• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Ukrainas premjerministra oficiālo vizīti Latvijā, sarunām un tikšanos ar Latvijas augstākajām amatpersonām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.02.2012., Nr. 25 https://www.vestnesis.lv/ta/id/244045

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Izglītības un zinātnes ministrs: Par Eiropas sadarbības prioritātēm izglītībā un apmācībā

Vēl šajā numurā

14.02.2012., Nr. 25

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Ukrainas premjerministra oficiālo vizīti Latvijā, sarunām un tikšanos ar Latvijas augstākajām amatpersonām


Piektdien, 10.februārī, Latvijā oficiālā vizītē uzturējās Ukrainas premjerministrs Mikola Azarovs, kuras laikā augstais viesis tikās ar Latvijas Ministru prezidentu Valdi Dombrovski
(attēlā), ar kuru apsprieda ekonomisko sadarbību, tranzīta jautājumus, kā arī Eiropas Savienības un Ukrainas attiecības. Tikšanās noslēgumā pušu pārstāvji parakstīja vairākus starpresoru līgumus – abu valstu Ekonomiskās sadarbības programmu 2012.–2013.gadam, Sadarbības programmu zinātnē un tehnoloģijās, kā arī Sadarbības memorandu starp Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru un Ukrainas Investīciju un nacionālo projektu aģentūru. Vizītes laikā Ukrainas premjerministrs tikās arī ar Latvijas Valsts prezidenta pienākumu izpildītāju, Saeimas priekšsēdētāju Solvitu Āboltiņu un kopā ar Ministru prezidentu nolika ziedus pie Brīvības pieminekļa Rīgā. Šī bija pirmā Ukrainas premjerministra vizīte Latvijā kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas
Foto: Toms Norde, Valsts kanceleja


Ukrainas premjerministrs Mikola Azarovs savas oficiālās vizītes Latvijā laikā 10.februārī, tiekoties ar Latvijas Valsts prezidenta vietas izpildītāju, Saeimas priekšsēdētāju Solvitu Āboltiņu
(attēlā pa labi) un kopā ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski dodoties nolikt ziedus pie Brīvības pieminekļa Rīgā (attēlā pa kreisi). Vizītes laikā Ukrainas premjerministrs apmeklēja arī Latvijas Okupācijas muzeju, kur iepazinās ar Latvijas sarežģīto un traģisko likteni pagājušajā gadsimtā
Foto: Ernests Dinka, Saeimas kanceleja; Toms Norde, Valsts kanceleja

 

Tiekoties ar Saeimas priekšsēdētāju

Ciešu attiecību veidošana ar Ukrainu ir viena no Latvijas prioritātēm. To nosaka mūsu ģeogrāfiskā tuvība, pagātnes mantojums, ekonomiskā sadarbība un jo īpaši ukraiņu kopiena Latvijā. Latvija lepojas ar daudzskaitlīgo un aktīvo ukraiņu diasporu, kas būtiski bagātina Latvijas sabiedrisko un kultūras dzīvi, tiekoties ar Ukrainas premjerministru Mikolu Azarovu, 10.februārī uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa.

Sveicot viesi Saeimā, S.Āboltiņa pauda, ka M.Azarova vizīte Latvijā ir vēsturisks notikums, jo ir pirmā Ukrainas premjerministra vizīte kopš mūsu valsts neatkarības atjaunošanas, turklāt notiek abu valstu diplomātisko attiecību nodibināšanas 20.gadadienas priekšvakarā.

M.Azarovs sarunas laikā sniedza ieskatu Ukrainas un Eiropas Savienības (ES) attiecību attīstībā, tostarp informējot par ES–Ukrainas asociācijas līguma sarunu pabeigšanu.

Saeimas priekšsēdētāja Ukrainas premjerministram apliecināja Latvijas konsekvento atbalstu Ukrainas centieniem tuvināties Eiropas Savienībai. “Mēs zinām, ka ciešāku attiecību veidošana ar Eiropas Savienību nav iespējama bez reformām un bez tiesiskuma stiprināšanas. Valsts pārvaldes reformu procesā esam uzkrājuši vērtīgu pieredzi, ar kuru esam gatavi dalīties,” teica S.Āboltiņa. Tāpat Latvija visos ES politikas līmeņos aktīvi atbalsta ES Austrumu partnerības politiku, kuras ietvaros ES veido attiecības ar Ukrainu, Baltkrieviju, Moldovu, Gruziju, Armēniju un Azerbaidžānu.

Pārrunājot sadarbību kultūrā un izglītībā, S.Āboltiņa pauda Latvijas interesi būtiski papildināt ukraiņu grāmatu krājumu Latvijas Nacionālajā bibliotēkā. “Ukraiņi ir trešā lielākā etniskā kopiena mūsu valstī, un brīvi pieejama literatūra ukraiņu valodā būtu vērtīgs ieguvums gan Latvijā dzīvojošajiem ukraiņiem, gan ikvienam, kurš interesējas par ukraiņu valodu, kultūru un vēsturi,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja.

S.Āboltiņa pauda gandarījumu, ka starp abām valstīm ir izveidojies aktīvs politiskais dialogs, ko apliecina arī aktīvā vizīšu apmaiņa, tostarp parlamentu līmenī. Saeimas priekšsēdētāja apliecināja, ka priecāsies uzņemt Ukrainas parlamenta priekšsēdētāju Volodimiru Litvinu, kurš šogad varētu vizītē apmeklēt Latviju.

Tāpat tikšanās laikā amatpersonas lielu uzmanību pievērsa ekonomiskās sadarbības stiprināšanai. S.Āboltiņa pauda cerību, ka abu valstu ekonomiskos kontaktus vēl vairāk sekmēs iecerētā Latvijas ārējās ekonomiskās pārstāvniecības atvēršana Ukrainā. Ukraina ir Latvijas piektais nozīmīgākais ārējās tirdzniecības partneris to valstu vidū, kuras neietilpst ES, un abu valstu sadarbībai ekonomikā ir labs izaugsmes potenciāls.

“Esmu pārliecināta, ka jūsu vizīte būs labs impulss Latvijas un Ukrainas divpusējo politisko un ekonomisko attiecību tālākai stiprināšanai, it īpaši ekonomikā. Redzam Ukrainu kā nozīmīgu un perspektīvu ekonomiskās sadarbības partneri,” tikšanās laikā teica Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa.

Saeimas preses dienests

 

Tiekoties ar Ministru prezidentu

10.februārī Latviju oficiālā vizītē apmeklēja Ukrainas premjerministrs Mikola Azarovs, un, tiekoties ar Latvijas Ministru prezidentu Valdi Dombrovski, valstu vadītāji vienojās aktīvi paplašināt abu valstu ekonomiskos sakarus. M.Azarovs apliecināja Ukrainas gatavību nekavējoties risināt jautājumus, kas Latvijas uzņēmējiem traucē aktīvāk strādāt Ukrainas tirgū, tostarp saistībā ar pievienotās vērtības nodokļa atmaksu un muitas procedūrām.

V.Dombrovskis norādīja: “Latvijas un Ukrainas ekonomiskās sadarbības potenciāls ir krietni lielāks par pašreizējo līmeni, un labvēlīgāki apstākļi tā attīstībai būs nozīmīgs ieguvums abām valstīm. Perspektīvākās nozares ir tranzīts un loģistika, tostarp attīstot jaunus kravas vilcienu savienojumus, mašīnbūve, videi draudzīgi enerģētikas risinājumi un informācijas tehnoloģijas. Ukrainas tirgus, ko veido 45 miljoni iedzīvotāju, Latvijas uzņēmējiem kļūst aizvien pievilcīgāks, un, novēršot dažādus administratīvos šķēršļus, abu valstu ieguvumi pieaugs.”

Tāpat M.Azarovs atbalstīja V.Dombrovska priekšlikumu šogad Rīgā organizēt Ukrainas uzņēmēju rūpniecisko izstrādājumu izstādi, lai sniegtu Latvijas uzņēmējiem labākas iespējas nepastarpināti iepazīties ar to piedāvājumu un veidot jaunus biznesa kontaktus. Balstoties uz premjeru divpusējās tikšanās laikā un diskusijās ar uzņēmējiem pārrunāto, jūnijā plānotajā Latvijas un Ukrainas valdību starpvaldību komisiju sēdē tiks pārspriesti konkrēti abu valstu uzņēmēju sadarbības projekti.

Abas puses atzinīgi novērtēja arī Ukrainas un ES sadarbības mehānismu virzību, un V.Dombrovskis apliecināja Latvijas atbalstu Ukrainas integrācijai ES telpā, tostarp noslēdzot Ukrainas un ES asociācijas līgumu, un vīzu režīma liberalizācijai, kad Ukraina būs izpildījusi nepieciešamos priekšnosacījumus. Tāpat Latvijas premjers uzsvēra: lai virzītos uz priekšu, Ukrainai ir svarīgi nostiprināt demokrātiskās vērtības un likuma varu.

Vizītes laikā Latvijas un Ukrainas amatpersonas parakstīja trīs dokumentus, kuru mērķis ir paplašināt abu valstu sadarbības iespējas. Tika parakstīta Latvijas un Ukrainas Ekonomiskās sadarbības programma 2012.–2013.gadam, Sadarbības programma zinātnē un tehnoloģijās, kā arī Saprašanās memorands starp Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru un Ukrainas Investīciju un nacionālo projektu aģentūru.

M.Azarova vizīte Latvijā bija pirmā Ukrainas premjerministra vizīte Latvijā kopš tās neatkarības atjaunošanas, un tā notika Latvijas un Ukrainas diplomātisko attiecību dibināšanas 20.gadadienas priekšvakarā. Latvija un Ukraina divpusējās diplomātiskās attiecības nodibināja 1992.gada 12.februārī.

Ukraina ir 17.nozīmīgākais Latvijas ārējās tirdzniecības partneris un 5.nozīmīgākais partneris ārpus ES. 2011.gada 11 mēnešos Latvijas ārējās preču tirdzniecības apgrozījums ar Ukrainu sasniedza 281,3 miljonus ASV dolāru. Latvijas preču eksports uz Ukrainu bija 98,3 miljoni ASV dolāru, savukārt imports – 183 miljoni ASV dolāru. Šā gada janvāra beigās Latvijā bija reģistrēti 565 uzņēmumi ar Ukrainas kapitālu.

Mārtiņš Panke, Ministru prezidenta preses sekretārs

 

Par Latvijas un Ukrainas sadarbību ekonomikā

Ukrainas premjerministra Mikolas Azarova oficiālās vizītes laikā 10.februārī tika parakstīta Latvijas Republikas un Ukrainas ekonomiskās sadarbības programma 2012.–2013.gadam, kas paredz padziļināt divpusējo ekonomisko, rūpniecisko un zinātniski tehnisko sadarbību konkrētās abpusējo interešu jomās.

“Latvijas un Ukrainas attiecības līdz šim attīstījušās ļoti veiksmīgi, bet divpusējai ekonomiskajai sadarbībai noteikti vēl ir lielas iespējas. Latvijas uzņēmēju interese par Ukrainu vienmēr ir bijusi liela, tāpēc ir jārada labvēlīgi apstākļi, lai padziļinātu sadarbību un sniegtu atbalstu biznesam veiksmīgi virzīties uz priekšu,” norāda ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.

Latvijas un Ukrainas ekonomiskās sadarbības programma paredz darbības virzienus abas puses interesējošās jomās, izvirzot arī prioritāros jautājumus turpmākai sadarbības attīstībai. Latvijas skatījumā savstarpējo ekonomisko sadarbību būtu lietderīgi veicināt mašīnbūves, metālapstrādes, būvniecības, transporta un loģistikas, enerģētikas, pārtikas rūpniecības, ķīmijas rūpniecības un kokapstrādes nozarē.

Ekonomiskās sadarbības programmas izstrādes laikā Ekonomikas ministrija apkopoja Latvijas nozaru ministriju, kā arī nevalstisko organizāciju priekšlikumus programmas saturam un nosūtīja Ukrainas pusei izvērtēšanai. Ukrainas puses saskaņojums tika saņemts 23.janvārī. Ekonomiskās sadarbības programma 7.februārī tika apstiprināta arī Ministru kabineta sēdē.

10.februārī Latvijā notika Ukrainas premjerministra Mikola Azarova un Ukrainas uzņēmēju oficiālā vizīte, kuras laikā tika parakstīta ekonomiskās sadarbības programma. Ņemot vērā, ka Latvijas–Ukrainas starpvaldību komisijas (SVK) līdzpriekšsēdētājs ekonomikas ministrs D.Pavļuts šajā dienā bija komandējumā Francijā, programmu no Latvijas puses parakstīja Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Juris Pūce. No Ukrainas puses programmu parakstīja Latvijas–Ukrainas SVK līdzpriekšsēdētājs, ekonomiskās attīstības un tirdzniecības ministra vietnieks Vladimirs Bandurovs.

Latvijas ārējās tirdzniecības preču apgrozījums ar Ukrainu 2011.gada pirmajos deviņos mēnešos veidoja 163 miljonus ASV dolāru (88 miljonus latu), kas ierindoja Ukrainu 17.vietā Latvijas ārējās tirdzniecības partneru vidū. Salīdzinot ar 2010.gada pirmo pusgadu, ārējās tirdzniecības apgrozījums audzis par 96,75% jeb 73 miljoniem ASV dolāru (39,42 miljoniem latu).

2004.gada 5.oktobrī Rīgā tika parakstīts Latvijas Republikas valdības un Ukrainas Ministru kabineta ekonomiskās, rūpnieciskās, zinātniskās un tehniskās sadarbības līgums (spēkā no 2006.gada 1.februāra), kura sekmīgai īstenošanai tika izveidota Starpvaldību komisija ekonomiskās, rūpnieciskās, zinātniskās un tehniskās sadarbības jautājumos.

Latvijas–Ukrainas SVK pirmās sēdes, kas notika 2007.gada 10.–11.maijā, laikā tika panākta vienošanās izstrādāt un parakstīt ekonomiskās sadarbības programmu (programma) turpmākajiem diviem gadiem. Tās izpildi nodrošina atbildīgās institūcijas un to pārskata Latvijas–Ukrainas SVK sēžu ietvaros.

Līdz šim ir izstrādātas un parakstītas ekonomiskās sadarbības programmas 2008.–2009.gadam un 2010.–2011.gadam. Izstrādāt un parakstīt Latvijas–Ukrainas ekonomiskās sadarbības programmu 2012.–2013.gadam puses vienojās Latvijas–Ukrainas SVK ceturtās sēdes laikā 2011.gada 29.jūnijā Kijevā (Ukraina).

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!