• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par etnisko tīrīšanu Kosovā (turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.05.1999., Nr. 151/154 https://www.vestnesis.lv/ta/id/24315

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas valsts un policijas sadarbību

Vēl šajā numurā

13.05.1999., Nr. 151/154

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par etnisko tīrīšanu Kosovā

Savienotās Valstis cerēja atrisināt Kosovas krīzi diplomātiskā ceļā, brīdinot par spēka lietošanu. Tikai pēc tam, kad Belgrada atkārtoti noraidīja Rambuijē piedāvāto diplomātisko risinājumu un kļuva skaidrs, ka Miloševiča režīms vēršas pret Kosovas civiliedzīvotājiem un demonstrē apņēmību panākt savu Kosovā, neraugoties uz jelkādām sekām, NATO īstenoja spēka politiku saistībā ar diplomātiju, ko attaisno likums un humanitāri apsvērumi.

Mēs esam skaidri darījuši zināmu Serbijas valdībai, kā tā var panākt NATO intervences izbeigšanu: nekavējoties pārtraucot jebkādu vardarbību un represijas Kosovā, izvedot serbu militāros, paramilitāros un policijas spēkus, nodrošinot visu bēgļu un internēto personu bezierunu atgriešanos, izvietojot starptautisko drošības kontingentu un radot tādu politisko stāvokli Kosovā, kas atbilstu Rambuijē vienošanās principiem.

Mēs turpināsim savus centienus, lai panāktu taisnīgumu attiecībā pret simtiem tūkstošu Kosovas etnisko albāņu, kas cietuši no serbu spēkiem. Mēs cieši sadarbojamies ar Starptautisko tribunālu noziegumiem bijušajā Dienvidslāvijā, Eiropas Drošības un sadarbības organizāciju un attiecīgām ANO cilvēktiesību un bēgļu institūcijām, lai konstatētu, dokumentētu un galu galā novērstu zaudējumus, ko radījuši šie noziegumi. Šajā darbā ir iesaistījušās nevalstiskās organizācijas, kas darbojas Maķedonijā un Albānijā. Tām apvienojoties ar starptautiskajām organizācijām, izveidojusies vēl nebijusi alianse, lai dokumentētu noziegumus un sniegtu liecības Starptautiskajam tribunālam, kā arī informētu pasaules sabiedrību par etnisko tīrīšanu.

Mēs esam panākuši vispārēju vienošanos ar Starptautisko tribunālu, Eiropas drošības un sadarbības organizāciju, Eiropas Padomi, galvenajām ANO cilvēktiesību institūcijām un daudzām lielām nevalstiskajām organizācijām, lai bēgļu liecību pierakstīšanai tiktu izmantotas vienota standarta veidlapas, kas atvieglos bēgļu liecību apkopošanu. Bēgļi, kas iesaistījušies šajā pasākumā, dara to brīvprātīgi. Izpildot Starptautiskā tribunāla lūgumu, ASV valdība ir nodrošinājusi, ka bēgļi, kas uzturēsies ASV, sniegs intervijas Starptautiskā tribunāla vajadzībām. Bēgļu intervēšanas procesa koordinācija un standartizācija ne tikai nodrošinās Starptautisko tribunālu ar informāciju, ko varēs izmantot turpmākajā izmeklēšanā un apsūdzības celšanā, bet iegūtos datus varēs apkopot un lietot kā pamatu turpmākiem ziņojumiem par kara noziegumiem, noziegumiem pret cilvēci un cilvēktiesību pārkāpumiem Kosovā.

Šajā ziņojumā hronoloģiski ir atspoguļoti notikumi, kas saistīti ar etnisko tīrīšanu pēc EDSO Kosovas Verifikācijas misijas (KVM) aiziešanas no Kosovas 1999.gada 19.martā. Līdz tās aiziešanai KVM publicēja ziņojumus par cilvēktiesību jautājumiem. Kamēr turpinās krīze, vēl nav iespējams sniegt pilnīgu situācijas novērtējumu. Turklāt Serbijas valdības atteikšanās sadarboties ar Starptautisko tribunālu un neatkarīgu novērotāju vai masu mediju neielaišana Kosovā kopš KVM aiziešanas ierobežoja iespējas dokumentēt etniskās tīrīšanas mērogu un apjomu. Tā kā ir ierobežota iekļūšana Serbijā, ziņojumā nav ietverta informācija par serbu bēgļiem no Kosovas. Tādējādi šis ziņojums ir jāvērtē kā momentuzņēmums, kurā attēloti traģiskie notikumi un incidenti, kas risinājušies pēdējās nedēļās. Ir jāsniedz daudz vispusīgāks ziņojums, kas balstītos uz informāciju, kura iegūta no bēgļu intervijām un izmeklēšanas procesā uz vietas. Cerams, ka tas notiks tuvākajā nākotnē.

Ziņojuma sagatavošanā piedalījās daudzas institūcijas un organizācijas, un tajā izmantoti visdažādākie informācijas avoti.

Ar šo ziņojumu sākas process, lai informētu pasauli par notikumiem, par kuriem līdz šim ir tikai fragmentāras ziņas. Lai arī nepilnīgs šis ziņojums, tas tomēr mums daudz ko ir iemācījis. Mēs esam vērojuši, kā ģimenes, kas sašķeltas un padzītas no mājām, bezspēkā šķērso Kosovas robežu. Mēs esam redzējuši slēgtus vilcienus, kas ir ceļā uz izmisumu un postu. Mēs esam mierinājuši raudošus bērnus, kas pazaudējuši vecākus. Mēs esam klausījušies to cilvēku liecības, kuru tēvi, brāļi, dēli un vīri ir aizvesti projām. Mēs esam palīdzējuši izvarotajiem upuriem, kas cietuši no zvērībām. Mēs esam redzējuši izārdītas zemes un nodedzinātu pilsētu fotogrāfijas. Mēs jau tagad varam liecināt par šausmīgajiem notikumiem. Mēs jau tagad esam liecinieki.

Mēs — kā tauta, kā nācija, kā pasaules sabiedrība — nedrīkstam pieļaut to, ka turpinās cilvēktiesību drausmīgie pārkāpumi. Tāpēc NATO turpina cīņu, lai aizstāvētu Belgradas piekoptās etniskās tīrīšanas upurus.

ASV Informācijas aģentūra

"Latvijas Vēstneša"

(Juris Afremovičs, Gunta Štrauhmane) neoficiāls tulkojums no angļu valodas

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!