• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par grozījumiem likumā "Par nodokļiem un nodevām". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.01.2012., Nr. 17 https://www.vestnesis.lv/ta/id/243445

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par grozījumiem Publisko iepirkumu likumā

Vēl šajā numurā

31.01.2012., Nr. 17

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par grozījumiem likumā "Par nodokļiem un nodevām"

Turpmāk komersantiem darījumi ar fiziskām personām, kas pārsniegs 1000 latus, būs jādeklarē Valsts ieņēmumu dienestā (VID), paredz Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā 17.janvārī konceptuāli pirmajam lasījumam atbalstītie grozījumi likumā "Par nodokļiem un nodevām".

Likuma grozījumi paredz pienākumu nodokļu maksātājiem, kas veic saimniecisko darbību, katru mēnesi līdz piecpadsmitajam datumam deklarēt visus iepriekšējā mēnesī skaidrā naudā veiktos darījumus ar fiziskām personām, kas nav reģistrējušās kā saimnieciskās darbības veicēji, ja viena darījuma summa vienā operācijā pārsniedz 1000 latus. Tas nepieciešams, lai ierobežotu nelegālās naudas plūsmu, kas iegūta no nereģistrētās nodarbinātības un ēnu ekonomikas, norāda likumprojekta autori Finanšu ministrijā.

Tāpat, lai pastiprinātu skaidras naudas lietošanas ierobežojumu, paredzēts, ka komersantam būs jādeklarē visi darījumi, kas pārsniegs 1000 latus līdzšinējo 3000 latu vietā, un skaidrā naudā nedrīkstēs veikt darījumus, kuru summa pārsniegs 5000 latu līdzšinējo 10 000 latu vietā.

Likumprojekts paredz pilnveidot saimnieciskās darbības apturēšanas regulējumu, nosakot, ka VID varēs liegt nodarboties ar komercdarbību tikai tad, ja nodokļu maksātājs būs izdarījis smagu pārkāpumu, kas ietekmē maksājamo nodokļu apmēru.

Komercdarbību varēs apturēt, ja uzņēmumā vairāk nekā puse nodarbināto strādā bez darba līguma, ja uzņēmums nemaksā nodokļus, apzināti sagroza grāmatvedības datus vai arī darbiniekiem izmaksā naudu, kas nav uzrādīta grāmatvedības uzskaitē un ziņojumā par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām. Uzņēmums arī nevarēs strādāt, ja tas nebūs novērsis pārkāpumus saistībā ar pievienotās vērtības nodokļa nomaksu. VID saimniecisko darbību neatjaunos, ja pārkāpumi netiks novērsti.

Nodokļu administrācijai paredzētas tiesības atsevišķos gadījumos uzņēmuma darbību apturēt arī bez brīdinājuma.

Informāciju par uzņēmumiem, kuru darbība apturēta, VID publicēs savā mājaslapā internetā, kā arī tiks izdarīts ieraksts komercreģistrā. Komersantiem, pirms veikt darījumu lielāku par 1000 latiem, būs jāpārliecinās, vai darījuma partnerim nav apturēta saimnieciskā darbība.

Likumprojekts "Grozījumi likumā "Par nodokļiem un nodevām"" arī paredz papildu kritērijus, lai novērstu iespēju ārzonu uzņēmumiem izvairīties no nodokļu nomaksas par Latvijā gūtiem ienākumiem.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija 17.janvārī konceptuāli atbalstīja arī saistītos grozījumus likumā "Par Valsts ieņēmumu dienestu". Par likumprojektiem trijos lasījumos vēl jālemj Saeimai.

 

Saeimas preses dienests

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!