• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ekonomikas ministrija. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.02.2012., Nr. 23 https://www.vestnesis.lv/ta/id/243887

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Finanšu ministrija

Vēl šajā numurā

09.02.2012., Nr. 23

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ekonomikas ministrija:
Par rūpniecības produkcijas izlaidi 2011.gadā

Ņemot vērā sezonalitāti, katra gada pēdējos mēnešos ir vērojams apstrādes rūpniecības ražošanas apjoma samazinājums. Izņēmums nav bijis arī 2011.gads – decembrī, salīdzinot ar novembri, apstrādes rūpniecības ražošanas apjoms samazinājās par 1,6%.

Kopumā 2011.gadā apstrādes rūpniecības izaugsmes pamatā bija gan augsts ārējais pieprasījums, gan pakāpeniska pieprasījuma palielināšanās vietējā tirgū – pērn apstrādes rūpniecības ražošanas apjoms par 11,5% pārsniedza 2010.gada līmeni.

Pagājušajā gadā ik mēnesi ražošanas apjoms bija caurmērā par vairāk nekā 10% lielāks salīdzinājumā ar 2010.gada atbilstošajiem mēnešiem. Tajā skaitā arī gada nogalē, kad Eiropas Savienības valstīs, kas ir mūsu galvenie eksporta tirgi, bija vērojama izaugsmes tempa pavājināšanās. Tas nozīmē, ka pieaugušie riski eirozonā pagaidām nav ietekmējuši Latvijas rūpniecības izaugsmi.

Atbilstoši ražošanas apjoma kāpumam aizvadītajā gadā turpināja palielināties ražošanas jaudu noslodze. Gada beigās jaudu noslodzes līmenis apstrādes rūpniecībā bija 69,4%, par 2,7 procentpunktiem pārsniedzot 2010.gada 4.ceturkšņa līmeni. Turklāt dažās nozarēs, kā, piemēram, kokapstrāde un vieglā rūpniecība, ražošanas jaudu noslodze ir pietuvojusies vai pat pārsniegusi vēsturiski austāko līmeni. Spēja kāpināt ražošanas jaudas lielā mērā ietekmēs nozares turpmāko attīstību.

Tā kā lielāko daļu no saražotās produkcijas nozare eksportē, galvenais risks turpmākajai izaugsmei būs attīstības tendences mūsu galvenajās tirdzniecības partnervalstīs. Vienlaikus jāatzīmē, ka, neraugoties uz joprojām augsto izaugsmes risku eirozonā, ir vērojamas arī pozitīvas tendences.

Šā gada janvārī, piemēram, dažādi apsteidzošie indikatori liecina, ka ekonomiskās aktivitātes eirozonā ir nedaudz palielinājušās, kopš 2011.gada vasaras pirmo reizi uzlabojums vērojams arī atsevišķiem konfidences rādītājiem. Pozitīvi nozares izaugsmi šogad var ietekmēt arī Krievijas iestāšanās Pasaules Tirdzniecības organizācijā – no visas eksportētās apstrādes rūpniecības produkcijas aptuveni 10% tiek realizēti Krievijā.

Latvijas apstrādes rūpniecības uzņēmumu konjunktūras apsekojumi liecina, ka uzņēmēju kopējais novērtējums par turpmākās izaugsmes iespējām pēc zināmas stagnācijas 2011.gada pēdējos mēnešos šā gada sākumā ir uzlabojies.

Īpaši jāatzīmē optimistiskais vērtējums saistībā ar sagaidāmo ražošanas apjoma pieaugumu un nodarbinātības palielinājumu.

Pēc Ekonomikas ministrijas aplēsēm, šogad apstrādes rūpniecības izaugsme būs nedaudz lēnāka nekā pērn un gadā kopumā pieaugums var sasniegt 3–4%.

Ministrijas Ekonomiskās attīstības un darba tirgus prognozēšanas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!