999., Nr. 151/154 https://www.vestnesis.lv/ta/id/24311

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par etnisko tīrīšanu Kosovā

Vēl šajā numurā

13.05.1999., Nr. 151/154

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Mīlestībā lolotā un dotā Latvijas prece — lai mums!

Tieši šajā nolūkā jau otrdien, 11. maijā, valdības sēdē pieņemti vairāki normatīvie akti — "Noteikumi par kārtību, kādā veicami iekšējā tirgus aizsardzības pasākumi", "Valsts iekšējā tirgus aizsardzības komisijas nolikums" un noteikumi par kārtību, kādā Latvijā ievedama gaļa, ar kuriem tiks aizliegta maltās gaļas ievešana valstī.

Izstādē apskatāmo un degustējamo produktu klāsts tiešām bija plašs.

Veselīga uztura cienītājus saistīja vairāku piena pārstrādes uzņēmumu ražotais. Tā, a/s "Rīgas piena kombināts" iepazīstināja ar jaunu sava jau iecienītā produkta lakto veidu — lakto ar auzu pārslu piedevām. Produkts, kura ražošana tiks uzsākta jau pēc pāris nedēļām, tapis Latvijas Universitātes Mikrobioloģijas un biotehnoloģijas institūtā profesora Mārtiņa Beķera vadībā, būšot ne vien garšīgs, bet arī ļoti veselīgs, jo tāpat kā jau pazīstamie lakto veidi, saturēs gremošanu veicinošās lakto baktērijas. Kā tikpat ārstnieciskus savus piena produktus ar citas baktērijas — bifido — piedevām reklamēja a/s "Cesvaines piens" pārstāvji. Katrs ar šādām piedevām uzlabota Cesvainē ražota piena, kefīra un krējuma grams satur ne mazāk kā miljonu piecu veidu dzīvo bifidobaktēriju.

Ar savu dažādu vērtētāju par labu esam atzīto produkciju lepojās "Madonas maiznieka" direktore Ludmila Harina — otrajā starptautiskajā pārtikas izstādē "Riga - food `98" uzņēmumā ceptā Biržu klona maize ieguvusi zelta medaļu, bet Madonas saldskābmaize un rievotais kukulītis — diplomus.

Bauskas rajona SIA "Kronis" direktors Aivars Svarenieks interesentiem piedāvāja sava uzņēmuma ražojumus — ne tikai tradicionālos zaļos zirnīšus, marinētus dārzeņus un dzērvenes pūdercukurā, bet arī īpašas delikateses — ar vitamīniem un dzelzi bagāto dzērveņu un biešu nektāru.

Jau zināmajiem zemnieku saimniecības "Lāči" maizes veidiem tās īpašnieks un maizniekmeistars Normunds Skauģis pievienojis jaunumus — no ilgstoši raudzētiem skrotētiem rudzu miltiem cepto iesalmaizi un saldskābo citronmaizi.

Atjaunoto akciju sabiedrības "Staburadze" uzņēmuma "Narūta" produkciju — dažādus žāvētus augļus un riekstus šokolādē — nogaršot piedāvāja "Staburadzes" mārketinga nodaļas vadītāja Maija Lejiņa. Jāpiebilst, ka tieši vakar šīs izstādes laikā notika a/s "Staburadze" akcionāru pilnsapulce, kurā tika lemts par uzņēmuma tālāko darbību. Jācer, ka akciju sabiedrības "Staburadze" kontrolpaketes turētāja maiņa — pavisam nesen par uzņēmuma lielāko akciju īpašnieku kļuvis Itālijas uzņēmums — "Staburadzei" nozīmēs jaunu attīstības soli. Līdzīgi, kā tas bija ar "Narūtu", kuras kontrolpaketi pati "Staburadze" iegādājās pirms sešiem mēnešiem.

Savu versiju cīņai par palikšanu un konkurētspēju Latvijas tirgū piedāvāja akciju sabiedrības "Ruks" Cēsu gaļas kombināta padomes priekšsēdētājs Juris Lūsis. Lai gaļas kombināta ražotos vairāk nekā 40 gaļas izstrādājumus nodrošinātu ar kvalitatīvu un lētu izejvielu — liesu cūkgaļu, J. Lūsis izveidojis divas cūku fermas — "Šķaunes bekons" un "Cirmas bekons". Bet lai cūkgaļas ražošana nebūtu atkarīga no lopbarības piegādātājiem, graudus par spēkbarību pārstrādā cita J. Lūša īpašumā esoša ražotne — uzņēmums "Jaunpūpoli". Tikai tā galaprodukta ražotājs — Cēsu gaļas kombināts — varot garantēt visaugstāko kvalitāti, vienlaikus nebaidoties no ārēju apstākļu ietekmes — piegādātās izejvielas kvalitātes vai cenu svārstībām, bet J. Lūsis apgalvo, ka piedāvā simtprocentīgu Latvijas preci.

Kaut arī gan žūrijas locekļi, gan Ministru prezidents un citi vērtētāji vairākkārt uzsvēra, ka ikviens no 31 konkursam izraudzītā pārtikas produkta ir savā veidā īpašs un garšīgs un jebkura izšķiršanās vērtētājiem bijusi ļoti grūta, tomēr tika nosaukti pieci labākie. Tie ir a/s "Piebalgas alus" ražotais alus, a/s "Banga" zivju konservi, a/s "Mārupe" audzētie dārzeņi, a/s "Turība" uzņēmumu ražotās piena konfektes "Gotiņa" un Madonas patērētāju biedrības uzņēmuma "Madonas maiznieks" ražotā Madonas saldskābmaize. Šie pieci pārtikas produkti akcijas "Latvijas prece 21. gadsimtam" noslēgumā maija beigās sacentīsies ar pieciem Latvijas uzņēmumu nepārtikas ražojumiem par labākās Latvijas preces nosaukumu. Kā ir solījis gan Ministru prezidents, gan akcijas žūrija, balvas būšot ļoti vērtīgas, turklāt neapšaubāms šīs preces ražojošo uzņēmumu ieguvums būs plašā publicitāte, kas jau šobrīd tiem ir nodrošināta.

Dina Gailīte,

"LV" Saeimas un valdības lietu

redaktore

A1.JPG (20133 BYTES)A2.JPG (24008 BYTES)
Ministru prezidents Vilis Krištopans, degustējot žūrijas apbalvoto a/s "Piebalgas alus" produkciju

A3.JPG (20247 BYTES)
Uzņēmuma "Madonas maiznieks" direktore Ludmila Harina;

A4.JPG (31813 BYTES)
a/s "Banga" produkcija Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!