• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ārlietu ministrs: Godinot holokausta laika ebreju glābējus. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.02.2012., Nr. 20 https://www.vestnesis.lv/ta/id/243656

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Izglītības ministrs: Par sadarbību ar Čehiju izglītībā, jaunatnes lietās un sportā

Vēl šajā numurā

03.02.2012., Nr. 20

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ārlietu ministrs: Godinot holokausta laika ebreju glābējus

1.februārī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs piedalījās Izraēlas vēstniecības organizētā apbalvošanas ceremonijā Mazajā ģildē, kurā tika pasniegti goda diplomi un medaļas "Taisnīgais starp tautām" divām Latvijas ģimenēm, kuras Otrā pasaules kara laikā glāba ebrejus no bojāejas holokaustā.

"Taisnīgais starp tautām" apbalvojums tika piešķirts Ivanam un Annai Čurbanoviem un viņu meitai Ņinai Lastovskai, un Antonam un Eleonorai Zagorskiem un viņu dēlam Francim. Medaļu un diplomu saņēma šo ģimeņu pārstāvji – Ņina Lastovska un Franča Zagorska dēls Valdis Zagorskis.

Ministrs savā uzrunā akcentēja holokausta piemiņas un izglītības nozīmi. Runājot par glābēju drosmi un pašaizliedzību, kuri riskēja ar dzīvību, lai glābtu savus līdzpilsoņus, viņš uzsvēra, ka "mēs varam būt lepni par šiem cilvēkiem". Ministrs arī atzīmēja, ka apbalvošanas ceremonija notiek ļoti simboliskā dienā – 1.februāris ir ievērojamākā Latvijas ebreju glābēja Žaņa Lipkes dzimšanas diena.

"Taisnīgais starp tautām" ir oficiāls apbalvojums, ko piešķir "Jad Vašem", Holokausta piemiņas memoriāls un institūts Izraēlas Valsts un ebreju tautas vārdā neebrejiem, kuri, riskējot ar savām dzīvībām, holokausta laikā glāba ebrejus.

Personām, kas tiek atzītas par "Taisnīgajiem starp tautām" tiek piešķirta īpaši izkalta medaļa un goda zīme ar apbalvotās personas vārdu. Personas vārds tiek iemūžināts arī Goda mūrī, kas atrodas "Jad Vašem" memoriāla Taisnīgo starp tautām alejā, Jeruzalemē.

Līdz šim brīdim "Jad Vašem" sarakstā ir reģistrēti 129 "taisnīgie" no Latvijas.

 

Ārlietu ministrijas Preses un informācijas nodaļa

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!