• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Parlaments. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.02.2012., Nr. 24 https://www.vestnesis.lv/ta/id/243944

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par mūsu zinātnes koku
zem Eiropas Savienības augstajām debesīm

Vēl šajā numurā

10.02.2012., Nr. 24

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Parlaments:
Par fiskālās disciplīnas nolīgumu

EP deputāti joprojām uzskata, ka nebija vajadzīgs jauns nolīgums par fiskālās disciplīnas stiprināšanu, un uzsver, ka tas jāsaskaņo ar ekonomiskās pārvaldības sešu tiesību aktu paketi. Turklāt vienlaikus jāīsteno steidzami pasākumi tūlītējo eirozonas problēmu risināšanai. 2.februārī pieņemtajā rezolūcijā deputāti pauž gandarījumu, ka jaunajā nolīgumā iekļauti daudzi Parlamenta priekšlikumi.

Rezolūciju par Eiropadomes 30.janvāra sanāksmi Parlaments pieņēma ar 443 balsīm par, 124 pret un 75 atturoties. To pieņēma pēc 1.februāra debatēm ar Eiropadomes priekšsēdētāju Hermanu van Rompuju un Eiropas Komisijas priekšsēdētāju Žozē Manuelu Barrozu, kur gandrīz visas politiskās grupas aicināja atjaunot izaugsmi un mazināt bezdarbu.

Nolīgums uzlabots, bet joprojām nepilnīgs

Rezolūcijā norādīts, ka galīgais nolīgums, par ko vienojās dalībvalstu valdības, ir ievērojami labāks nekā tā iepriekšējās versijas. Tajā iestrādāta Parlamenta prasība vairāk orientēties uz izaugsmi, nevis tikai fiskālajiem ierobežojumiem un, cik vien iespējams, darboties jau spēkā esošā ES tiesiskā regulējuma ietvaros. Rezolūcijā atzinīgi vērtēts tas, ka vairāk iesaistīts Parlaments un mazināts Eiropas Savienības šķelšanas risks. Tomēr deputāti atkārtoti pauž nožēlu, ka dalībvalstīm nav izdevies panākt vienošanos visām kopīgi un saskaņā ar ES tiesību aktiem.

Steidzami pasākumi

Rezolūcijā uzsvērts, ka vajadzīgi īpaši ekonomikas pasākumi, lai veicinātu solidaritāti, nodarbinātību un izaugsmi. Pirmais no tiem varētu būt steidzami izveidot izpirkšanas fondu, pamatojoties uz Vācijas Ekonomikas ekspertu padomes priekšlikumu. Citi Parlamenta ieteiktie pasākumi ir stabilitātes obligāciju ieviešana un finanšu darījumu nodoklis Eiropas līmenī.

Uzziņai

Eiropas Parlaments bija iesaistīts starptautiskā fiskālās disciplīnas nolīguma izstrādes darba grupā, kurā darbojās četri EP pārstāvji – Elmārs Broks, Roberto Galtjēri, Gijs Ferhofštats un Daniels Kons-Bendits. Darba grupa decembrī un janvārī strādāja pie nolīguma teksta, par ko grupa dalībvalstu vienojās 30.janvāra līderu sanāksmē. Tagad nolīgums ir jāratificē dalībvalstīs, kas to parakstījušas.

Eiropas Parlamenta Informācijas birojs Latvijā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!