• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2012. gada 24. janvāra noteikumi Nr. 68 "Stipendiju piešķiršanas kārtība ārzemniekiem". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.01.2012., Nr. 15 https://www.vestnesis.lv/ta/id/243231

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.69

Grozījums Ministru kabineta 2003.gada 11.februāra noteikumos Nr.71 "Privatizācijas sertifikātu piešķiršanas un privatizācijas sertifikātu kontu atvēršanas noteikumi"

Vēl šajā numurā

26.01.2012., Nr. 15

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 68

Pieņemts: 24.01.2012.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr.68

Rīgā 2012.gada 24.janvārī (prot. Nr.5 7.§)

Stipendiju piešķiršanas kārtība ārzemniekiem

Izdoti saskaņā ar Augstskolu likuma 83.1 pantu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā piešķir un administrē stipendiju ārzemniekam (turpmāk – stipendija), kā arī kritērijus, pēc kuriem ārzemnieks var pretendēt uz stipendiju.

2. Ārzemnieks šajos noteikumos minētajā kārtībā var pieteikties stipendijai, ja ir noslēgts starptautisks līgums, kura ietvaros ir paredzēta stipendiju piešķiršana attiecīgās valsts iedzīvotājiem studijām Latvijas augstskolās un koledžās (turpmāk – augstākās izglītības institūcija), vai ja ārzemnieks ir tādas valsts iedzīvotājs, kura piešķir savas valsts stipendijas Latvijas studentiem.

II. Stipendijas piešķiršanas nosacījumi

3. Ārzemnieks var pieteikties stipendijas saņemšanai starptautiskajā līgumā norādītajam studiju līmenim. Ja starptautiskajā līgumā studiju līmenis nav norādīts vai ja ārzemnieks ir tādas valsts iedzīvotājs, kura piešķir savas valsts stipendijas Latvijas studentiem, ārzemnieks var pieteikties pirmā līmeņa profesionālās augstākās izglītības studijām, otrā līmeņa profesionālās augstākās izglītības studijām, bakalaura studijām, maģistra studijām vai doktora studijām.

4. Stipendiju piešķir studijām augstākās izglītības programmās, kas tiek īstenotas valsts valodā vai citā Eiropas Savienības oficiālajā valodā.

5. Stipendiju viena konkursa ietvaros piešķir ne ilgāk kā uz vienu akadēmisko gadu un ne vairāk kā divus termiņus pēc kārtas.

6. Izglītības un zinātnes ministrija (turpmāk – ministrija) katru gadu nosaka stipendijas apmēru – vismaz 350 latu mēnesī pirmā līmeņa profesionālās augstākās izglītības studijām, otrā līmeņa profesionālās augstākās izglītības studijām, bakalaura studijām un maģistra studijām un vismaz 470 latu mēnesī doktora studijām.

7. Stipendiju piešķir:

7.1. bakalaura studiju programmas, pirmā līmeņa profesionālās augstākās izglītības programmas, otrā līmeņa profesionālās augstākās izglītības programmas vai maģistra studiju programmas studentam – 10 mēnešus gadā (stipendiju nepiešķir jūlijā un augustā);

7.2. doktora studiju programmas studentam – 11 mēnešus gadā (stipendiju nepiešķir augustā).

8. Stipendiju nepiešķir par to mēnesi, kad stipendijas saņēmējs augstākās izglītības institūcijā studē mazāk par 15 kalendāra dienām.

III. Dokumentu iesniegšana stipendijas saņemšanai

9. Stipendijas administrē Valsts izglītības attīstības aģentūra (turpmāk – aģentūra).

10. Katru gadu līdz 1.martam aģentūra tīmekļa vietnē www.viaa.gov.lv un ministrija tīmekļa vietnē www.izm.gov.lv ievieto šādu informāciju (latviešu un angļu valodā) par stipendijām nākamajam akadēmiskajam gadam:

10.1. to valstu sarakstu, kuru iedzīvotāji var pieteikties uz stipendiju;

10.2. iesniedzamo dokumentu sarakstu;

10.3. finanšu nosacījumus;

10.4. informāciju par iesnieguma vērtēšanas un lēmuma pieņemšanas procedūru;

10.5. norādi, ka pieteikšanās termiņš stipendijai ir 1.maijs (pasta zīmogs).

11. Šo noteikumu 10.punktā minēto informāciju aģentūra nosūta to valstu institūcijām, kas atbildīgas par ārvalstu stipendiju administrēšanu (turpmāk – ārvalstu institūcijas), kuru iedzīvotāji var pretendēt uz stipendijas saņemšanu saskaņā ar šo noteikumu 2.punktu. Informāciju nosūta uzaicinājuma vēstules formā, pievienojot tai iesnieguma veidlapu (1.pielikums). Uzaicinājuma vēstuļu kopijas aģentūra nosūta attiecīgo ārvalstu diplomātiskajām pārstāvniecībām Latvijā un Latvijas diplomātiskajām pārstāvniecībām attiecīgajās ārvalstīs.

12. Stipendiju piešķir konkursa kārtībā, pamatojoties uz aģentūrā iesniegtu ārzemnieka aizpildītu iesnieguma veidlapu, kam pievienoti šādi dokumenti:

12.1. dzīvesgaitas apraksts (CV);

12.2. motivācijas vēstule, kurā norādītas arī aktivitātes, kas saistītas ar izvēlēto studiju jomu;

12.3. apliecinātas diplomu kopijas, tai skaitā diplomu pielikumi (iesniedz, ja ārzemnieks iepriekš ir studējis) vai sekmju izraksts (iesniedz, ja studijas vēl nav pabeigtas);

12.4. vismaz viena iepriekšējā studiju posma akadēmiskā personāla rekomendācijas vēstule, kas datēta ne agrāk kā sešus mēnešus pirms iesnieguma iesniegšanas dienas (iesniedz, ja ārzemnieks iepriekš ir studējis un vēlas studēt augstāka līmeņa studiju programmā);

12.5. attiecīgās Latvijas augstākās izglītības institūcijas vēstule, kas apstiprina iespēju studēt izvēlētajā studiju programmā;

12.6. sertifikāts vai cits dokuments, kas apliecina studijām nepieciešamo valodas prasmi.

13. Dokumentiem, kas nav latviešu vai angļu valodā, pievieno attiecīgās valsts noteiktā kārtībā apstiprinātu tulkojumu vienā no minētajām valodām.

14. Piesakoties stipendijai atkārtoti, nav jāiesniedz tie dokumenti, kuri jau iepriekš ir iesniegti aģentūrā un kuru saturs nav mainījies.

15. Iesniegumu un tam pievienotos dokumentus ārzemnieks iesniedz papīra formā vai elektroniska dokumenta veidā atbilstoši Eiropas Savienības elektroniskos dokumentus reglamentējošos normatīvajos aktos noteiktajām prasībām.

IV. Stipendiju vērtēšanas kritēriji un stipendijas piešķiršanas kārtība

16. Iesniegumu vērtē atbilstoši šo noteikumu 2.pielikumā minētajiem administratīvās vērtēšanas kritērijiem un kvalitātes vērtēšanas kritērijiem.

17. Aģentūra vērtē iesnieguma atbilstību administratīvās vērtēšanas kritērijiem ar "Jā" un "Nē" ("Jā" – atbilst, "Nē" – neatbilst). Ja iesniegums neatbilst kādam no administratīvās vērtēšanas kritērijiem, aģentūra pieņem lēmumu par atteikumu piešķirt stipendiju. Aģentūras lēmumu var pārsūdzēt ministrijā mēneša laikā pēc lēmuma spēkā stāšanās dienas.

18. Iesnieguma atbilstību kvalitātes vērtēšanas kritērijiem, piešķirot noteiktu punktu skaitu, vērtē aģentūras izveidota vērtēšanas komisija (turpmāk – komisija). Komisijas sastāvā iekļauj divus aģentūras pārstāvjus, divus ministrijas pārstāvjus un vienu Latvijas Studentu apvienības deleģētu pārstāvi.

19. Komisija pieņem lēmumu par stipendijas piešķiršanu vai par atteikumu piešķirt stipendiju, kā arī izveido rezerves kandidātu sarakstu prioritārā secībā. Komisijas lēmumu var apstrīdēt mēneša laikā pēc lēmuma spēkā stāšanās dienas, iesniedzot attiecīgu iesniegumu aģentūras direktoram. Aģentūras direktora lēmumu var pārsūdzēt tiesā.

20. Ja diviem vai vairākiem ārzemniekiem, kuri pretendē uz stipendiju, pēc administratīvās un kvalitātes vērtēšanas ir vienāds punktu skaits, komisija stipendiju vispirms piešķir ārzemniekam, kurš ir tās valsts iedzīvotājs, ar kuru ir noslēgts starptautisks līgums, kurā noteikts minimālais obligātais atbalsta apjoms. Pēc šā priekšnosacījuma izpildes, ja ir vienāds punktu skaits, priekšroka dodama vispirms doktorantūras, tad maģistrantūras studentiem.

21. Komisija pieņem lēmumu par atteikumu piešķirt stipendiju, ja likumā par valsts budžetu kārtējam gadam šim mērķim piešķirtais finansējums ir nepietiekams.

22. Par komisijas lēmumu aģentūra informē iesnieguma iesniedzēju un attiecīgās ārvalsts institūciju.

23. Aģentūra, pamatojoties uz komisijas lēmumu par stipendijas piešķiršanu, slēdz līgumu ar Latvijas augstākās izglītības institūciju par finansējuma nodrošināšanu ārzemniekam piešķirtajai stipendijai. Līgumā cita starpā norāda līguma priekšmetu, līguma summas samaksas kārtību, pārskatu sniegšanas kārtību, līdzēju tiesības un pienākumus, tai skaitā norādot, ka augstākās izglītības institūcija 30 dienu laikā pēc stipendijas saņemšanas laikposma beigām iesniedz aģentūrā apliecinājumu, ka stipendijas saņēmējs attiecīgajā laikposmā ir studējis izvēlētajā augstākās izglītības institūcijā un ir saņēmis stipendiju.

24. Latvijas augstākās izglītības institūcija slēdz līgumu ar ārzemnieku par uzņemšanu augstskolā. Līgumā iekļauj stipendijas izmaksas kārtību.

25. Aģentūra semestra laikā var atcelt lēmumu par stipendijas piešķiršanu, ja tā vai augstākās izglītības institūcija konstatē, ka ārzemnieks:

25.1. sniedzis nepatiesu informāciju stipendijas saņemšanai;

25.2. nav pilnībā ieguvis attiecīgajam akadēmiskā gada semestrim noteikto kredītpunktu skaitu;

25.3. pārkāpj augstākās izglītības institūcijas iekšējās kārtības noteikumus.

Ministru prezidents V.Dombrovskis

Izglītības un zinātnes ministra vietā –
ekonomikas ministrs D.Pavļuts



 

1.pielikums
Ministru kabineta
2012.gada 24.janvāra
noteikumiem Nr.68

Izglītības un zinātnes ministra vietā –
ekonomikas ministrs D.Pavļuts



 

2.pielikums
Ministru kabineta
2012.gada 24.janvāra
noteikumiem Nr.68

Stipendijas vērtēšanas kritēriji

1. Administratīvā vērtēšana

Nr.p.k.

Administratīvās vērtēšanas kritēriji

Vērtējums (jā/nē)

1.1.

Stipendijas piešķiršana paredzēta starptautiska līguma ietvaros vai arī ārzemnieks ir tādas valsts iedzīvotājs, kura piešķir savas valsts stipendijas Latvijas studentiem

1.2.

Iesniegumam ir pievienoti visi Ministru kabineta 2012.gada 24.janvāra noteikumos Nr.68 "Stipendiju piešķiršanas kārtība ārzemniekiem" noteiktie dokumenti vai to apliecinātas kopijas

2. Kvalitātes vērtēšana

Nr.p.k.

Kvalitātes vērtēšanas kritēriji

Vērtējums*

Maksimālais punktu skaits

2.1.

Pretendenta vidējā atzīme iepriekšējā akadēmiskajā gadā vai diplomā**  

3

2.2.

Pretendenta studijām nepieciešamās valodas prasmes  

3

2.3.

Pamatojums, kā izvēlētās studijas uzlabos pretendenta zināšanas un prasmes, profesionālo izaugsmi, tai skaitā motivācija studēt Latvijā  

3

2.4.

Pretendenta vērtējums pievienotajā rekomendācijā  

3

2.5.

Pretendenta veiktās aktivitātes, kas saistītas ar izvēlēto studiju jomu  

3

2.6.

Pretendents pieteicies studijām latviešu valodas, literatūras vai kultūras jomā  

5

 

Kopā

 

20

Piezīmes.

1. * Vērtējums: 0 – nav; 1– vāji; 2 – viduvēji; 3 – labi.

2. ** Vidējās atzīmes vērtējumu skala:

Punktu skaits

Vērtējums piecu ballu sistēmā

Vērtējums 10 ballu sistēmā

Vērtējums ar burtiem

Vērtējums ar vārdiem

Vērtējums procentos

3

5

9–10

A

izcili

91–100

2

4

7–8

B

ļoti labi

81–90

3

 

C

labi

71–80

1

2

5–6

D

apmierinoši

61–70

Izglītības un zinātnes ministra vietā –
ekonomikas ministrs D.Pavļuts

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!