• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par pārtikas palīdzības programmas finansējumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.02.2012., Nr. 31 https://www.vestnesis.lv/ta/id/244425

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par piensaimnieku ietekmi uz cenām

Vēl šajā numurā

23.02.2012., Nr. 31

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par pārtikas palīdzības programmas finansējumu

Parlaments 15.februārī apstiprināja “pārtikas paku glābšanas plānu”, un tam piešķirs līdz 500 miljonu eiro gadā. Vēl divus gadus – līdz 2013.gada beigām – turpināsies 18 miljonu ES trūcīgo iedzīvotāju apgāde ar pārtiku no ES budžeta 20 dalībvalstīs.

Jaunie noteikumi, ko Parlaments apstiprināja vienojoties (bez balsojuma), būs spēkā ar atpakaļejošu datumu – no 2012.gada 1.janvāra.

“Pašreizējā ekonomiskā krīze un arī bargie laika apstākļi vissmagāk ietekmē trūcīgos iedzīvotājus. Gandrīz 18 miljoni bezpajumtnieku, bezdarbnieku, gados vecu cilvēku un invalīdu, daudzbērnu ģimeņu un vientuļo vecāki pašlaik saņem atbalstu no ES pārtikas palīdzības programmas. Tas ir ļoti svarīgi, ka Eiropa neaizmirst tos, kas ir grūtībās. Tomēr vēl svarīgāks uzdevums būs nodrošināt, lai programma turpinātos arī pēc 2014.gada,” uzsver deputāts, kurš atbildīgs par attiecīgo jautājumu Parlamentā, Česlavs Adams Sikerskis.

“Ļoti labi, ka mums izdevās panākt pietiekamu finansējumu programmai vēl līdz 2013.gada beigām,” norādīja EP Lauksaimniecības komitejas priekšsēdētājs Paolo de Kastro. “Taču ar to vēl darbs nebeidzas. Mēs turpināsim izdarīt politisko spiedienu, lai ES turpinātu apliecināt solidaritāti trūcīgākajiem savas sabiedrības locekļiem arī pēc 2013.gada, īpaši šajos ekonomikai grūtajos krīzes laikos,” viņš uzsvēra.

Uzziņai

Vistrūcīgākajām personām paredzētu pārtikas izdalīšanas shēmu Savienībā izveidoja 1987.gadā saskaņā ar kopējo lauksaimniecības politiku. Tā pašlaik nodrošina pārtikas atbalstu 18 miljoniem nabadzības skartu cilvēku 20 dalībvalstīs. Sākotnēji bezmaksas pārtiku ņēma no kopējās lauksaimniecības politikas intervences krājumiem, bet, tiem samazinoties, pārtiku arvien biežāk iepirka tirgū, īpaši laikā, kad ekonomikas krīzes dēļ strauji palielinājās trūcīgo iedzīvotāju skaits. 2011.gada aprīlī ES Tiesa nolēma, ka pārtiku programmai drīkst ņemt vienīgi no intervences krājumiem, tādējādi programmas finansējums 2012.gadā samazinātos līdz 133 miljoniem eiro līdzšinējo 500 miljonu eiro vietā. Lai novērstu strauju pārtikas atbalsta samazināšanos laikā, kad izsalkušo skaits pieaug, Parlaments 2011.gada jūlija rezolūcijā aicināja rast pagaidu risinājumu programmas finansējuma saglabāšanai līdzšinējā apmērā. Ierosinātās izmaiņas regulā, kas ļautu pārtiku programmas vajadzībām iepirkt vietējā tirgū, Padomē tika bloķētas līdz pat 2011.gada novembrim, proti, līdz Vācija beidzot piekrita atbalstīt programmas nodrošināšanu ar pietiekamu finansējumu līdz 2013.gada beigām.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!