• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts kontrole: Par trūkumiem karavīru veselības aprūpes finansēšanā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.01.2012., Nr. 15 https://www.vestnesis.lv/ta/id/243285

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

26.01.2012., Nr. 15

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts kontrole: Par trūkumiem karavīru veselības aprūpes finansēšanā

Latvijas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) karavīriem sociālās garantijas (kompensācijas un pabalsti) ir piešķirtas un izmaksātas atbilstoši normatīvajiem aktiem, bet karavīru veselības aprūpes nodrošināšanā nav ievēroti normatīvie akti un ir pieļauti nelietderīgi valsts budžeta līdzekļu tēriņi vairāk nekā par 200 000 latu, revīzijā konstatējusi Valsts kontrole (VK).

Veicot NBS karavīru atlīdzības izdevumu analīzi, VK ir secinājusi, ka sociālo garantiju sistēmā paredzētā uzturdevas kompensācija un kompensācija īres izdevumiem un komunālajiem maksājumiem ikvienam karavīram papildus mēnešalgai nodrošina regulārus, ar nodokli neapliekamus ienākumus vidēji – 222 latus mēnesī.

VK revīzijā konstatēja, ka pēc pārejas uz profesionālo militāro dienestu netika noteikta NBS vajadzībām piemērotākā medicīniskā nodrošinājuma sistēma, kā rezultātā NBS medicīniskajam nodrošinājumam piešķirtie valsts budžeta līdzekļi nav izmantoti pēc iespējas ekonomiskākā un lietderīgākā veidā. Būtiska daļa veselības aprūpes pakalpojumu karavīriem tiek sniegta civilajās ārstniecības iestādēs, turklāt vairāk nekā 90% gadījumu tie tiek sniegti maksas pakalpojumu veidā. NBS līgumi par ambulatoro un stacionāro pakalpojumu sniegšanu viena veida slimību profilos ir noslēgti ar vairākiem pakalpojumu sniedzējiem, tāpēc viena veida pakalpojums NBS personālam ir sniegts par būtiski atšķirīgām cenām, piemēram, NBS apmaksātās viena veida ārsta speciālista konsultācijas cena ir no Ls 10,99 līdz Ls 30 un viena veida manipulācijas cena ir no Ls 16,79 līdz Ls 40.

Nelietderīgi izdevumi ir konstatēti NBS apgādē ar medikamentiem. Neveicot medikamentu pasūtīšanu piegāžu līgumos paredzētajā kārtībā, ir pieļauta nevajadzīgu medikamentu uzkrājumu veidošanās, kā rezultātā sakarā ar derīguma termiņa beigām ir norakstīti medikamenti iegādes vērtībā vismaz par 208 626 latiem. NBS ambulatorajām ārstniecības iestādēm nav noteikti to darbībai nepieciešamie medikamenti, turklāt kopumā par medikamentu piegādi noslēgtajos līgumos piegāžu apjomi ir noteikti, neievērojot Aizsardzības ministrijas (AM) noteiktās apgādes normas.

NBS nav nodrošināta personālam sniegto veselības aprūpes pakalpojumu izdevumu kontrole, jo revīzijā, izlases veidā pārbaudot NBS apmaksātos rēķinus, VK secināja, ka ir pieļauti nelietderīgi izdevumi gandrīz par 4000 latu, tai skaitā samaksājot par veselības aprūpes pakalpojumiem 64 personām, kuras neatradās dienesta vai darba attiecībās ar NBS un kurām normatīvajos aktos nav paredzēta no AM budžeta līdzekļiem apmaksāta veselības aprūpe, kā arī kļūdaini samaksājot rēķinus par faktiski nesniegtiem pakalpojumiem.

Revīzijā VK konstatēja normatīvo aktu pārkāpumus NBS ārstniecības iestāžu un ārstniecības personāla darbības reģistrācijā un sertifikācijā. Piemēram, no NBS ambulatoro ārstniecības iestāžu 72 ārstniecības personām 16 personas nav sertificētas attiecīgajā specialitātē, kaut gan to pienākumi ietver pacientu aprūpi, izmeklēšanu un ārstēšanu.

Pēc revīzijas AM un NBS ir sniegti ieteikumi, kurus ieviešot, tiktu pilnveidota kārtība, kādā NBS personāls veselības aprūpes pakalpojumus saņem civilajās ārstniecības iestādēs miera laikā, tiktu novērsta nepamatotu veselības aprūpes izdevumu apmaksa, kā arī pilnveidota medikamentu aprites kontrole, lai NBS neveidotos nevajadzīgi medikamentu krājumi.

Revīzija “Valsts budžeta līdzekļu izlietojuma likumība un efektivitāte Aizsardzības ministrijā, nodrošinot karavīru sociālās garantijas” veikta par laika posmu no 2009.gada 1.janvāra līdz 2011.gada 30.jūnijam.

Valsts kontroles informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!