• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par eksporta apjomu 2011.gadā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.02.2012., Nr. 24 https://www.vestnesis.lv/ta/id/243947

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par patēriņa cenu izmaiņām janvārī

Vēl šajā numurā

10.02.2012., Nr. 24

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par eksporta apjomu 2011.gadā

Ekonomikas ministrija:

2011.gada decembrī, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, Latvijas preču eksporta apjoms samazinājās par 8,2% (faktiskajās cenās). Savukārt, salīdzinot ar 2010.gada decembri, tā apjoms ir pieaudzis par 13,5%.

Mēneša laikā Latvijas preču importa apjoms samazinājās par 1,8% (faktiskajās cenās), tajā pašā laikā par 1,4% pārsniedzot 2010.gada decembra līmeni.

Gan eksporta, gan importa apjoms mēneša laikā ir nedaudz samazinājies, taču tradicionāli gada beigās vienmēr ir vērojama šāda tendence.

Kopš 2009.gada vidus preču eksporta un importa dinamika caurmērā ir līdzīga. 2011.gadā kopumā gan eksports, gan imports pieauga par 28%. Jāatzīmē, ka, salīdzinot ar pirmskrīzes periodu, preču eksporta un importa negatīvais saldo ir ievērojami sarucis. Ja 2006.gada beigās preču imports bija divas reizes lielāks par eksportu, tad 2011.gadā – vien par 26%. Importa pārsvars pār eksportu ir skaidrojams ar pieprasījuma pieaugumu rūpniecībā pēc starppatēriņa precēm, kā arī, uzlabojoties situācijai iekšējā tirgū, aug pieprasījums pēc investīciju precēm.

Aplūkojot eksportu pa preču grupām, redzams, ka 2011.gadā lielākais devums pieaugumā bija metāliem un to izstrādājumiem, ķīmiskās rūpniecības produktiem, mašīnbūves produkcijai, kā arī lauksaimniecības un pārtikas precēm. Šo preču grupu devums kopējā eksporta pieaugumā veido aptuveni 40%.

2011.gadā strauji audzis pieprasījums pēc Latvijas precēm mūsu galvenajās tirdzniecības partnervalstīs – Lietuvā un Igaunijā, attiecīgi par 41% un 32%. Preču eksporta apjoms uz šīm valstīm 2011.gadā sastādīja 32%, kas ir līdzīgi kā eksporta apjoms uz ES-15 valstīm. Eksporta pieaugums uz Lietuvu un Igauniju nodrošināja 40% no kopējā eksporta kāpuma.

Ņemot vērā situāciju ārējos tirgos, Ekonomikas ministrija prognozē, ka eksporta pieauguma temps šogad būs lēnāks nekā pērn.

Ministrijas Ekonomiskās attīstības un darba tirgus prognozēšanas nodaļa

 

Finanšu ministrija:

Situācija Latvijas ārējā tirdzniecībā pagājušajā gadā turpināja uzlaboties, un gadā kopumā preču eksports ir sasniedzis rekordaugstu līmeni – 6012,0 miljonus latu. Lai gan pēdējos mēnešos eksporta pieauguma temps vairs nebija tik straujš kā gada pirmajā pusē, kopumā 2011.gadā eksporta apjoms ir palielinājies par 28,1%, uzrādot vienu no straujākajiem pieaugumiem Eiropas Savienībā.

Lai gan importa pieauguma temps (28,3%) bija nedaudz augstāks nekā eksporta kāpums, pozitīvi, ka līdzās patēriņa precēm būtiska loma pagājušajā gadā bijusi arī investīciju preču – mehānismu un iekārtu – importam, nodrošinot Latvijas vajadzības pēc ražošanas jaudu atjaunošanas.

Kopējo Latvijas eksporta pieaugumu pagājušajā gadā nodrošināja piecas galvenās preču grupas, no kurām vislielākā ietekme bija metāliem un minerālproduktiem, kas kopā deva vairāk nekā trešdaļu kopējā eksporta pieauguma. Būtiska daļa eksporta kāpumā bija arī lauksaimniecības un pārtikas precēm, ķīmiskās rūpniecības produkcijai un kokam un koka izstrādājumiem. Kopā šīs piecas preču grupas 2011.gadā veidoja divas trešdaļas no visa Latvijas eksporta un nodrošināja ap 70% no kopējā eksporta pieauguma.

Līdz ar straujo metālu un minerālproduktu eksporta pieaugumu pagājušajā gadā ir notikušas izmaiņas arī Latvijas eksporta struktūrā. Tāpat kā iepriekšējos gados, lielākās eksporta preču grupas ir bijušas koks un koka izstrādājumi, kā arī pārtikas un lauksaimniecības preces, tomēr abu šo grupu īpatsvars Latvijas kopējā eksporta apjomā ir samazinājies. Tajā pašā laikā minerālproduktu eksporta īpatsvars ir gandrīz dubultojies, pārsniedzot 8%, un palielinājusies arī metālu un metālu izstrādājumu daļa Latvijas kopējā eksportā.

2011.gadā ir palielinājusies Lietuvas un Igaunijas daļa Latvijas kopējā preču eksportā un būtiski audzis arī preču eksports uz Poliju. Vērā ņemamu apjomu pagājušajā gadā ir sasniedzis eksports uz Afganistānu, ko veido pārsvarā naftas produkti.

Latvijas imports 2011.gadā ir palielinājies par 28,3% līdz 7587,3 miljoniem latu, uzrādot vēl nedaudz straujāku pieaugumu nekā eksports un attiecīgi palielinot ārējās tirdzniecības deficītu par 29% līdz 1575,3 miljoniem latu. Tomēr, lai gan ārējās tirdzniecības deficīts ir pieaudzis, tas ir saistīts arī ar investīciju preču importa pieaugumu, kas dod iespēju palielināt ražošanas jaudas un konkurētspēju un veicina eksporta pieaugumu nākotnē.

Ja visa 2011.gada kopējie ārējās tirdzniecības dati ir visnotaļ pozitīvi, pēdējā mēneša datos jau varētu būt vērojama situācijas pasliktināšanās ārējos tirgos. Decembrī ne tikai Latvijas eksports ir samazinājies salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi, ko nosaka arī sezonāli faktori, bet arī eksporta gada pieauguma temps ir sarucis līdz 13,5%, salīdzinot ar 22,3% pieaugumu novembrī. Arī 2012.gadā eksporta pieauguma temps samazināsies, ko noteiks nelabvēlīgā ekonomiskā situācija eirozonā, tomēr, tā kā Latvijas lielāko ārējās tirdzniecības partneru vidū nav eirozonas parādu krīzes tieši skarto valstu, krass kritums arī nav sagaidāms.

Ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!