• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par turpmākajiem soļiem valsts pārvaldības pilnveidošanā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.02.2012., Nr. 24 https://www.vestnesis.lv/ta/id/243953

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts prezidenta paziņojums

Par Valsts prezidenta vietas izpildīšanu

Vēl šajā numurā

10.02.2012., Nr. 24

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par turpmākajiem soļiem valsts pārvaldības pilnveidošanā

Lai globalizācijas apstākļos Latvija spētu pastāvēt un attīstīties ne vien ekonomiski, bet arī politiski, ir nepieciešamas kvalitatīvas izmaiņas valsts pārvaldes modelī. Izmaiņām jāveicina atbildība un jānodrošina skaidrāks atbildības sadalījums starp varas atzariem, kā arī jānodrošina lēmumu pieņemšana iedzīvotājam vistuvākajā līmenī, tādējādi padarot kompaktāku valsts pārvaldi. Arī gaidāmais referendums, valstī samilzušās sociālās un ekonomiskās problēmas ir apliecinājums šādu izmaiņu nepieciešamībai.

Valsts prezidents Andris Bērziņš ir pieteicis atklātas diskusijas nepieciešamību, rosinot profesionālu viedokļu apmaiņu par iespējamajām izmaiņām valsts varas modelī un tādējādi sasniedzamajiem mērķiem. Šajā procesā tiks iesaistīta arī Konstitucionālo tiesību komisija, lai pildītu neatkarīga un profesionāla arbitra lomu.

Jāņem vērā, ka likumdošanas izmaiņas nenotiek nekavējoties un tās nesagatavo viens cilvēks vai viena institūcija. Valsts prezidentam arī nebūtu atbilstoši sniegt konkrētu Satversmes pantu redakcijas un formulēt konkrētas juridiskās konstrukcijas.

Pilnīgi jauna Satversme nav pašmērķis. Tas ir jautājums, par kuru lēmums jāpieņem tikai pēc tam, kad ir skaidras nepieciešamo izmaiņu aprises. Daži risinājumi ir ieviešami bez grozījumiem Satversmē, bet citiem šādi grozījumi varētu būt nepieciešami.

Šie risinājumi ir tikuši apspriesti jau iepriekš, par tiem tiek runāts jau daudzus gadus. Piemēram, pašvaldību lomas palielināšana, kompaktākas, izlēmīgākas un atbildīgākas izpildvaras izveidošana, prezidenta institūcijas lomas izvērtēšana un parlamenta ievēlēšanas kārtības precizēšana, valsts pamatu labāku aizsardzība.

Diskusijai atvērti visi nozīmīgie jautājumi. Turklāt tas nebūs ierobežotam cilvēku skaitam pieejams forums.

Tādēļ A.Bērziņš aicina visus politiskos spēkus izteikt savus viedokļus, izvērtējot arī starpkaru periodā bijušās diskusijas un sagatavotos lēmumus. Jo plašāka un kvalitatīvāka būs publiskā viedokļu apmaiņa, jo izsvērtāks un Latvijas nākotnei atbilstošāks būs Saeimas gala lēmums.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!