• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par iekšlietu ministra darba vizīti Kopenhāgenā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.01.2012., Nr. 17 https://www.vestnesis.lv/ta/id/243432

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas vērtējumu OECD Valstu riska klasifikācijā

Vēl šajā numurā

31.01.2012., Nr. 17

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par iekšlietu ministra darba vizīti Kopenhāgenā

26.janvārī Kopenhāgenā, Dānijā, iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis piedalījās Eiropas Savienības Tieslietu un iekšlietu ministru padomes neformālajā sanāksmē, kuras laikā, diskutējot par savstarpējās solidaritātes stiprināšanu migrācijas plūsmu pārvaldības kontekstā, viņš aicināja atcerēties, ka ES kā telpā bez iekšējo robežu kontroles savstarpējā solidaritāte ir nozīmīgs princips ne tikai krīzes gadījumos, bet arī ikdienas darbā.

"Kā jau iepriekš esam redzējuši, migrācijas un patvēruma meklētāju plūsmām ir ļoti mainīgs un neprognozējams raksturs. Līdz ar to solidaritātes stiprināšanas ietvarā būtiski ir paredzēt noteiktu elastību un spēju preventīvi prognozēt iespējamās krīzes, nevis koncentrēties tikai uz iepriekš definētiem un skaitļos izteiktiem indikatoriem," norādīja R.Kozlovskis.

Ministrs uzsvēra, ka tieši elastīgai spējai rīkoties atbilstoši individuālās situācijas prasībām ir jābūt ES solidaritātes ietvara pamatam. Vienlaikus jāatceras, ka savstarpējā solidaritāte paredz ne tikai iespēju saņemt palīdzību, bet arī pienākumu ievērot ES acquis migrācijas un patvēruma jomā.

Diskusiju laikā ministrs arī atgādināja par Latvijas nostāju, ka gadījumā, ja tomēr tiek veidots pastāvīgs mehānisms starptautiskās aizsardzības saņēmēju pārvietošanai ES ietvaros, tad dalībvalstu līdzdalībai tajā ir jābūt balstītai uz brīvprātīgas dalības pamatiem atkarībā no katras dalībvalsts situācijas un patvēruma sistēmas kapacitātes.

Savukārt diskusijās par aktuāliem izaicinājumiem ģimenes apvienošanas jomā ministrs pievērsa kolēģu uzmanību fiktīvo laulību, kas noslēgtas, lai legalizētu uzturēšanos ES, problemātikai.

"Uzskatu, ka šī problēma ir ļoti aktuāla, jo bieži vien fiktīvo laulību slēgšana iet roku rokā ar organizēto noziedzību un cilvēku tirdzniecību. Līdz ar to mums pret to ir jāvēršas ar visiem iespējamiem līdzekļiem," norādīja R.Kozlovskis.

Esošais ES regulējums paredz dalībvalstīm pienākumu attiecīgi reaģēt, ja tiek konstatēta ļaunprātīga uzturēšanās tiesību izmantošana. Diemžēl Latvija ir saskārusies ar gadījumiem, ka šķēršļus efektīvai cīņai ar šo fenomenu rada atsevišķu dalībvalstu nacionālais regulējums, kas neparedz fiktīvo laulību izmantošanu uzturēšanās tiesību ļaunprātīgai iegūšanai kā noziedzīgu nodarījumu. Līdz ar to tiek ierobežotas iespējas pārrobežas gadījumos cīnīties ar šo problēmu.

R.Kozlovskis aicināja visas valstis pievērst uzmanību cīņai pret fiktīvajām laulībām, pirmkārt jau veicot nepieciešamos labojumus nacionālajā likumdošanā. Kā labās prakses paraugu ministrs minēja Latvijas sagatavotos grozījumus Krimināllikumā, kas paredz personas kriminālatbildību par nodrošināšanu ar iespēju nelikumīgi uzturēties Latvijas Republikā un Eiropas Savienības dalībvalstīs.

26.janvārī ES Tieslietu un iekšlietu ministru padomes neformālās sanāksmes laikā iekšlietu ministrs R.Kozlovskis tikās ar Īrijas tieslietu, vienlīdzības un aizsardzības ministru Alanu Šateru, lai divpusēji pārrunātu iespēju uzlabot sadarbību cīņā ar fiktīvajām laulībām, kas noslēgtas, lai legalizētu uzturēšanos ES.

"Šādas aktivitātes rada ne tikai nekontrolējamu migrāciju, bet arī draudus Latvijas un Īrijas iekšējai drošībai un kopējām interesēm. Tās rada augsni arī citiem pārrobežu noziegumiem, piemēram, viltotu dokumentu izgatavošanai, vardarbīgiem noziegumiem, lai panāktu cilvēku tirdzniecības upuru līdzdalību citu noziegumu veikšanā. Līdz ar to svarīgi ir meklēt risinājumus, kā cīnīties ar šo fenomenu," uzsvēra R.Kozlovskis.

Šajā kontekstā ministrs apliecināja, ka Latvijas tiesībaizsardzības iestādes ir gatavas arī turpmāk sniegt visu nepieciešamo praktisko un vispusīgo atbalstu Īrijas pusei, lai kopīgiem spēkiem cīnītos ar šo nelegālās imigrācijas kanālu uz ES.

Vienlaikus R.Kozlovskis īpaši pievērsa Īrijas kolēģa uzmanību faktam, ka diemžēl līdzšinējā sadarbība nav bijusi efektīva, to kavējis arī fakts, ka fiktīvu laulību slēgšana Īrijā nav noteikta kā noziedzīgs nodarījums. Līdz ar to ministrs atkārtoti aicināja Īriju pēc iespējas īsākā laikā virzīt apstiprināšanai nepieciešamos grozījumus likumdošanā, lai kriminalizētu fiktīvu laulību organizatoru un starpnieku darbības.

 

Iekšlietu ministrijas Administratīvais departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!