• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts sekretāru sanāksmē: 2012.gada 26.janvārī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.02.2012., Nr. 18 https://www.vestnesis.lv/ta/id/243515

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tiekoties ar jauno Eiropas Parlamenta prezidentu

Vēl šajā numurā

01.02.2012., Nr. 18

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts sekretāru sanāksmē: 2012.gada 26.janvārī

FM: Par pašvaldību ilgtermiņa saistību uzņemšanās kārtību

26.janvārī valsts sekretāru sanāksmē tika izsludināts noteikumu projekts par pašvaldību ilgtermiņa saistībām, kas paredz noteikt kārtību, kādā pašvaldības ar finanšu ministra atļauju var uzņemties ilgtermiņa saistības attīstībai nozīmīgu infrastruktūras projektu pabeigšanai.

Ņemot vērā ekonomisko situāciju Latvijā, noteikumu projekts paredz, ka ilgtermiņa saistības pašvaldība var uzņemties iesāktajiem projektiem, kuru ietvaros veikti būvdarbi vai rekonstrukcijas darbi. Ar šādu regulējumu tiktu veicināta tautsaimniecības un ekonomikas attīstība.

Noteikumu projekts izstrādāts, pamatojoties uz likumā "Par valsts budžetu 2012.gadam" noteikto, ka pašvaldībām nav tiesību uzņemties ilgtermiņa saistības, izņemot attīstībai nozīmīgu infrastruktūras projektu pabeigšanai Ministru kabineta noteiktajā kārtībā ar finanšu ministra atļauju. Līdzīga kārtība tiek izstrādāta jau trešo gadu, pamatojoties uz gadskārtējā valsts budžeta likumā noteikto deleģējumu.

Noteikumu projektā ir noteikti dokumenti, kas ir jāiesniedz Finanšu ministrijā, lai saņemtu finanšu ministra atļauju un varētu uzņemties ilgtermiņa saistības.

Noteikumu projektu vēl skatīs un par to lems Ministru kabinets.

Finanšu ministrijas Komunikācijas nodaļa

 

IeM: Par grozījumiem Ceļu satiksmes noteikumos

26.janvārī valsts sekretāru sanāksmē izsludināja grozījumus Ministru kabineta 2004.gada 29.jūnija noteikumos Nr.571 "Ceļu satiksmes noteikumi", kas paredz noteikt pienākumu transportlīdzekļu vadītājiem apturēt transportlīdzekli pēc Valsts robežsardzes darbinieku pieprasījuma un uzrādīt nepieciešamos dokumentus ne tikai pierobežā, bet arī pārējā valsts teritorijā. Izsludinātie grozījumi paredz īstenot Ceļu satiksmes likumā 2011.gada nogalē ietvertās jaunās prasības. Nelikumīgās imigrācijas apkarošanas pienākums Valsts robežsardzei ir noteikts visā valsts teritorijā, savukārt pienākums vadītājam apturēt transportlīdzekli bija paredzēts tikai uz valsts robežas vai pierobežā. Nosakot transportlīdzekļu vadītājiem pienākumu apturēt transportlīdzekli pēc Valsts robežsardzes darbinieku pieprasījuma visā valsts teritorijā, tiks nodrošināta iespēja vienlīdz efektīvi apkarot nelikumīgo imigrāciju valstī kopumā.

 

Iekšlietu ministrijas Administratīvais departaments

 

LM: Par kārtību, kādā otrā pensiju līmeņa dalībnieki varēs iegādāties mūža pensijas polisi

Labklājības ministrija (LM) precizē kārtību, kādā otrā pensiju līmeņa dalībnieki par šajā līmenī uzkrāto kapitālu varēs iegādāties dzīvības apdrošināšanas jeb mūža pensijas polisi.

To paredz grozījumi Ministru kabineta "Noteikumos par valsts fondēto pensiju shēmas darbību" un "Mūža pensijas apdrošināšanas tipveida noteikumos". Projekti 26.janvārī izsludināti valsts sekretāru sanāksmē. Tie vēl jāsaskaņo ar ministrijām un jāapstiprina valdībā.

Atbilstoši izmaiņām plānots, ka mūža pensijas apdrošināšanas līgumā apdrošinājuma ņēmējs un apdrošinātais cilvēks būs valsts fondēto pensiju shēmas dalībnieks, kurš par uzkrāto fondētās pensijas kapitālu vēlas iegādāties mūža pensijas polisi.

Tādējādi būtu vienkāršots apdrošināšanas līguma noslēgšanas process, kurā apdrošinātais cilvēks pats izvēlas nosacījumus mūža pensijas saņemšanai.

Vienlaikus plānots, ka mūža pensijas apdrošināšanas līgumā varēs norādīt labuma guvēju. Labuma guvējs ir cilvēks, kuram izmaksājama apdrošināšanas atlīdzība atbilstoši apdrošināšanas līgumam. Gadījumā, ja shēmas dalībnieks, iegādājoties dzīvības apdrošināšanas (mūža pensijas) polisi, līgumā uzrādīs arī labuma guvēju, tad līgumā būs jānosaka mūža pensijas garantētais izmaksas posms, ne garāks par 20 gadiem, kura laikā apdrošinātās personas nāves gadījumā mūža pensiju garantēs labuma guvējam.

Tas nozīmē, ja garantētā izmaksas posma laikā apdrošinātais cilvēks nomirst, noteiktu naudas summu izmaksās līgumā norādītajam labuma guvējam. Savukārt, ja apdrošinātais cilvēks pārdzīvos šo posmu, tad mūža pensiju turpinās maksāt tikai apdrošinātajam cilvēkam. Mūža pensijas garantētais izmaksas posms sāksies no mūža pensijas izmaksas dienas apdrošinātajam cilvēkam un pēc tā beigām mūža pensijas izmaksas labuma guvējam tiks pārtrauktas.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra un dzīvības apdrošināšanas sabiedrības, kas noteiktajā kārtībā būs licencētas dzīvības apdrošināšanas (mūža pensijas) polišu piedāvāšanai un reali­zēšanai shēmas dalībniekiem, noslēgs līgumus, kuros noteiks dzīvības apdrošinā­šanas (mūža pensijas) polises iegādes procedūru, citas savstarpēji sniedzamās informācijas apjomu un ap­maiņas kārtību, apdrošināšanas prēmijas pārskaitīšanas kārtību, kā arī citus papildu nosacījumus, par kuriem vienosies aģentūra un dzīvības apdrošināšanas sabiedrība.

Pēc Labklājības ministrijas rīcībā esošiem statistikas datiem, 2010.gadā 492 shēmas dalībnieki pieprasīja vecuma pensiju. Šo cilvēku vidējais dalības ilgums fondēto pensiju shēmā bija pieci gadi un četri mēneši. Fondēto pensiju shēmā vidēji uz vienu dalībnieku:

• visā dalības laikā ir iemaksāti 770,23 lati,

• uzkrātais pensijas kapitāls ir 865,52 lati,

• iegūtā peļņa ir 95,30 lati jeb 12,4%.

Atgādinām, ka sociālo iemaksu veicējiem, kas dzimuši pēc 1971.gada 1.jūlija, līdzdalība fondēto pensiju shēmā ir noteikta obligāta, savukārt tiem, kas dzimuši no 1951.gada 2.jūlija līdz 1971.gada 1.jūlijam (ieskaitot), – brīvprātīga. Līdz ar to pir­mie fondēto pensiju atbilstoši veiktajiem ieguldījumiem saņems cilvēki, kas shēmai pievienojušies brīvprātīgi un pensionēsies 2013.gadā (1951.gadā dzimušie 62 gadu vecumu sasniegs 2013.gadā).

Valsts fondēto pensiju shēmas līdzekļus 2010.gadā pārvaldīja desmit līdzekļu pārvaldītāji, shēmas dalībniekiem kopā piedāvājot 27 ieguldījumu plānus.

 

Labklājības ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!