• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Parlaments: Par Dānijas prezidentūras prioritātēm. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.01.2012., Nr. 14 https://www.vestnesis.lv/ta/id/243199

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par pārtikas izšķērdēšanu Eiropā

Vēl šajā numurā

25.01.2012., Nr. 14

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Parlaments: Par Dānijas prezidentūras prioritātēm

18.janvārī Dānijas premjerministre Helle Torninga-Šmita iepazīstināja Parlamentu ar Dānijas prezidentūras sešu mēnešu programmu “Eiropa darbībā”. Lielākā daļa deputātu izteica savu atbalstu un mudināja premjeri uz stingru nostāju jautājumos, kas saistīti ar finanšu krīzes pārvarēšanu.

H.Torninga-Šmita runāja par Dānijas programmas prioritātēm – budžeta disciplīnu, izaugsmi un darba vietu radīšanu, videi draudzīgu politiku, iedzīvotāju drošību un Eiropas ietekmes pastiprināšanu pasaulē. “Ceļš laukā no krīzes ved caur Savienības pastiprināšanu, ne vājināšanu,” viņa uzsvēra.

Komisijas priekšsēdētājs Žozē Manuels Barrozu piebilda: ja netiks īstenoti pasākumi, ar ko Komisija iepazīstināja oktobrī, “mūsu cerības uz izaugsmi būs veltas”.

Deputātu kritika un ierosinājumi

Žozefs Dols (Francija) H.Torningai-Šmitai teica: “Jūsu prezidentūrai ir jābūt politiskai, jo laiks, kurā mēs dzīvojam, uzliek Eiropas dalībvalstīm ne tikai pienākumus eļļot riteņus vai būvēt tiltus, bet kļūt par nopietniem spēlētājiem ar stingru mugurkaulu.”

“Mums uzkundzējušies finanšu tirgi un kredītreitinga aģentūras, kas ietekmē Eiropu daudz vairāk, nekā mēs paši to spējam,” teica Hanness Svoboda (Austrija). Viņš kritizēja arī topošo starpvaldību fiskālo nolīgumu.

“Aģentūras “Standard and Poor’s” viedoklis patiesībā ir pareizs,” teica Gijs Ferhofštats (Beļģija), “un Eiropas vadītājiem vajadzētu lasīt viņu ziņojumus.” Risinājums, viņš uzsvēra, ir, “kā to zina ikviens: stabilitātes obligācijas vai kopīgās obligācijas, vienalga, kā mēs tās saucam”.

Runājot “zaļo” vārdā, Rebeka Harmsa (Vācija) atzinīgi vērtēja premjerministres “kritisko attieksmi” pret eiropaktu, kas paredz izslēgt no spēles gan Eiropas Parlamentu, gan dalībvalstu parlamentus. Deputāte atzinīgi vērtēja prezidentūras zaļo pārliecību un aicināja ieviest eiroobligācijas, rīkojoties uz karstām pēdām.

Martins Kallanans (Apvienotā Karaliste) pateicās premjerministrei par godīgo vērtējumu, ka “finanšu darījumu nodoklis kaitētu Eiropas ekonomikai” un pauda cerību, ka prezidentvalsts noraidīs kopīgu uzņēmumu nodokļu bāzi un tā vietā stimulēs izaugsmi un iekšējo tirgu.

Sērens Bo Sendergards (Dānija) ironizēja, ka prezidentūras programma izskatās tā, it kā tās autori būtu Merkozī. “Vairs nekādus ES uzspiestus taupības pasākumus,” viņš teica. “Mums vajadzīgas jaunas darba vietas un vispārējās labklājības uzlabošana.”

Mortens Meseršmits (Dānija) salīdzināja premjerministri ar Eiropas Savienību – tām abām vienlīdz trūkstot “sabiedrības atbalsta”. Viņš mudināja H.Torningu-Šmitu “pārcelties uz Briseli vai Strasbūru, jo tas mazinās postu, ko jūs nodarāt saviem iedzīvotājiem”.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!