• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts kontrole: Par Jūrmalas pašvaldības komercdarbību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.02.2012., Nr. 28 https://www.vestnesis.lv/ta/id/244212

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

17.02.2012., Nr. 28

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts kontrole: Par Jūrmalas pašvaldības komercdarbību

Jūrmalas pilsētas pašvaldība (Pašvaldība), uzdodot atsevišķu pārvaldes uzdevumu veikšanu un pakalpojumu sniegšanu Pašvaldības komercsabiedrībām, nav nodrošinājusi Valsts pārvaldes iekārtas likuma prasību izpildi – organizēt pārvaldi pēc iespējas efektīvi, pārvaldes institucionālo sistēmu pastāvīgi pārbaudot un pilnveidojot, revīzijā secinājusi Valsts kontrole (VK).

Neefektīva kapitālsabiedrību pārvaldība, tostarp nenosakot kapitālsabiedrībām sasniedzamos mērķus, uzdevumus un pārvaldības principus, kā arī neveicot kapitālsabiedrību finanšu un saimnieciskās darbības analīzi, ir veicinājusi nepamatotu un nesaimniecisku rīcību ar Pašvaldības un tās kapitālsabiedrību līdzekļiem.

Pašu kapitālsabiedrību neekonomiskas un normatīvo aktu prasībām neatbilstošas darbības rezultātā pakalpojumu saņēmēji – jūrmalnieki – par dažādiem pakalpojumiem ir pārmaksājuši vismaz 402 tūkstošus latu. Rēķinos par kapitālsabiedrību pakalpojumiem ir iekļautas ekonomiski nepamatotas cenas, kuras veido kapitālsabiedrību darbinieku nepamatoti lielais atalgojums, izdevumi, kas radušies, neievērojot publisko iepirkumu procedūras, kā arī izmaksas par dienesta auto izmantošanu privātām vajadzībām un citi izdevumi, konstatējusi VK.

Revidējamā laika posmā nelietderīgi izlietoti Pašvaldības un kapitālsabiedrību līdzekļi vismaz 1,2 miljonu latu apmērā. SIA “Jūrmalas attīstības projekti” pamatkapitālā ir ieguldīti Pašvaldības budžeta līdzekļi – 768 tūkstoši latu, kaut gan tā astoņu gadu laikā nav īstenojusi nevienu būvniecības projektu, bet ir izlietojusi 75% no Pašvaldības līdzekļu ieguldījumiem. Pašvaldības kapitālsabiedrības, neievērojot normatīvajos aktos noteiktos aizliegumus, darbiniekiem ir nepamatoti aprēķinājušas un izmaksājušas darba samaksu vismaz 218 tūkstošu latu apmērā.

Revīzijā arī konstatēts, ka Pašvaldība ir nelietderīgi rīkojusies ar kapitālsabiedrību peļņu 1,81 miljona latu apmērā, jo lēmumi par tās izlietojumu ir pieņemti bez iepriekšēja izvērtējuma un atbilstoša pamatojuma. Pašvaldība ir pieņēmusi lēmumus peļņu novirzīt iepriekšējo gadu zaudējumu segšanai, kaut gan sabiedrības saimnieciskā gada rezultāti zaudējumus neuzrāda, kā arī kapitālsabiedrību attīstībai vai pamatkapitāla palielināšanai, nenosakot līdzekļu izlietošanas mērķi.

VK ir konstatējusi arī nepamatotus izdevumus vairāk nekā 120 tūkstošu latu apmērā atalgojumiem 11 Pašvaldības kapitālsabiedrībās, nosakot valdes locekļiem un kapitāldaļu turētāja pārstāvjiem normatīvajiem aktiem neatbilstošu atalgojumu un izmaksājot prēmijas, kā arī bez pamatota iemesla vairākkārt mainot valdes locekļus. Divu gadu laikā 67 amatpersonas ir atceltas pirms pilnvarojuma termiņa beigām, kā atcelšanas iemeslu 39 gadījumos norādot uzticības zaudēšanu vai 28 gadījumos nenorādot vispār, un tām ir izmaksātas līgumos paredzētās kompensācijas.

Par revīzijā konstatētajiem normatīvo aktu pārkāpumiem Valsts kontrole ir informējusi prokuratūru.

Valsts kontroles informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!