• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2012. gada 7. februāra noteikumi Nr. 96 "Grozījumi Ministru kabineta 2000.gada 30.maija noteikumos Nr.187 "Iekārtu elektrodrošības noteikumi"". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.02.2012., Nr. 23 https://www.vestnesis.lv/ta/id/243832

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.97

Grozījumi Ministru kabineta 2011.gada 7.jūnija noteikumos Nr.433 "Noteikumi par pieteikumu veidlapām ierakstiem uzņēmumu reģistra žurnālā, masu informācijas līdzekļu reģistrā un arodbiedrību reģistrā un reģistrācijas apliecībām"

Vēl šajā numurā

09.02.2012., Nr. 23

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 96

Pieņemts: 07.02.2012.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr.96

Rīgā 2012.gada 7.februārī (prot. Nr.7 7.§)

Grozījumi Ministru kabineta 2000.gada 30.maija noteikumos Nr.187 "Iekārtu elektrodrošības noteikumi"

Izdoti saskaņā ar likuma "Par atbilstības novērtēšanu" 7.pantu

Izdarīt Ministru kabineta 2000.gada 30.maija noteikumos Nr.187 "Iekārtu elektrodrošības noteikumi" (Latvijas Vēstnesis, 2000, 201./204.nr.; 2004, 68.nr.) šādus grozījumus:

1. Svītrot 5.punktu.

2. Izteikt 6.punktu šādā redakcijā:

"6. Ekonomikas ministrija informē Standartizācijas biroju par Eiropas Savienības Oficiālajā Vēstnesī publicētajiem piemērojamiem standartiem iekārtu elektromagnētiskās saderības jomā. Sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Standartizācijas, akreditācijas un metroloģijas centrs" publicē Standartizācijas biroja mājaslapā internetā (www.lvs.lv) to Latvijas nacionālo standartu statusā adaptēto standartu sarakstu (turpmāk – piemērojamie standarti), kurus var piemērot šo noteikumu prasību izpildei."

3. Izteikt 7.punktu šādā redakcijā:

"7. Iekārtas atļauts laist un piedāvāt tirgū tikai tad, ja tās ir projektētas un izgatavotas saskaņā ar labas tehnoloģijas praksi (nozares profesionālo organizāciju ieteikto tehnoloģiju izmantošanu ražošanā) attiecībā uz drošuma prasībām, kas norādītas šo noteikumu 7.1, 8. un 9.punktā, un neapdraud cilvēku un mājdzīvnieku drošību, kā arī īpašumu, ja iekārta ir pareizi uzstādīta, lietota paredzētajiem mērķiem un iekārtai veic tehnisko apkopi."

4. Papildināt noteikumus ar 7.punktu šādā redakcijā:

"7.1 Iekārtas atbilst šādām vispārīgām drošuma prasībām:

7.1 1. iekārtas marķējumā ir norādīta informācija par iekārtu, kas jāzina iekārtas lietotājam un kuras ievērošana ir būtiska, lai nodrošinātu iekārtas lietošanu drošā veidā un paredzētajiem mērķiem. Ja informāciju nav iespējams marķēt uz iekārtas, to norāda pievienotā dokumentā;

7.1 2. uz iekārtas ir skaidri norādīts zīmols vai preču zīme. Ja zīmolu vai preču zīmi nav iespējams norādīt uz iekārtas, to norāda uz iepakojuma;

7.1 3. iekārta kopā ar tās sastāvdaļām ir izgatavota tā, lai to varētu droši samontēt un pieslēgt;

7.1 4. iekārta ir projektēta un izgatavota tā, lai nodrošinātu aizsardzību pret riskiem, kas minēti šo noteikumu 8. un 9.punktā, ja iekārta lietota paredzētajiem mērķiem un iekārtai veic tehnisko apkopi."

5. Izteikt 10.punktu šādā redakcijā:

"10. Pirms iekārtas ievietošanas tirgū veic iekārtas atbilstības novērtēšanu (iekšējo ražošanas kontroli – procedūru, kurā ražotājs vai tā pilnvarots pārstāvis, kas reģistrēts Eiropas Savienībā, sagatavo iekārtas tehnisko dokumentāciju, kā arī nodrošina un apliecina, ka iekārta atbilst šajos noteikumos minētajām prasībām). Katrai iekārtai piestiprina CE marķējumu atbilstoši šo noteikumu pielikumā norādītajam paraugam."

6. Izteikt 12.punktu šādā redakcijā:

"12. Ražotājs sastāda iekārtas atbilstības deklarāciju. Deklarācijā norāda šādu informāciju:

12.1. ražotāja vai tā pilnvarota pārstāvja nosaukums un adrese;

12.2. iekārtas apraksts;

12.3. ražotāja vai tā pilnvarota pārstāvja atbildīgās amatpersonas uzvārds un paraksts;

12.4. atsauce uz piemērotajiem standartiem;

12.5. atsauce uz citiem tehniskajiem noteikumiem, ar kuriem saskaņā deklarēta iekārtas atbilstība (ja piemērojams);

12.6. tā gada pēdējie divi cipari, kurā attiecīgajai iekārtai piestiprināts CE marķējums."

7. Izteikt 17.punktu šādā redakcijā:

"17. Uz iekārtas, iepakojuma vai pavaddokumenta nedrīkst izvietot tādu marķējumu, kas var maldināt attiecībā uz CE marķējuma nozīmi un formu. Citas zīmes iekārtai, iepakojumam, lietošanas instrukcijai vai pavaddokumentam drīkst piestiprināt, ja netiek samazināta CE marķējuma redzamība un salasāmība."

8. Izteikt 18.punktu šādā redakcijā:

"18. Iekārtu elektrodrošības atbilstības novērtēšanu veic sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Standartizācijas, akreditācijas un metroloģijas centrs" Latvijas Nacionālajā akreditācijas birojā akreditēta atbilstības novērtēšanas institūcija, par kuru Ekonomikas ministrija ir paziņojusi Eiropas Komisijai (turpmāk – paziņotā institūcija), vai citu Eiropas Savienības dalībvalstu vai Eiropas Ekonomikas zonas valstu paziņotā institūcija iekārtu elektrodrošības jomā."

9. Papildināt noteikumus ar 18.1 punktu šādā redakcijā:

"18.1 Paziņotās institūcijas piedalās vai nodrošina deleģētā pārstāvja dalību nacionālās standartizācijas institūcijas izveidotajā attiecīgajā standartizācijas tehniskajā komitejā."

10.  Izteikt 20., 20.1, 20.2 un 20.punktu šādā redakcijā:

"20. Veicot tirgus uzraudzību, tirgus uzraudzības iestādes amatpersonas ir tiesīgas:

20.1. kontrolēt un uzraudzīt tirgū piedāvājamo iekārtu atbilstību šajos noteikumos minētajām prasībām, apmeklējot iekārtu tirdzniecības, uzglabāšanas un ražošanas vietas, kā arī veikt preču paraugu pārbaudes (priekštestēšanu), tai skaitā atverot iepakojumu un testējot paraugu;

20.2. pieprasīt un bez maksas saņemt informāciju (tai skaitā tehnisko dokumentāciju, atbilstības deklarāciju, testēšanas pārskatus), kas nepieciešama uzraudzības nodrošināšanai atbilstoši šajos noteikumos minētajām prasībām;

20.3. pieprasīt, lai ražotājs vai importētājs nodrošina attiecīgo tehniskās dokumentācijas daļu tulkojumu valsts valodā, pamatojot tulkošanas nepieciešamību un nosakot vismaz 30 dienu iesniegšanas termiņu, ja vien nav attaisnojams īsāks termiņš, jo konstatēts nopietns un tūlītējs apdraudējums;

20.4. pieprasīt un bez maksas saņemt iekārtu paraugus un organizēt to ekspertīzi, lai noteiktu iekārtu atbilstību šajos noteikumos minētajām prasībām.

20.1 Izdevumus par iekārtu ekspertīzi sedz atbilstoši normatīvajiem aktiem par preču un pakalpojumu drošumu.

20.2 Ja tirgus uzraudzības iestāde konstatē, ka iekārta nepamatoti marķēta ar CE marķējumu, neievērojot šajos noteikumos minētās prasības, tirgus uzraudzības iestāde uzdod noteiktā termiņā novērst konstatēto neatbilstību.

20.3 Ja šo noteikumu 20.2 punktā minētā neatbilstība noteiktajā termiņā netiek novērsta, tirgus uzraudzības iestāde ir tiesīga pieņemt lēmumu saskaņā ar normatīvajiem aktiem par preču un pakalpojumu drošumu, aizliedzot iekārtu laišanu un piedāvāšanu tirgū un uzdodot izņemt iekārtas no tirgus vai tās atsaukt."

11.  Papildināt noteikumus ar 20.4, 20.5, 20.6, 20.7, 20.8 un 20.punktu šādā redakcijā:

"20.4 Tirgus uzraudzības iestāde ir tiesīga uzdot attiecīgajam ražotājam, tā pilnvarotajam pārstāvim, importētājam vai izplatītājam veikt korektīvas darbības iekārtas neatbilstības novēršanai.

20.5 Attiecīgā ražotāja, pilnvarotā pārstāvja, importētāja un izplatītāja pienākums ir veikt atbilstošas korektīvas darbības, lai nodrošinātu to iekārtu atbilstību šajos noteikumos minētajām prasībām, ko tas laidis un piedāvājis tirgū.

20.6 Ja attiecīgais ražotājs, pilnvarotais pārstāvis, importētājs vai izplatītājs neveic atbilstošas korektīvas darbības, tirgus uzraudzības iestāde ir tiesīga pieņemt lēmumu saskaņā ar normatīvajiem aktiem par preču un pakalpojumu drošumu, aizliedzot iekārtu laišanu un piedāvāšanu tirgū un uzdodot izņemt iekārtas no tirgus vai tās atsaukt.

20.7 Attiecīgais ražotājs, pilnvarotais pārstāvis, importētājs vai izplatītājs, ja nepieciešams, sadarbojas ar tirgus uzraudzības iestādi.

20.8 Ja tirgus uzraudzības iestāde pieņēmusi lēmumu aizliegt iekārtas laišanu vai piedāvāšanu tirgū, jo iekārta neatbilst šajos noteikumos minētajām drošuma prasībām, tirgus uzraudzības iestāde ziņo Ekonomikas ministrijai par neatbilstošas iekārtas konstatēšanu un veiktajiem pasākumiem, norādot lēmuma pamatojumu, kā arī neatbilstības rašanās cēloni (iekārtas neatbilstība piemērojamiem standartiem, trūkumi piemērojamos standartos, piemērojamo standartu nepareiza piemērošana vai šo noteikumu 7.punktā minētās labas tehnoloģijas prakses neievērošana).

20.9 Ekonomikas ministrija ziņo Eiropas Komisijai par konstatētajiem neatbilstības gadījumiem un tirgus uzraudzības iestādes veiktajiem pasākumiem."

12. Papildināt noteikumus ar informatīvu atsauci uz Eiropas Savienības direktīvu šādā redakcijā:

"Informatīva atsauce uz Eiropas Savienības direktīvu

Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no Eiropas Parlamenta un Padomes 2006.gada 12.decembra Direktīvas 2006/95/EK, par dalībvalstu tiesību aktu saskaņošanu attiecībā uz elektroiekārtām, kas paredzētas lietošanai noteiktās sprieguma robežās."

Ministru prezidents V.Dombrovskis

Ekonomikas ministrs D.Pavļuts

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!