• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Ir nepieciešama spēcīga Eiropas Savienība". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.01.2012., Nr. 16 https://www.vestnesis.lv/ta/id/243355

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Latvija atbalstīs aktīvu Eiropas Savienības ārpolitiku gan dienvidu, gan austrumu kaimiņu virzienā"

Vēl šajā numurā

27.01.2012., Nr. 16

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

“Ir nepieciešama spēcīga Eiropas Savienība” – Valsts prezidents

Ārlietu ministra kungs, priekšsēdētāja kungs, ekselences, dāmas un kungi!

Ar prieku jūs sveicu Rīgas pilī. Vispirms, lūdzu, ļaujiet novēlēt laimīgu jauno gadu gan jums, gan arī jūsu ģimenēm. Vēlu veiksmi profesionālajā dzīvē, it īpaši domājot par darbu, ko veicat šeit, Rīgā.

2011.gads bija turbulences gads. Latvijas politikā notika ārkārtas Saeimas vēlēšanas. Starptautiskajos finanšu tirgos bija bailes par to, vai finanšu problēmas izrādīsies lipīgas. Starptautisko politiku satricināja Arābu pavasaris, izaicinājumi Eiropā un arī citi notikumi pasaulē.

Tomēr, par spīti visai turbulencei, mums izdevās noslēgt starptautiskā aizdevuma programmu un ievērojami uzlabot Latvijas investīciju reitingu.

Man kā Valsts prezidentam pirmais un galvenais mērķis ir nodrošināt, ka Latvijas tautsaimniecība attīstās ilgtspējīgā un iekļaujošā veidā. Šī mērķa sasniegšanā būtiska būs aktīva starptautiska politika.

Lūdzu, ļaujiet minēt galvenos uzdevumus, kādus saskatu sev kā Valsts prezidentam, ja runa ir par ārpolitiku 2012.gadā. Runa ir par Eiropas Savienību, par NATO un par reģionālo sadarbību.

Patlaban Eiropa atrodas krustcelēs, lai lemtu par to, kādā Eiropā mēs turpmāk visi dzīvosim. Latvijai ir nepieciešama spēcīga Eiropas Savienība. Spējīga Eiropas Savienība atbilst mūsu valsts interesēm. Tāpēc mums aktīvi jāmeklē risinājumi, kas savienībai ļaus kļūt stiprākai. Tikai stipra Eiropa var pārstāvēt mūsu intereses mūsdienu globalizētajā pasaulē. Tāpat tā ir vajadzīga, ja vēlamies sasniegt mērķus attiecībā uz mūsu valsts vietu nākamajā Eiropas Savienības daudzgadu budžeta ietvarā.

Maijā es apmeklēšu NATO samitu Čikāgā, tur taps pieņemti ļoti būtiski lēmumi. Jautājums par Afganistānu, partnerattiecībām un viedo aizsardzību (smart defence) ietekmē arī Latvijas Republiku. Mūsu būtiskākais sabiedrotais ir Amerikas Savienotās Valstis, tās ir pieņēmušas drosmīgus lēmumus par drošības attīstību nākotnē. Alianses efektivitāte ir galvenais priekšnoteikums, ja runa ir par tās spējām un ilgtspēju nākotnē. Katrai dalībvalstij jādara tas, ko tā prot vislabāk. Latvijas gadījumā mums ilgtermiņā ir jāpilnveido mūsu spēja piedalīties starptautiskās misijās un vēl tālāk mūsu valsti integrēt sabiedroto kopējā aizsardzības sistēmā.

Lai veiksmīgi sasniegtu nākamo mērķi – veselīgu tautsaimniecību, Latvijai būtiska ir izcila sadarbība reģionālajā līmenī. Šajā jomā mēs uzsveram Baltijas valstis, Poliju, Skandināviju, Vāciju un Krieviju. Protams, dažas no minētajām valstīm mums ir tuvākie kaimiņi, draugi un biznesa partneri. Ar citām ir visas iespējas veidot tālāku sadarbību. Taču visas minētās valstis ir būtiskas, ja runa ir par mūsu attīstību ilgtermiņā.

Lūk, tādi ir mani galvenie mērķi 2012.gadā. Šis gads nebūs viegls ne Eiropai, ne pasaulei, bet pirmais solis grūtību pārvarēšanā tomēr ir grūtību atpazīšana.

Vēlu jums visiem būt stipriem un veiksmīgiem savas valsts pārstāvēšanā šeit, Latvijā!


Latvijas Valsts prezidenta Andra Bērziņa uzruna ārvalstu vēstniekiem 25.janvārī

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!