• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar izglītības un zinātnes ministru pārrunājot izglītības reformu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.02.2012., Nr. 24 https://www.vestnesis.lv/ta/id/243951

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ar labklājības ministri pārrunājot sociālos jautājumus

Vēl šajā numurā

10.02.2012., Nr. 24

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar izglītības un zinātnes ministru pārrunājot izglītības reformu

8.februārī Valsts prezidents Andris Bērziņš tikās ar izglītības un zinātnes ministru Robertu Ķīli, lai pārrunātu ministra iecerētās reformas izglītības jomā un vienotos par kopīgu redzējumu reformu gaitai, ko par vienu no savas prezidentūras prioritātēm ir definējis arī Valsts prezidents.

Sarunas gaitā tika pārrunāta plānotā pamatizglītības un vidējās izglītības mācību satura maiņa, kuras mērķis ir dot iespēju jauniešiem absolvēt vidusskolu līdz 18 gadu vecumam, profesionālās izglītības finansēšanas modeļa izmaiņas, augstākās izglītības programmu satura izvērtējums un tam sekojošā nepieciešamā rīcība, kā arī zinātnes finansējuma modeļa izmaiņas pēc 2014.gada.

A.Bērziņš pauda atbalstu ministra iecerētajai pamatskolas un vidusskolas mācību satura pārvērtēšanai, kas būtu vērsta uz slodzes mazināšanos ikdienas mācību procesā un mācību satura kvalitātes paaugstināšanu, vienlaikus paredzot iespēju mainīt mācību gada garumu. Šādas izmaiņas ministrs iecerējis no 2013./2014. mācību gada sākuma, vienlaikus jau nākamajā mācību gadā (2012/2013) paredzot šo izmaiņu pilotprojektus atsevišķās skolās, kuras tiem jau brīvprātīgi pieteikušās un vēl turpina pieteikties. R.Ķīlis sarunā izklāstīja skolu radošās partnerības ideju, kas aizgūta no citām Eiropas Savienības valstīm un tiks pakāpeniski ieviesta arī Latvijas skolās.

Runājot par izmaiņām profesionālās izglītības finansēšanas modelī, kas jau tuvākajā laikā tiks nodotas profesionāļu vērtējumam, ministrs uzsvēra, ka šajā jautājumā liela nozīme būs ne tikai pašvaldību interesei par šādu skolu finansēšanu, bet arī Latvijas perspektīvāko industriju nepieciešamībai pēc profesionālas izglītības un jauno speciālistu sagatavošanas, par ko ministrs plāno konsultēties ar industriju vadītājiem.

Valsts prezidents izjautāja R.Ķīli par šobrīd notiekošo augstākās izglītības programmu vērtēšanas procesu, kas aizsākās vēl iepriekšējās valdības laikā, un no tā izrietošajām konsekvencēm. Ministrs informēja, ka vērtēšanas noslēgums sagaidāms šā gada vidū, kam jāseko visaptverošai programmu revidēšanai, līdz pat ievērojama daļa no tām varētu tikt slēgtas. Šobrīd Latvijā ir akreditēts vairāk nekā 900 augstskolu programmu, kas nozīmē, ka vidēji uz 100 studentiem ir viena programma.

Amatpersonas pārrunāja pēc 2014.gada gaidāmās izmaiņas zinātnes finansējuma modelī, kas Latvijas zinātniekiem liks konkurēt Eiropas struktūrfondu līdzekļu piesaistē vienlīdzīgi ar citu valstu zinātnes pārstāvjiem, nedodot vairs Latvijai jaunas ES dalībvalsts priekšrocības. Šī situācija var būtiski ietekmēt Latvijas zinātnisko institūtu konkurētspēju un pastāvēšanu (šobrīd 130 zinātnisko institūtu uz 4000 zinātnieku), ja to darbības rezultātā netiks sasniegti inovatīvi rezultāti, kur Latvija šobrīd atrodas pēdējās vietās.

Valsts prezidents ministram uzdeva jautājumus par augstskolu finansēšanas modeļa izmaiņām un budžeta vietu saglabāšanu augstskolās, uzsverot to nozīmi arī nākotnē. Ministrs atbildēja, ka par konkrētiem plāniem finansēšanas modelī varēs sākt diskusiju tikai pēc trim mēnešiem, kad beigsies aizsāktie un nepieciešamie izpētes darbi. Vienlaikus A.Bērziņš un R.Ķīlis bija vienisprātis, ka jebkādam finansējuma samazinājumam augstākajā izglītībā būtu primāri jāsaistās ar augstskolu administratīvo izdevumu samazināšanu, nevis tiešu ietekmi uz budžeta vietām un to automātisku samazināšanu. Šī ir tēma, kas cieši saistās ar augstskolu autonomiju un par kuru nepieciešamas atklātas diskusijas ar augstskolu mācībspēkiem.

Sarunas noslēgumā R.Ķīlis apliecināja, ka mazajām lauku skolām un to saglabāšanai tiks izstrādāta speciāla programma, kurai kvalificēsies skolas ar noteiktiem kritērijiem bērnu skaitā.

Valsts prezidents un izglītības un zinātnes ministrs bija vienisprātis, ka jāveicina augstākās izglītības eksportspēja, tai skaitā palielinot Eiropas Savienības valodu lietojumu studiju programmās.

Ministrs arī informēja, ka štata vietu izmaiņas Izglītības un zinātnes ministrijā tiks veiktas ar mērķi saglabāt motivētākos un profesionālākos darbiniekus, radot iespējas izmainīt viņu atalgojumu un stimulēt darbam ministrijā, vienlaikus nepalielinot resora atalgojuma fondu.

Izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis augstu vērtē Valsts prezidenta Andra Bērziņa atbalstu pārmaiņu īstenošanai Latvijas izglītības sistēmā un ir gandarīts par 8.februāra tikšanos. Saruna notika koleģiālā un abpusēji ieinteresētā gaisotnē.

8.februārī divpusējas tikšanās laikā ministrs ar Valsts prezidentu pārrunāja vairākus reformu virzienus un sniedza skaidrojumu pārmaiņu iecerēm.

R.Ķīlis izklāstīja plānu šā gada laikā piesaistīt starptautiskus ekspertus, kas nodrošinātu pašreizējo 136 zinātnisko institūciju starptautisku izvērtēšanu. Pamatojoties uz ekspertu sniegtajām rekomendācijām, valsts budžeta līdzekļus ministrs aicinās piešķirt tikai konkurētspējīgām valsts zinātniskajām institūcijām, konsolidējot vai integrējot nekonkurētspējīgās zinātniskās institūcijas.

Tāpat arī ministrs skaidroja piedāvātas izmaiņas augstākās izglītības finansēšanas modelī, piebilstot, ka par konkrētiem plāniem diskusiju varēs sākt tikai pēc trim mēnešiem, kad beigsies nepieciešamie izpētes darbi un finanšu modeļu izstrāde.

R.Ķīlis un A.Bērziņš vienojās, ka augstskolām ir jāizvērtē sava administratīvā un izmaksu efektivitāte, tāpat arī, ņemot vērā studiju programmu izvērtēšanu, jāatsakās no nekvalitatīvām un nekonkurētspējīgām programmām.

Valsts prezidents atbalstīja ministra lēmumu iesaldēt ERAF infrastruktūras investīcijas profesionālās izglītības iestādēs un lēmumu rīkot atkārtotu konkursu, lai koncentrētu investīcijas profesionālajā izglītībā 6–8 profesionālās izglītības iestādēs, kas tiktu pilnībā modernizētas.

Valsts prezidenta preses dienests;

Reinis Tukišs, izglītības un zinātnes ministra padomnieks

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!