• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts kontrole: Par pašvaldības aģentūru darbības tiesiskumu Krāslavā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.02.2012., Nr. 29 https://www.vestnesis.lv/ta/id/244290

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

21.02.2012., Nr. 29

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts kontrole: Par pašvaldības aģentūru darbības tiesiskumu Krāslavā

Valsts kontrole (VK) pēc Krāslavas novada pašvaldībā (Pašvaldība) veiktās revīzijas norāda uz risku, ka Pašvaldība, nosakot Pašvaldības izveidoto aģentūru kompetenci atsevišķu pakalpojumu sniegšanā Krāslavas un arī kaimiņu novadu iedzīvotājiem, ar aģentūru starpniecību iesaistās komercdarbības veikšanā.

Pašvaldība pretēji Apdrošināšanas sabiedrību un to uzraudzības likumā noteiktajam, ka apdrošināšanas darbību veic Latvijas Republikā reģistrēta komercsabiedrība, ar Pašvaldības aģentūras “Krāslavas Slimokase” (Slimokase) starpniecību iedzīvotājiem sniedz veselības apdrošināšanas pakalpojumus. VK norāda, ka šādu pakalpojumu sniegšanai ir nepieciešama Finanšu un kapitāla tirgus komisijas licence, kuras Slimokasei nav. Turklāt Slimokases noteiktā maksas pakalpojumu cena par 35% pārsniedz pašu pakalpojumu cenu, tādējādi no pakalpojumu saņēmējiem bez ekonomiska pamatojuma 2009.gadā ir iekasēti gandrīz 53 tūkstoši latu un 2010.gadā – 94 tūkstoši latu.

Pašvaldības aģentūra “Ūdensserviss K” nodrošina ūdens apgādi vienā teritoriālā iedalījuma vienībā – Krāslavas pagasta Ezerkalna ciematā. Aģentūras pakalpojumu izcenojumi ir vienādi ar SIA “Krāslavas ūdens”, kurai ir izsniegta licence ūdenssaimniecības pakalpojumu sniegšanai visā Krāslavas novadā, tarifiem: ūdensapgādei – 0,70 Ls/m³ un kanalizācijas pakalpojumiem – 0,71 Ls/m³. Ja SIA “Krāslavas ūdens” revidējamā laika posmā ir strādājusi ar peļņu, tad aģentūras “Ūdensserviss K” darbība nav bijusi rentabla, jo patērētājiem piegādātā ūdens faktiskā pašizmaksa ir sasniegusi 7,06 Ls/m³ jeb 10 reizes ir pārsniegusi noteikto maksu, starpību sedzot no Pašvaldības dotācijas.

Pašvaldības aģentūra “Labiekārtošana K” nodrošina administratīvās teritorijas labiekārtošanu un apsaimniekošanu, kā arī iekārtu un automašīnu nomas pakalpojumus, kurus brīvajā tirgū var sniegt komersanti. Tādējādi Pašvaldība pretēji normatīvajā aktā noteiktajam ir deleģējusi aģentūrai uzdevumus, kuri neizriet no Pašvaldības autonomajām funkcijām, norāda VK.

VK Krāslavas novada domei ir sniegusi vairākus ieteikumus, kurus ieviešot tiks uzsākts pašvaldības institucionālās sistēmas pilnveidošanas process, izvērtēts izvēlētais aģentūru darbības modelis un nodrošināts, ka aģentūrām tiek uzdota tikai ar pašvaldības funkcijām saistītu uzdevumu veikšana.

Revīzija ir veikta par laika posmu no 2009.gada 1.janvāra līdz 2011.gada 30.jūnijam.

Valsts kontroles informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!