• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar citu pieredzi, bet savā valstī (turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.05.1999., Nr. 155/158 https://www.vestnesis.lv/ta/id/24375

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

14.05.1999., Nr. 155/158

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar citu pieredzi, bet savā valstī

Aktuālo problēmu izpētei un priekšlikumu sagatavošanai būtu lietderīgi izveidot tā sauktās izpētes grupas, iesaistot dažādu nozaru speciālistus un privātā sektora pārstāvjus. Izpētes grupas samērā īsā laikā (piemēram, 90 dienās) var sagatavot informatīvos ziņojumus, kuros tiek piedāvāti konkrēti uzlabojumi, efektivitātes paaugstināšanas pasākumi. Lai Latvijā varētu mērķtiecīgi izmantot šo metodi, nepieciešams pilnveidot vadības līgumu sistēmu, paredzot izpētes grupu darba apmaksai nepieciešamo centralizēto finansējumu.

Valsts pārvaldes reformas politiskā vadība un publiskās pārvaldes modernizācijas programma. Politiski publiskās pārvaldes jautājumus koordinē Ministru kabineta biroja ministrs ( Minister for the Cabinet Office & Chancellor of the Duchy of Lancaster ). Būtiskas inovācijas publiskā pārvaldē ir saistītas ar premjerministra T.Blēra iniciatīvām. Ministru kabineta biroja funkcijās ietilpst civildienesta vadība, publisko pakalpojumu nodrošināšanas vadība, īpaši starpnozaru sadarbības un koordinācijas jautājumi (piemēram, inovācijas), sadarbība ar parlamentu, Ministru kabineta darbības sekretariāta funkcijas u.c. Ministra vadībā tiek izstrādāta publiskās pārvaldes modernizācijas programma, viena no būtiskākajām jaunās valdības iniciatīvām. Tā nepieciešama, lai noteiktu reformas ieguvumus, nodrošinātu uzticību publiskajai pārvaldei, vērtētu pārvaldi no pakalpojumu saņēmēju viedokļa un nodrošinātu galvenās prioritātes. Programma ietver četrus svarīgākos reformas virzienus:

— stratēģiskās politikas īstenošana — ilgtermiņa programma sistēmiskas un precīzas politikas īstenošanai, izglītojoša valdība u.c.;

— koordinētie publiskie pakalpojumi — iedzīvotāju vajadzībām atbilstoši pakalpojumi, sadarbība labāku pakalpojumu sniegšanā u.c.;

— "informācijas laikmeta valdība" — jauno informācijas tehnoloģiju izmantošana;

— izglītotāki publiskās pārvaldes darbinieki — jaunu prasmju un zināšanu, jaunu darbības veidu izmantošana, publiskā sektora vadības attīstības vīzijas u.c.

Sadarbība ar Lielbritāniju publiskās pārvaldes reformā. Līdzās sadarbībai ar citām valstīm, kas guvušas būtiskus panākumus publiskās pārvaldes reformā, nepieciešams aktivizēt sadarbību ar Lielbritāniju šai ziņā, ņemot vērā ilgstošo britu reformas pieredzi un T.Blēra valdības iniciatīvas, piemēram, publiskās pārvaldes modernizēšanas programmu, kuru paredzēts pabeigt 1999.gada pirmajā pusē.

Katra Latvijas iedzīvotāja ikdienu arvien vairāk ietekmēs tas, vai izdosies pietiekami mērķtiecīgi uzlabot publiskās pārvaldes institūciju pakalpojumu kvalitāti. Par citām publiskās pārvaldes aktualitātēm (publisko pakalpojumu kvalitātes uzlabošanas pasākumiem un "Vienas pieturas" aģentūru izveidi) minēju jau iepriekšējā rakstā "Kad saskaras publiskā pārvalde un sabiedrība" ("Latvijas Vēstnesis", Nr.131/132, 1999.gada 29.aprīlī). Publiskās pārvaldes reformas pasākumi Latvijā ir saistāmi arī ar mūsu valsts integrāciju Eiropas Savienībā un tās izvirzītajām prasībām (institūciju nostiprināšanas pasākumi, administratīvās kapacitātes nodrošināšana u.c.).

Latvijai pēc vērienīgajām iestrādēm publiskās pārvaldes reformā deviņdesmito gadu sākumā un vidū un pieklusuma pēdējos gados ir nepieciešama "otrā elpa", izvērtējot paveikto, reformas gaitu, tās ieguvumus un zaudējumus, lai veidotu mūsdienīgu publiskās pārvaldes stratēģiju un tās īstenošanas programmu.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!