• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tieslietu ministrija. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.02.2012., Nr. 24 https://www.vestnesis.lv/ta/id/243958

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas priekšsēdētāja paziņojums

Par Valsts prezidenta vietas izpildīšanu

Vēl šajā numurā

10.02.2012., Nr. 24

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Tieslietu ministrija:
Par grozījumiem Krimināllikumā

Tieslietu ministrija (TM) kategoriski noraida Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) paziņojumu par grozījumiem Krimināllikumā (KL), kas mīkstinot sodu personām par seksuāliem noziegumiem pret nepilngadīgām personām.

TM uzsver, ka ar grozījumiem KL sodi par izvarošanu un vardarbīgu dzimumtieksmes apmierināšanu nav mazināti, bet gan palielināti – no septiņiem uz desmit gadiem cietumā par izvarošanu un no sešiem uz desmit gadiem par vardarbīgu dzimumtieksmes apmierināšanu. Turklāt par šādiem noziegumiem noteikta obligāti piemērojamā minimālā brīvības atņemšanas robeža – divi gadi līdzšinējo trīs mēnešu vietā.

TM norāda, ka brīvības atņemšanas sods par seksuāliem noziegumiem ar personu, kura nav sasniegusi sešpadsmit gadu vecumu, ar grozījumiem nemainās – tas joprojām ir paredzēts līdz četriem gadiem. Tāpat sods par nepilngadīgā pavešanu netiklībā netika mainīts – tas joprojām ir paredzēts līdz trīs gadiem cietumā.

Brīvības atņemšanas sods par mazgadīgā pavešanu netiklībā grozīts no sešiem uz pieciem gadiem, tādējādi par šādu nodarījumu nosakot arī alternatīvos sodus –piespiedu darbu, naudas sodu, un ir ietverts jauns papildsoda veids – probācijas uzraudzība. Tas nozīmē, ka tagad par šādiem noziedzīgiem nodarījumiem notiesātās personas uzrauga Valsts probācijas dienests (VPD). Tas ir svarīgi, jo, laikus pakļaujot dzimumnoziedzniekus efektīgai uzraudzībai un resocializācijas programmām, samazināsies to skaits un palielināsies sabiedrības drošība.

Turklāt minētās netiklās darbības ar nepilngadīgajiem var izpausties dažādi, un tām var būt dažāds raksturs, ievērojot, ka nodarījums ne vienmēr var izpausties fiziskās darbībās, bet arī ar mazāku kaitējumu cietušajam, tāpēc nav nepieciešams visos gadījumos par šādu nodarījumu paredzēt tikai brīvības atņemšanu. Pēc Tiesu informācijas sistēmas datiem, pērn par šādu nodarījumu notiesātas 22 personas, no kurām astoņas ar nosacītu brīvības atņemšanu un divas ar piespiedu darbu. Nevienai personai par minēto nodarījumu nav bijusi piemērota brīvības atņemšana, kas ilgāka par pieciem gadiem.

TM uzsver, ka minētos grozījumus KL izsludināja valsts sekretāru sanāksmē un tos saskaņoja ar visām atbildīgajām institūcijām, kas sniedza atzinumu par grozījumu projektu, un pēc tam likumprojektu atbalstīja Ministru kabinets, tajā skaitā arī Labklājības ministrija. Tāpat TM nepiekrīt VBTAI apgalvojumam, ka par šiem nodarījumiem, nekvalificējot tos kā smagus, ir mainījies pierādījumu iegūšanas un sagatavošanas process. Saskaņā ar Kriminālprocesa likumu speciālās izmeklēšanas darbības drīkst veikt, izmeklējot ne tikai smagus, bet arī mazāk smagus noziegumus.

Ministrijas Administratīvais departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!