• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Izglītības un zinātnes ministrs. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.02.2012., Nr. 24 https://www.vestnesis.lv/ta/id/243950

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ar izglītības un zinātnes ministru pārrunājot izglītības reformu

Vēl šajā numurā

10.02.2012., Nr. 24

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Izglītības un zinātnes ministrs:
Diskutējot ar LTRK pārstāvjiem par plānoto izglītības reformu

“Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) kopumā atbalsta izglītības un zinātnes ministra Roberta Kīļa pieteiktās reformas,” 7.februārī divpusējās tikšanās laikā starp ministru un kameras pārstāvjiem apliecināja LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš. Diskusijas galvenās tēmas bija prakses vietas, lietišķā zinātne un augstākās izglītības finansēšana.

Prakses vietas ir viens no turpmāko divpusējo sarunu jautājumiem, kurš jārisina, izvērtējot gan mācību procesa un prakses organizācijas pārstrukturēšanas nepieciešamību profesionālajā izglītībā, gan arī industriju, uzņēmēju iesaisti prakses vietu nodrošināšanā, izanalizējot vaučeru sistēmas, tā dēvētā duālā modeļa vai prakses vietu izsoles sistēmu ieviešanas priekšrocības situācijas uzlabošanā.

Sarunas dalībnieki atzina, ka ne visas zinātniskās institūcijas ir šā nosaukuma cienīgas un ka nepieciešams “atlasīt graudus no pelavām”. R.Ķīlis uzsvēra, ka kvalitātes un starptautiskās konkurētspējas stiprināšanai zinātnes jomā ir izšķirīga nozīme Latvijas veiksmīgai dalībai Eiropas Savienības ietvarprogrammā “Horizonts 2020”, kurā, sākot ar 2014.gadu, zinātniskiem pētījumiem septiņu gadu laikā būs pieejami 80 miljardi eiro. Izglītības un zinātnes ministrija veiks zinātnisko institūciju starptautisko izvērtēšanu, lai saņemtu starptautisku ekspertu rekomendācijas par zinātnisko institūciju turpmāko attīstību un/vai konsolidēšanu.

Runājot par augstākās izglītības finansēšanas modeli, R.Ķīlis stāstīja, ka tuvāko trīs mēnešu laikā plānots izstrādāt un izanalizēt vairāku iespējamo finansēšanas modeļu, tai skaitā viņa piedāvātā ilgtermiņa kreditēšanas modeļa, izvērtējumu, lai šā gada laikā diskusiju ceļā nonāktu pie lēmuma par optimālo finansēšanas sistēmu.

“Pretestību pret pārmaiņām rada neizpratne par situāciju Latvijā un izglītībā demogrāfijas, ekonomikas un citu ietekmējošo faktoru kontekstā. Tā mazināsies patiesības brīdī, kad katrs ieraudzīs, ka iesīkstējušie priekšstati vairs neatbilst realitātei – tas redzams gan skolu tīklu jautājumā, gan profesionālās un augstākās izglītības jomā, gan mazo skolu gadījumos. Objektīvi fakti rāda, ka pārmaiņas ir neizbēgamas,” uzsvēra R.Ķīlis, komentējot LTRK jautājumu par sabiedrības pretestības mazināšanu izglītības reformām.

“Izglītības sistēma pati sevi nevar ārstēt. Ir nepieciešama trešo pušu – uzņēmēju, vecāku – iesaistīšanās,” sacīja LTRK pārstāvji.

Inita Blačforda, ministra padomniece

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!