• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu ministrija: Par Šveices programmas finansējuma apguvi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.02.2012., Nr. 19 https://www.vestnesis.lv/ta/id/243583

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts sekretāru sanāksmē: 2012.gada 26.janvārī

Vēl šajā numurā

02.02.2012., Nr. 19

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finanšu ministrija: Par Šveices programmas finansējuma apguvi

1.februārī starp Finanšu ministriju (FM) un Šveices valdību tika noslēgts pēdējais projekta līgums par atbalstu ugunsdrošības pasākumiem pašvaldību vispārējās izglītības iestādēs, tādējādi kontraktējot Šveices programmas finansējumu Latvijai ~33 miljonus latu jeb 100% apmērā vēl pusgadu pirms finansēšanas perioda beigām.

“Pēdējā projekta līguma parakstīšana ir nozīmīgs atskaites punkts Latvijas un Šveices sadarbības programmas īstenošanas periodā, jo līdz ar to Latvija visu pieejamo Šveices finansējumu būs piesaistījusi projektiem vēl pirms perioda beigām. Tas ir svarīgi, jo ļāva nodrošināt ātrāku finansējuma pieejamību projektos paredzētajām mērķa grupām,” pauž FM valsts sekretāres vietnieks Aleksandrs Antonovs.

Tā kā skolas autobusu projekts noslēdzās ar ietaupījumu, radās iespēja finansiālo atbalstu piešķirt arī ugunsdrošības pasākumu uzlabošanai izglītības iestādēs. Kopā projekta ietvaros 138 pašvaldību izglītības iestādēs paredzēts uzlabot ugunsdrošības sistēmu, ņemot vērā, ka pašvaldībām, it īpaši mazāk attīstītos reģionos, trūkst līdzekļu izglītības iestāžu renovācijai. Vislielākā riska iestādes ir internātskolas, jo šajās iestādēs bērni un jaunieši paliek pa nakti, tādēļ tās tika izvēlētas kā prioritārā mērķa grupa.

No Šveices puses līgumu parakstīja Šveices Konfederācijas vēstniecības pārstāvis Urs Būlers, uzsverot: "Šveices finanšu atbalsts Eiropas Savienības jaunajām dalībvalstīm, tai skaitā Latvijai, ir vērsts uz ekonomisko un sociālo atšķirību mazināšanu ES, taču vienlaikus tā ir lieliska iespēja stiprināt divpusējās attiecības Šveices un Latvijas starpā."

Projekta kopējais finansējums ir plānots ~1,63 miljoni latu, tai skaitā 245 tūkstoši latu būs Latvijas valsts un pašvaldību budžeta līdzfinansējums. Ugunsdrošības sistēmu uzstādīšanu skolās plānots sākt ar 2013.gada 2.ceturksni. Projekta īstenotājs būs Valsts reģionālās attīstības aģentūra (VRAA).

VRAA direktors Māris Krastiņš atzīst: "Ir liels gandarījums, ka turpinās veiksmīgi iesāktā sadarbība ar Šveices Konfederāciju, it īpaši tādēļ, ka arī jaunais projekts tiks realizēts izglītības iestādēs un tieši Latvijas reģionos. Jaunā ugunsdrošības projekta mērķis ir panākt maksimālu efektu, lai bērni izglītības iestādēs, kur viņi uzturas visu diennakti, justos droši."

Kopumā ar Šveices finanšu atbalstu Latvijā tiek ieviesti 12 projekti.

Tā kā pirmo projektu ieviešana ir sākusies 2009.gada vidū, tad šobrīd sasniegtie finansējuma apguves rādītāji (41% no kopējā finansējuma) ir vērtējami kā ļoti labi.

Šveices programmas finansējums Latvijai ir pieejams no 2007.gada līdz 2012.gada jūnijam ar iespēju projektu īstenošanu veikt līdz 2017.gadam.

 

Latvijas un Šveices sadarbības projekti

• Skolas autobusu projekta ietvaros 59 pašvaldības ir saņēmušas 110 autobusus skolēnu pārvadāšanai, tādējādi vismaz 6500 skolēniem ceļš uz skolu un mājup ir kļuvis drošāks.

• Tiesu modernizācijas projekta ietvaros plānots uzstādīt 81 videokonferenču iekārtu visās tiesu sēžu zālēs (41 tiesas zālē un Augstākās tiesas zālē) un ieslodzījuma vietās (12 vietas), kā arī 295 audioierakstu iekārtas visās tiesu sēžu zālēs, kā rezultātā tiks veicināta tiesu sadarbība. 2011.gada nogalē tika sākta videokonferenču un audioierakstu iekārtu uzstādīšana tiesu sēžu zālēs (pirmās trīs tiesu sēžu zāles jau ir aprīkotas), darbus plānots pabeigt līdz š.g. jūnijam.

• Projekta "Tehniskā palīdzība finanšu pārskatu sagatavošanā" mērķis ir nodrošināt Latvijas grāmatvedību un komercsabiedrību revīziju regulējošo tiesību aktu atbilstību ES prasībām, kā arī pilnveidot un stiprināt administratīvo kapacitāti grāmatvedības un revīzijas politikas izstrādes jomā.

• NVO fonda ietvaros tiks īstenoti 60 apakšprojekti, ar nevalstisko organizāciju palīdzību panākot dzīves kvalitātes uzlabošanu jauniešiem un bērniem no nelabvēlīgām ģimenēm, ar īpašām vajadzībām, bāreņiem un senioriem visā Latvijā. Šobrīd jau ir noslēgusies 35 apakšprojektu īstenošana, savukārt pārējie apakšprojekti tiks pabeigti līdz šā gada beigām.

• Projekta "Stipendiju fonds" mērķis ir paaugstināt Latvijas pētnieku zinātnisko kapacitāti un veicināt ilgtspējīgu zinātnisko sadarbību starp Latviju un Šveici (jau tika izsludināti divi stipendiju fonda konkursi). Pirmajā konkursā pieci Latvijas doktoranti un jaunie zinātnieki jau saņēmuši stipendijas un studē Šveicē.

• Vēsturiski piesārņoto vietu sanācijas Sarkandaugavas teritorijā projekts paredz sanācijas darbu veikšanu piecos objektos Rīgas Brīvostas teritorijā, atjaunojot un uzlabojot piesārņoto vietu vides kvalitāti. Tā tiks samazināta piesārņojuma ieplūšana Daugavā un tālāk Baltijas jūrā, kā arī mazināti draudi cilvēku veselībai. Kopumā plānots attīrīt aptuveni 77 000 m2 lielu platību. Pirmie sanācijas darbi, kas ir galvenais projektā sasniedzamais rezultāts, tiks sākti 2012.gada otrajā pusē.

• Jaunatnes iniciatīvu projekta mērķis ir 17 multifunkcionālu jauniešu iniciatīvu centru izveide 17 dažādās Latvijas pašvaldībās, kā arī semināru, konferenču un forumu organizēšanu visā Latvijā par jauniešiem aktuālām tēmām. 2011.gadā tika atklāti pirmie divi multifunkcionālie jauniešu iniciatīvu centri – Tukumā un Ilūkstē, savukārt pārējo jauniešu iniciatīvu centru izveidi plānots pabeigt līdz 2013.gada 1.ceturksnim.

• Grantu shēma "Šveices pētnieku aktivitātes Latvijā" sniegs ieguldījumu Latvijas augstākās izglītības un pētniecības institūtu potenciāla attīstīšanā un stiprināšanā, palielinot augstākās izglītības un pētniecības pieejamību. Projekts paredz vismaz 45 stipendiju piešķiršanu Šveices pētniekiem lekciju lasīšanai un pieredzes apmaiņai Latvijas augstskolās un zinātniskajās institūcijās. Pirmo atklāto konkursu plānots izsludināt šā gada martā.

• Mikrokreditēšanas programmas ietvaros četru gadu laikā plānots piešķirt 650 mikroaizdevumus 4,3 miljonu apmērā. Jau 2011.gada septembrī Latvijas Hipotēku un zemes banka sāka projektu iesniegumu pieņemšanu aizdevumu piešķiršanai mikrouzņēmumiem un pašnodarbinātām personām uzņēmējdarbības uzsākšanai vai attīstībai. Atsaucība ir daudz lielāka nekā sakotēji tika plānots, līdz šā gada janvāra beigām jau piešķirti 150 mikroaizdevumi 896 tūkstošu latu apmērā.

• Tehniskās palīdzības fonda projekta mērķis ir sniegt atbalstu Latvijas un Šveices sadarbības programmas efektīvai ieviešanai, savukārt Projektu sagatavošanas fonda, kura mērķis bija atbalstīt projektu iesniegumu sagatavošanu, aktivitātes noslēdzās 2011.gadā.

 

Ministrijas Komunikācijas nodaļa

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!