• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Uzturoties oficiālā vizītē Gruzijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.02.2012., Nr. 26 https://www.vestnesis.lv/ta/id/244121

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par sadarbību ar Ķīnu kravu pārvadājumos

Vēl šajā numurā

15.02.2012., Nr. 26

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Uzturoties oficiālā vizītē Gruzijā

Latvijas Republikas Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa 13. un 14.februārī uzturējās oficiālā vizītē Gruzijā, kur viņu sirsnīgi sagaidīja Gruzijas parlamenta priekšsēdētājs Davids Bakradze (attēlā), ar kuru tika pārrunāti abu valstu sadarbības jautājumi, iespējas aktivizēt ekonomiskos kontaktus, sadarbību starptautiskajās organizācijās, kā arī Gruzijas tuvināšanos Eiropas Savienībai. Tāpat S.Āboltiņa tikās ar citām Gruzijas augstākajām amatpersonām (skat. 26.lpp.) un kopā ar D.Bakradzi atklāja Latvijas vēstniecības jauno ēku                                      Foto: Gruzijas parlaments

 

Latvijas un Gruzijas valstu draudzīgās attiecības un aktīvais politiskais dialogs ir labs priekšnoteikums, lai attīstītu ciešākas saites starp abu valstu uzņēmējiem un palielinātu savstarpējās tirdzniecības apjomu. To 13.februārī uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, oficiālās vizītes laikā Tbilisi tiekoties ar Gruzijas parlamenta priekšsēdētāju Davidu Bakradzi.

Saeimas priekšsēdētāja apliecināja, ka Latvijas parlamenta jaunais sasaukums turpinās veidot draudzīgas un tuvas attiecības ar Gruziju. Par to liecina Saeimā izveidotā deputātu grupa sadarbībai ar Gruzijas parlamentu, kas ir viena no skaitliski lielākajām. "Par to, ka abu valstu attiecības ir īpašas, liecina arī fakts, ka savā pirmajā ārvalstu vizītē pēc ievēlēšanas 11.Saeimas priekšsēdētāja amatā dodos tieši uz Gruziju," sacīja S.Āboltiņa.

"Kā Eiropas Savienības un NATO dalībvalsts Latvija vienmēr ir sniegusi atbalstu Gruzijai un turpinās to darīt arī nākotnē," apliecināja S.Āboltiņa. Vienlaikus Saeimas priekšsēdētaja atzina, ka valstu attiecības visspilgtāk raksturo tieši kontakti starp iedzīvotājiem un Latvija un Gruzija ir radījušas labvēlīgu politisko fonu, lai abu valstu iedzīvotāji varētu attīstīt ciešākus kontaktus ekonomikas, tūrisma un kultūras jomā.

S.Āboltiņa norādīja, ka Latvijas iedzīvotājiem Gruzija ir ļoti simpātiska un laikā, kad Gruzija piedzīvoja karadarbību, ne tikai Latvijas varas iestādes, bet arī cilvēki bija vienoti, atbalstot un jūtot līdzi Gruzijas tautai. Saeimas priekšsēdētāja atgādināja, ka Latvija konsekventi atbalsta Gruzijas suverenitāti un teritoriālo vienotību un par to liecina arī Saeimas Ārlietu komisijas pieņemtais paziņojums, kurā tā nosoda Abhāzijas un Dienvidosetijas reģionu okupāciju. 

Latvijas Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa 13.februārī oficiālās vizītes laikā Gruzijas galvaspilsētā Tbilisi atklāja Latvijas vēstniecības jauno ēku. Rekonstruētās telpas, kas ir ērtākas klientiem, ļaus apkalpot arvien pieaugošo pieprasījumu pēc Latvijas vīzām.

"Pēdējos gados Latvija un Gruzija ir strādājušas, lai attiecības starp mūsu valstīm kļūtu arvien ciešākas, un man ir prieks, ka šī sadarbība nostiprinās arī parlamentārā līmenī. Šodien vēstniecības atklāšanā piedalās Gruzijas parlamenta vadītājs Davids Bakradze, kurš ir liels Latvijas draugs," vēstniecības atklāšanas ceremonijā uzsvēra S.Āboltiņa.

Saeimas priekšsēdētāja jaunajai Latvijas vēstniecei Gruzijā Elitai Gavelei un Latvijas diplomātiem vēlēja, lai vēstniecības telpas kļūtu par mazu Latviju Tbilisi centrā, un pauda cerību, ka vēstniecība turpinās radīt labu priekšstatu par mūsu zemi un sekmēs gan tūrisma pieaugumu, gan jaunus uzņēmēju kontaktus.

Pēdējos gados Gruzijā pieaugusi interese par sadarbību ar Latviju, un 2011.gadā par 14 procentiem palielinājies pieprasījums pēc Latvijas vīzām.

S.Āboltiņa vēstniecības darbiniekiem uzdāvināja galda pulksteni, kas rādīs Latvijas laiku, tādējādi atgādinot par viņu darba ciešo saikni ar mūsu valsti.

Jaunā vēstniecības ēka tika atklāta, piedaloties arī citu valstu diplomātiem. Tāpat uz jauno vēstniecību tika aicināti latviešu kopienas pārstāvji, kas ir aktīva Gruzijas sabiedriskās dzīves daļa un būtiski veicina tautu tuvināšanos.

Ņemot vērā abu valstu veiksmīgo politisko dialogu, Latvijas prioritāte sadarbībā ar Gruziju patlaban ir ekonomisko sakaru stiprināšana, oficiālās vizītes laikā tiekoties ar Gruzijas premjerministru Niku Gilauri, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja S.Āboltiņa.

"Latvija bija viena no valstīm, kas vissmagāk cieta no globālās finanšu un ekonomiskās krīzes. Taču pašreizējie makroekonomiskie rādītāji ļauj mums nākotnē raudzīties ar optimismu, un mūsu uzņēmēji aktīvi meklē jaunas iespējas citu valstu tirgos. Mūsu valstu aktīvā politiskā sadarbība ir radījusi visus priekšnoteikumus arī tirdzniecības apjoma pieaugumam," Gruzijas premjerministram sacīja Saeimas priekšsēdētāja.   

Pārrunājot līdzšinējo ekonomisko sadarbību, S.Āboltiņa pauda gandarījumu, ka pagājušajā gadā pieaudzis abu valstu savstarpējās tirdzniecības apjoms. Taču Latvijas un Gruzijas savstarpējā tirdzniecība joprojām neatspoguļo ekonomiskās sadarbības patieso potenciālu, viņa sacīja.

Tādēļ pavasarī, kad Latvijā plānota Gruzijas prezidenta Mihaila Saakašvili vizīte, tiks rīkots uzņēmējdarbības veicināšanas forums. Šāds forums abu valstu uzņēmējiem dos iespēju vienoties par konkrētiem projektiem, kas kāpinās ekonomisko sadarbību abu valstu starpā, informēja Saeimas priekšsēdētāja.

S.Āboltiņa norādīja, ka Latvija redz plašākas sadarbības iespējas tādās jomās kā informāciju tehnoloģijas, tūrisms, farmācija, pārtikas ražošana un būvniecība.

Savukārt, tiekoties ar Gruzijas ārlietu ministru Gregoriju Vašadzi, pārrunātas Gruzijas un Eiropas Savienības attiecības. Saeimas priekšsēdētāja apliecināja, ka Latvija atbalsta Gruzijas centienus tuvināties Eiropas Savienībai. Gruzija izmanto un pārņem Latvijas reformu pieredzi. Gruzija ir Latvijas divpusējās attīstības sadarbības partnervalsts kopš 2005.gada, un sešos gados īstenoti vairāk nekā 30 attīstības projekti tādās jomās kā, piemēram, tieslietu sistēmas un pašvaldību reformas, pilsoniskās sabiedrības attīstība, robežsardze un vēlēšanu organizēšana.

Pēc Gruzijas parlamenta priekšsēdētāja D.Bakradzes ielūguma Saeimas priekšsēdētāja S.Āboltiņa 13. un 14.februārī oficiālā vizītē apmeklēja Gruziju. Saeimas priekšsēdētāju vizītē pavadīja deputātu grupas sadarbībai ar Gruzijas parlamentu priekšsēdētājs Dzintars Zaķis un Gruzijas sadarbības grupas priekšsēdētāja vietnieks Raimonds Vējonis.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!