• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas Savienības pamatvērtību ievērošanu Ungārijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.02.2012., Nr. 31 https://www.vestnesis.lv/ta/id/244422

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Grieķijas ekonomiku un eirozonas nākotni

Vēl šajā numurā

23.02.2012., Nr. 31

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas Savienības pamatvērtību ievērošanu Ungārijā

16.februārī pieņemtajā rezolūcijā norādīts, ka Parlaments gatavos ziņojumu par to, vai Ungārijā ievēro ES likumus un vērtības, un pēc tam notiks izvērtēšana, vai piemērot ES Līguma 7.pantu, kuru lieto, ja ir aizdomas par nopietnu ES kopīgo vērtību pārkāpumu. Deputāti arī aicina Eiropas Komisiju rūpīgi sekot līdzi pārmaiņām Ungārijas tiesību aktos un to piemērošanai.

Ungārijas valdībai jāievēro Eiropas Komisijas, Eiropas Padomes un Venēcijas komisijas ieteikumi, mērķi un prasības un attiecīgi jāgroza konkrētie tiesību akti, ievērojot Eiropas Savienības pamatvērtības un pamatstandartus, teikts rezolūcijā, ko kopīgi iesniegušas četras politiskās grupas.

Rezolūciju pieņēma ar 315 balsīm par, 263 pret un 49 atturoties.

Eiropas Parlaments pauž bažas par situāciju Ungārijā saistībā ar demokrātiju un tiesiskumu, cilvēktiesībām un sociālo tiesību ievērošanu un aizsardzību, kā arī par to, vai pastāv līdzsvarotu pārbaužu sistēma un tiek ievērota līdztiesība un nediskriminācija.

Parlaments arī uzdeva EP Pilsoņu brīvību, tieslietu un iekšlietu komitejai sadarbībā ar Eiropas Komisiju, Eiropas Padomi un Venēcijas komisiju sekot līdzi, vai un kā tikuši īstenoti rezolūcijas 4.punktā izklāstītie Parlamenta ieteikumi.

Deputāti aicina Eiropas Komisiju cieši sekot līdzi iespējamajiem attiecīgo tiesību aktu grozījumiem un īstenošanai un to atbilstībai Eiropas Līgumu burtam un garam, kā arī veikt rūpīgu izpēti, lai pilnībā nodrošinātu, ka:

• tiek ievērota tiesu iestāžu pilnīga neatkarība;

• Ungārijas Nacionālās bankas regulējums tiek pakļauts Eiropas likumdošanai;

• atbilstīgi likuma burtam tiek atjaunota datu aizsardzības un informācijas brīvības institucionālā neatkarība un īstenoti attiecīgie tiesību akti;

• pilnībā tiek atjaunotas Konstitucionālās tiesas tiesības pārskatīt ikvienu tiesību aktu, ietverot tiesības pārskatīt budžeta un nodokļu tiesības;

• atbilstīgi likuma burtam tiek garantēta plašsaziņas līdzekļu brīvība un plurālisms un īstenots Ungārijas plašsaziņas līdzekļu likums, jo īpaši attiecībā uz pilsoniskās sabiedrības un opozīcijas pārstāvju līdzdalību Plašsaziņas līdzekļu padomē;

• jaunais vēlēšanu likums atbilst Eiropas demokrātiskajiem standartiem un politisko pārmaiņu principam;

• tiesības demokrātiskā veidā būt politiskajā opozīcijā tiek nodrošinātas gan iestādēs, gan ārpus tām;

• likumā par baznīcu un reliģiju apzīmējumiem tikts ievēroti apziņas brīvības pamatprincipi un baznīcu reģistrēšanai netiks piemērota prasība, ka jāsaņem divu trešdaļu balsu vairākums Ungārijas parlamentā.

Deputāti uzdeva EP Priekšsēdētāju konferencei, ņemot vērā Pilsoņu brīvību, tieslietu un iekšlietu komitejas ziņojumu, apsvērt, vai ir jāpastiprina nepieciešamie pasākumi, ietverot Līguma par Eiropas Savienību 7.panta 1.punktā minētos pasākumus, ko piemēro, ja ir aizdomas par nopietnu ES kopīgo vērtību pārkāpumu.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!