• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts sekretāru sanāksmē: 2012.gada 16.februārī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.02.2012., Nr. 30 https://www.vestnesis.lv/ta/id/244353

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvija: Nodomu vēstule

Vēl šajā numurā

22.02.2012., Nr. 30

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts sekretāru sanāksmē: 2012.gada 16.februārī

FM: Par Latvijas Republikas un Gērnsi Valstu līgumu par informācijas apmaiņu attiecībā uz nodokļiem

16.februārī valsts sekretāru sanāksmē tika izsludināts likumprojekts par Latvijas Republikas valdības un Gērnsi Valstu līgumu, kas ļaus cīnīties ar izvairīšanos no nodokļu nomaksas.

Līgums paredz starptautiskajiem standartiem atbilstošu informācijas apmaiņu par nodokļu darījumiem.

Pašlaik Gērnsi un Latvijas nodokļu administrācijām nav pienākuma atbildēt uz otras valsts pieprasījumu sniegt informāciju par nodokļu maksātāju darījumu partneriem un nodokļu maksātāju saņemtajiem ienākumiem. Bez minētās informācijas ir apgrūtināta valstu rezidentu ārvalstīs gūto ienākumu aplikšana ar nodokļiem, kā arī ir problemātiski piemērot vairākas speciālās nacionālo nodokļu normatīvo aktu normas. Latvijas Republikas valdības un Gērnsi Valstu līguma par informācijas apmaiņu attiecībā uz nodokļiem noslēgšana likvidētu minētās problēmas, radot likumīgu pamatu abu līgumslēdzēju valstu kompetento iestāžu tiešai sadarbībai un novēršot iespējas izvairīties no nodokļu maksāšanas.

Līguma projekts ir izstrādāts, balstoties uz Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas 2002.gada parauglīgumu par informācijas apmaiņu nodokļu jautājumos. Līguma projektā tiek noteikts, ka nekādā gadījumā tā noteikumus nedrīkst izskaidrot tā, ka tie vienai pusei atļautu atteikties sniegt informāciju otras puses kompetentajai iestādei vienīgi tāpēc, ka pieprasītās informācijas turētāja ir kredītiestāde vai cita finanšu institūcija vai tā nav nepieciešama attiecīgās puses nodokļu uzlikšanas vajadzībām.

Finanšu ministrijas
Komunikācijas nodaļa

SM: Par nekustamā īpašuma atsavināšanas kārtību valsts nozīmes lidlauka teritorijā

Nekustamā īpašuma atsavināšanu valsts nozīmes civilās aviācijas lidlauka teritorijā varēs reģistrēt Zemesgrāmatā tikai tad, kad valsts vai pašvaldība būs pieņēmusi lēmumu par pirmpirkuma tiesību izmantošanu vai atteikšanos no tās.

Līdz ar to tiks garantētas valsts vai pašvaldības pirmpirkuma tiesības uz valsts nozīmes lidlauka teritorijā, kā arī turpmākajai lidlauka attīstībai nepieciešamajā teritorijā esošu atsavināmu nekustamo īpašumu, paredz Ministru kabineta (MK) noteikumu projekts “Kārtība, kādā valsts un pašvaldība izmanto pirmpirkuma tiesības valsts nozīmes civilās aviācijas lidlauka teritorijā”, kas 16.februārī tika izsludināts valsts sekretāru sanāksmē. Lai izstrādātā kārtība stātos spēkā, tā vēl jāpieņem valdībā.

Valsts vai pašvaldības pirmpirkuma tiesības valsts nozīmes lidlauka un tā attīstībai nepieciešamajā teritorijā esoša nekustamā īpašuma atsavināšanai paredz likums “Par aviāciju”, taču minēto MK noteikumu izstrāde bija nepieciešama, lai noteiktu precīzu kārtību un termiņus, kādā realizējamas minētās valsts un pašvaldību tiesības.

Atsavinot nekustamo īpašumu, uz kuru valstij ir pirmpirkuma tiesības, nekustamā īpašuma pārdevējs pirkuma līgumu vai tā norakstu iesniedz Satiksmes ministrijai (SM), kas pēc tā saņemšanas izsniedz pārdevējam rasktisku izziņu. Šī izziņa kalpo kā apliecinājums pirkuma līguma iesniegšanai konkrētajā datumā, savukārt no šā datuma tiek aprēķināts termiņš – 15 darba dienas – līdz kuram SM ir jāizvērtē pirmpirkuma tiesību izmantošanas nepieciešamība. Ja pirmpirkuma tiesības ir pamats izmantot, valdībai divu mēnešu laikā no pirkuma līguma iesniegšanas dienas ir jāpieņem lēmums par minēto tiesību izmantošanu.

Īpašuma tiesības uz nekustamo īpašumu, kas iegūts saskaņā ar šiem noteikumiem, uz valsts vārda reģistrējamas Satiksmes ministrijas personā. Noteikumu projektā ietverti arī gadījumi, kad valsts zaudē šīs tiesības.

Atsavinot nekustamo īpašumu lidlauka teritorijā, kurā pašvaldībai ir pirmpirkuma tiesības, piemēros Ministru kabineta 2010.gada 28.septembra “Noteikumos par vietējo pašvaldību pirmpirkuma tiesību izmantošanas kārtību un termiņiem” noteikto pirmpirkuma tiesību izmantošanas kārtību.

Valsts nozīmes civilās aviācijas lidlauka statuss ir noteikts VAS “Starptautiskā lidosta “Rīga”” lidlaukam, kā arī Ventspils un Liepājas lidlaukam.

Satiksmes ministrijas
Komunikācijas nodaļa

VARAM: Par kārtību, kādā nodrošina iespēju pašvaldību publiskajās bibliotēkās bez maksas izmantot internetu un datorus

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija izstrādājusi valsts budžeta mērķdotāciju piešķiršanas kārtību, lai arī šogad pašvaldības spētu nodrošināt savus iedzīvotājus ar bezmaksas interneta un datora lietošanas pakalpojumiem to publiskajās bibliotēkās.

To paredz 16.februārī valsts sekretāru sanāksmē izsludinātais Ministru kabineta noteikumu projekts “Kārtība, kādā nodrošina iespēju pašvaldību publiskajās bibliotēkās bez maksas izmantot internetu un datorus”.

Noteikumu projekts paredz mērķdotācijas piešķiršanu tām pašvaldībām, kam laika posmā no 2012.gada 1.janvāra līdz 31.martam radušās papildu interneta piekļuves un vienotā palīdzības dienesta pakalpojumu izmaksas Valsts vienotajā bibliotēku informācijas sistēmā.

Šajā laika periodā katrai pašvaldībai piešķiramo mērķdotācijas apmēru aprēķinās proporcionāli tās interneta piekļuves un izveidotās infrastruktūras vienotā palīdzības dienesta pakalpojumu izmaksām, kā arī atbilstoši valsts budžetā paredzētajam finansējumam –78 939 latu apmērā. Atbilstoši izstrādātajam noteikumu projektam mērķdotācijas apmēru aprēķinās valsts aģentūra “Kultūras informācijas sistēmas”.

Savukārt, lai arī pēc 2012.gada 1.aprīļa līdz gada beigām pašvaldības spētu nodrošināt savus iedzīvotājus ar bezmaksas interneta un datora lietošanas pakalpojumiem publiskajās bibliotēkās, valsts aģentūra “Kultūras informācijas sistēmas” veiks iepirkuma procedūru, lai šajās bibliotēkās noteiktu datu pārraides tīkla pieslēguma nodrošinātāju. Iepirkuma procedūras uzvarētājam Valsts reģionālās attīstības aģentūra pārskaitīs maksu par pakalpojumu sniegšanu pašvaldībām – ne vairāk kā 238 036 latus.

Saskaņā ar Bibliotēku likumu valsts un pašvaldību bibliotēku lietotājiem ir tiesības bez maksas izmantot publiski pieejamos datorus, internetu un vispārpieejamos elektroniskās informācijas resursus.

Vides aizsardzības
un reģionālās attīstības ministrijas
Sabiedrības informēšanas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!