• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Uz deputātu jautājumu rakstiski iesniegtā atbilde. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.02.2012., Nr. 21 https://www.vestnesis.lv/ta/id/243714

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Sagaidot pirmā Latvijas ārlietu ministra Zigfrīda Annas Meierovica 125.dzimšanas dienu

Vēl šajā numurā

07.02.2012., Nr. 21

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Uz deputātu jautājumu rakstiski iesniegtā atbilde

Ministrs A.Vilks

Uz jaut. nr.2/J11 – dok. nr.543

Par Eiropas Savienības fondu apguvi

Finanšu ministrija (turpmāk – FM) ir izskatījusi Saeimas Kancelejas š.g. 19.janvāra vēstuli Nr.12/5-5-n/8-11/12, adresētu Ministru prezidentam V.Dombrovskim, kurā tiek lūgts atbildēt uz Saeimas deputātu uzdotajiem jautājumiem par Eiropas Savienības (turpmāk – ES) fondu apguvi, un atbilstoši Ministru prezidenta š.g. 20.janvāra rezolūcijai Nr.45/SAN-175 sniedz atbildes uz uzdotajiem jautājumiem.

Atbilde uz jautājumu Nr.1 un Nr.2:

FM ir saņēmusi Eiropas Komisijas (turpmāk – EK) Reģionu politikas ģenerāldirektorāta (turpmāk – DG REGIO) 2011.gada 9.decembra vēstuli Ares (2001)1334502 par darbības programmu „Uzņēmējdarbības un inovācijas” un „Infrastruktūra un pakalpojumi” īstenošanas problēmām (turpmāk – vēstule), kura tika nosūtīta pēc FM darba tikšanās 2011.gada 8.decembrī ar DG REGIO pārstāvjiem par iespējamajiem grozījumiem darbības programmās. Iepriekšminētā vēstule tiek izmantota turpmāko dokumentu gatavošanā un rīcībās, un tā tika gaidīta pēc notikušās ikgadējās sanāksmes ar DG REGIO par ES fondu ieviešanu 2010.gadā, kura notika FM 2011.gada 13.septembrī. Vēstules saturs vairākos jautājumos norādīts nekorekti, un tas ir pārrunāts ar DG REGIO pārstāvjiem darba tikšanās laikā š.g. 18.janvārī, tādējādi atbildot un kliedējot EK izrādītās bažas un kritiku par ES fondu ieviešanas problēmām.

Papildus informēju, ka minētās vēstules saturs ir izskanējis gan masu medijos, gan dažāda rakstura un līmeņa valsts institūciju sanāksmēs. FM ir sniegusi vairākkārtējus skaidrojumus par vēstulē minēto gan Ārlietu ministrijai, Ministru kabineta Koalīcijas partneru darba grupai par ES struktūrfondu un Kohēzijas fonda jautājumiem un Saeimas Koalīcijas partiju Sadarbības padomei, gan plašsaziņas līdzekļos. Lūdzu skatīt pielikumā FM sniegtos skaidrojumus par vēstulē minētajiem problēmjautājumiem.

Atbilde uz jautājumu Nr.3:

2011.gadā ES struktūrfondu un Kohēzijas fonda (turpmāk – ES fondi) finansējuma saņēmējiem kopā izmaksāti 466,4 milj. latu, pārpildot Saprašanās memorandā starp ES un Latvijas Republiku noteiktās saistības 2011.gadam (415,4 milj. latu) par 12%. Tādējādi var secināt, ka Latvija ne tikai ir izpildījusi ar EK saskaņoto ES fondu apguves plānu 2011.gadam, bet to pat pārsniegusi.

Papildus no plānošanas perioda sākuma (2007.gada) līdz 2011.gada beigām reālai projektu īstenošanai (t.i., izņemot avansa maksājumus un starpniekinstitūcijas izmaksātos līdzekļus finanšu instrumentiem) starpniekinstitūciju veiktie maksājumi ES fondu finansējuma saņēmējiem ir bijuši 981,3 milj. latu apmērā, līdz ar ko šis Saprašanās memorandā noteiktais uzdevums – līdz 2011.gada beigām veikt maksājumus ne mazāk kā 739,3 milj. latu apmērā – ir ievērojami pārpildīts.

Lai arī Saprašanās memorandā noteiktie mērķi tiek pildīti, tomēr ir sektori, kuros ES fondu ieviešana nav apmierinoša vai pārāk lēna – atbalsts zinātnei un inovācijām (zinātniskās infrastruktūras attīstība, kompetences centri) ceļu nozare (TEN-T autoceļi), kā arī programmas, kas vērstas uz uzņēmējdarbību un profesionālās izglītības infrastruktūras uzlabošanu. Kā galvenie iemesli minami problēmas iepirkumos, finansējuma trūkums projektu īstenošanai, finanšu plānu grozījumi, lēnā ieviešanas normatīvo aktu izstrāde vai sarežģījumi iepriekš izstrādātajos.

Atbilde uz jautājumu Nr.4:

FM no DG REGIO 2011.gada decembra beigās ir saņēmusi neformālu brīdinājumu par iespējamu maksājumu apturēšanu no EK puses, bet oficiāla EK vēstule par deklarācijas pārtraukšanu nav saņemta. Attiecīgi FM turpina deklarēt izdevumus, kā arī nesaskata pamatojumu atsaukt deklarēšanu. Lūdzu skatīt pielikumā pievienoto FM sagatavoto skaidrojumu (prezentāciju) par šo tēmu, kurš tika izklāstīts š.g. 16.janvāra Saeimas Koalīcijas partiju Sadarbības padomes sēdes laikā.

Atbilde uz jautājumu Nr.5:

FM regulāri informē Ministru kabinetu un Saeimas komisijas, kā arī citas valsts institūcijas un to izveidotas darba grupas un komisijas par ES fondu ieviešanas progresu un tajā esošām problēmām, ES fondu finanšu apguves plānu un piešķirtā valsts budžeta izpildēm, kā arī veiktajiem ES fondu vadības sistēmas optimizēšanas un vienkāršošanas pasākumiem, un piedāvā dažādus risinājumus, lai sekmētu ES fondu apguvi pilnā apmērā. Ņemot vērā, ka Saprašanās memorandā noteiktie mērķi tiek izpildīti un vairumā ES fondu atbalstāmo sektoru ietvaros īstenotās programmas norit saskaņā ar plānu, var secināt, ka ES fondu ieviešana ir apmierinoša.

Papildus informēju, ka FM ir aicināta piedalīties Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas š.g. 31.janvāra sēdē, lai informētu par ES fondu apguvi, sasniegtajiem rādītājiem un citām aktualitātēm.

Pielikumā:

1. FM skaidrojumi uz vēstulē minētajiem problēmjautājumiem.

2. FM prezentācija par EK maksājumiem ES fondu ietvaros 2007.-2013.gadu plānošanas periodā.

Ar cieņu, finanšu ministrs A.Vilks

Rīgā 2012.gada 25.janvārī



 

Pielikums

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!