• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 2012. gada 27. janvāra lēmums Nr. 6 "Par lietas neierosināšanu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.02.2012., Nr. 32 https://www.vestnesis.lv/ta/id/244492

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts meža dienesta Ziemeļvidzemes virsmežniecības dienesta informācija Nr.10.7-4/113

Par mikroliegumu izveidošanu

Vēl šajā numurā

24.02.2012., Nr. 32

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: 6

Pieņemts: 27.01.2012.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Konkurences padomes lēmums Nr.6

Rīgā 2012.gada 27.janvārī (prot. Nr.6, 3.§)

Lēmuma publiskojamā versija

Par lietas neierosināšanu

Par SIA "Reklāmas aģentūra PERSONA" 19.12.2011. iesniegumu par iespējamu VSIA "Latvijas Televīzija" dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu

20.12.2011. Konkurences padome saņēma SIA "Reklāmas aģentūra PERSONA" (turpmāk – Iesniedzējs) 19.12.2011. iesniegumu par iespējamu VSIA "Latvijas Televīzija" (turpmāk – LTV) dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.

Iesniedzējs savā iesniegumā norāda, ka 03.08.2010. starp LTV un Iesniedzēju tika noslēgts reklāmu un sponsora norāžu pārdošanas līgums Nr.S2N-04/10 (turpmāk – Iesniedzēja līgums), saskaņā ar kuru LTV pārdeva Iesniedzējam ekskluzīvas reklāmas un sponsora norāžu (turpmāk – arī Reklāma) izvietošanas tiesības hokeja klubu Rīgas "Dinamo" (turpmāk – HK Dinamo) un "Rīga" (turpmāk – HK Rīga) 2010./2011. gada Kontinentālās hokeja līgas (turpmāk – KHL) sezonas spēļu translācijās.

Neilgi pēc minētā līguma noslēgšanas starp LTV un Iesniedzēju radās strīds par līguma izpildes noteikumiem, kā rezultātā līguma darbība tika izbeigta. Iesniedzējs norāda, ka tā rīcībā ir informācija, ka LTV tādus pašus reklāmu un sponsoru norāžu izvietošanas līgumus vienlaikus bija noslēgusi arī ar AS "Aldaris" (turpmāk – Aldaris), reģ. Nr.40003073627, un AS "Skonto būve" (turpmāk – Skonto), reģ. Nr. 40003248848, šajos līgumos nosakot mazāku līguma summu nekā Iesniedzēja līgumā. Līdz ar to pastāv bažas, vai LTV darbībās, slēdzot līdzīgus līgumus ar dažādiem tirgus dalībniekiem, nepastāv dominējošā stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas pazīmes (nevienlīdzīgu noteikumu piemērošana ekvivalentos darījumos).

Valsts SIA "Latvijas Televīzija" ir reģistrēta Latvijas Republikas Komercreģistrā ar reģistrācijas Nr.40003080597, juridiskā adrese: Zaķusalas krastmala 3, Rīga.

SIA "Reklāmas aģentūras PERSONA" ir reģistrēta Latvijas Republikas Komercreģistrā ar reģistrācijas Nr.40003471189, juridiskā adrese: Republikas laukums 3/b-107, Rīga.

Iesniegumā minēto faktu pārbaudes laikā tika pieprasīta informācija no LTV un Iesniedzēja.

Ņemot vērā iepriekš minēto, Konkurences padome

k o n s t a t ē j a:

1. Dominējošā stāvokļa iespējama ļaunprātīga izmantošana

Konkurences likuma (turpmāk – KL) 13.panta pirmās daļas 5.punkts nosaka, ka jebkuram tirgus dalībniekam, kas atrodas dominējošā stāvoklī, ir aizliegts jebkādā veidā ļaunprātīgi to izmantot Latvijas teritorijā, t.sk. piemērot nevienādus noteikumus ekvivalentos darījumos ar citu tirgus dalībnieku, radot tam konkurences ziņā nelabvēlīgākus apstākļus.

Saskaņā ar KL 1.panta 1.punktu par dominējošu stāvokli uzskatāms tirgus dalībnieka vai vairāku tirgus dalībnieku ekonomisks (saimniecisks) stāvoklis konkrētajā tirgū, ja šis dalībnieks vai šie dalībnieki spēj ievērojami kavēt, ierobežot vai deformēt konkurenci jebkurā konkrētajā tirgū pietiekami ilgā laika posmā, darbojoties pilnīgi vai daļēji neatkarīgi no konkurentiem, klientiem, piegādātājiem vai patērētājiem.

Lai konstatētu KL 13.panta pirmās daļas 5.punkta noteikto pārkāpumu, nepieciešams konstatēt, ka LTV atradās dominējošā stāvoklī konkrētajā tirgū līgumu noslēgšanas brīdī; LTV ar dažādiem tirgus dalībniekiem noslēgtie līgumi uzskatāmi par ekvivalentiem; LTV rīcībā ir saskatāmas dominējošā stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas pazīmes – nevienādu noteikumu piemērošana ekvivalentos darījumos.

Pārkāpuma konstatēšanai iepriekš minētie kritēriji ir kumulatīvi pierādāmi. Tādējādi Konkurences padome vispirms pārbaudīja, vai pati darbība, par kuru sūdzas Iesniedzējs, satur KL 13.panta pirmās daļas 5.punktā noteiktā pārkāpuma tiesiskā sastāva pazīmes.

2. Līgumu analīze

Līgumu analīze balstījās uz LTV un Iesniedzēja, kā arī LTV un AS "Dinamo Rīga" (par AS "Dinamo Rīga" klientu reklāmu) starpā noslēgto līgumu izvērtēšanu, noskaidrojot, vai minētie līgumi ir vērtējami kā līdzvērtīgi, proti, vai to priekšmets un tajos paredzētais tiesību apjoms ir līdzvērtīgs (pielīdzināms).

HK Dinamo un HK Rīga ir AS "Dinamo Rīga" (turpmāk – Klubs), reģ. Nr.40008131014, izveidotas hokeja komandas un būtībā pieder AS "Dinamo Rīga".

2.1. Kluba un LTV līgums

Saskaņā ar 12.07.2010. Klubs un LTV starpā noslēgto līgumu Nr.D-147/10 (turpmāk – Licenču līgums) Klubs nodod LTV ekskluzīvas tiesības translēt līgumā norādītās spēles tiešajā ēterā Latvijas Republikas teritorijā, kā arī beztermiņa tiesības uz norādīto spēļu ieraksta translēšanu pilnā apjomā un/vai daļēji Latvijas Republikas teritorijā.

Papildus translācijas tiesībām Klubs nodod LTV translācijas ieraksta tiesības, tiesības uz translācijas fragmentu izmantošanu informatīvo programmu, apskatu un reklāmas izveidei, tiesības uz translācijas apstrādāšanu, tiesības pārraidīt interneta vietnēs, slēgtās lietotāju grupas tiesības (ierakstīt, rediģēt un demonstrēt uzņemto videomateriālu tūrisma un atpūtas objektos un transporta līdzekļos), interaktīvās tiesības, mobilās tiesības, neierobežotas beztermiņa tiesības spēļu ierakstu (pilnu vai daļēju) izmantošanai jebkurā valodā.

2.2. LTV un Iesniedzēja līgums

03.08.2010. starp LTV un Iesniedzēju tika noslēgts Iesniedzēja līgums, ar kuru LTV pārdeva Iesniedzējam ekskluzīvas reklāmu un sponsora norāžu izvietošanas tiesības HK Dinamo un HK Rīga 2010./2011. gada sezonas spēļu, pārbaudes spēļu un KHL spēļu translācijās (turpmāk – Spēļu translācijās), kā arī ārpus tām saskaņā ar speciālo sponsorēšanas un reklāmas piedāvājumu Nr.2010-5 "Labākais Latvijas TV produkts – Rīgas Dinamo spēles" (turpmāk – Dinamo piedāvājums).

Dinamo piedāvājumā izklāstīta vispārēja informācija par LTV piedāvājumu Reklāmas izvietošanai Spēļu translācijās, sponsorēšanas projekta realizācijas principi, papildus informācija par HK Rīga un Jaunatnes hokeja līgu (turpmāk – MHL), paskaidrojumi par sponsorēšanas iespējām, Interneta programmu un papildus sponsoru norādēm, informācija par spēļu apjomu un sponsora norāžu un reklāmas paužu salikumu KHL spēlē.

Iesniedzēja līguma darbības laiks tika noteikts 03.08.2010.-01.10.2011.

Iesniedzēja līguma kopējā summa jeb pirkuma maksa tika noteikta (*), neieskaitot PVN.

Iesniedzēja līguma slēgšanas brīdī pusēm vēl nebija precīzi zināms HK Dinamo un HK Rīga 2010./2011. gada sezonas spēļu skaits, tomēr saskaņā ar Dinamo piedāvājumu un Licenču līguma 12.08.2010. pielikumu Nr.1 un 31.08.2010. pielikumu Nr. 2 reklāmas izvietošanas tiesības tika nodotas uz šādām spēlēm:

1) 54 KHL spēles ar Kluba dalību;

2) 2 draudzības spēles – 1 "KHL Zvaigžņu spēle" un 1 "KHL-NHL spēle";

3) 4 Pirmssezonas pārbaudes spēles, t.i., Latvijas Dzelzceļa turnīrs;

4) 56 MHL spēles ar Kluba dalību.

Reklāmas izvietošanas apjomi tika noteikti Dinamo piedāvājuma ietvaros un tie paredzēja reklāmas klipu un/vai dinamiskās reklāmas izvietošanu Spēļu translācijās, sponsoru norāžu izvietošanu spēļu translācijās un ātrajos atkārtojumos, spēļu translāciju pašreklāmās, LTV7 raidījumā "Sporta studija", spēļu labāko momentu klipos, interneta vietnēs spēļu tiešraižu un momentu balsošanas laikā, presē, radio, interneta portālos, LTV7 mājas lapā, "Arēna Rīga" spēļu studijas noformējumā.

Attiecībā uz Iesniedzēja līguma darbības izbeigšanu 06.01.2012. vēstulē Nr.10/1-5 LTV paskaidro, ka strīds ar Iesniedzēju bija radies par parāda, kas uz Iesniedzēja līguma pamata bija izveidojies Iesniedzējam pret LTV, apmaksu.

Iesniedzēja līguma noteikumu sadaļas "Norēķinu veikšanas kārtība" 1.1.punkts noteica, ka Iesniedzējs veic (*), neieskaitot PVN, par ko Iesniedzējam tika izrakstīts atbilstošs rēķins. Rēķina apmaksu Iesniedzējs noteiktajā termiņā neveica. Konstatējot šo faktu, LTV nosūtīja Iesniedzējam atgādinājumu ar lūgumu nekavējoties veikt attiecīgo maksājumu. Taču Iesniedzējs nekādā veidā uz LTV atgādinājumu nereaģēja un maksājumu neveica.

22.09.2010. LTV saskaņā ar Iesniedzēja līguma noteikumiem līguma darbību izbeidza, vienlaicīgi arī pārtraucot Iesniedzējam sniegt līgumā paredzētos pakalpojumus.

No LTV 13.01.2012. vēstules Nr.23/1-5 noskaidrots, ka LTV bija uzsākusi Iesniedzējam sniegt Iesniedzēja līgumā paredzētos pakalpojumus un līdz līguma darbības izbeigšanas brīdim Iesniedzējs bija saņēmis pakalpojumus šādu spēļu laikā:

1) 8 KHL spēles ar Kluba dalību;

2) 4 Pirmssezonas pārbaudes spēles, t.i., Latvijas Dzelzceļa turnīrs;

3) 5 MHL spēles ar Kluba dalību.

Vēstulē Nr.23/1-5 LTV apstiprina, ka šo spēļu laikā tikai Iesniedzējam bija iespēja realizēt savas ekskluzīvās tiesības uz savu piesaistīto reklāmdevēju reklāmas izvietošanu, t.i., Iesniedzēja piesaistīto reklāmdevēju reklāma aizņēma visu televīzijas reklāmas raidlaiku Spēļu translācijās. No tā var secināt, ka neviena cita persona vienlaicīgi ar Iesniedzēju nevarēja izmantot tās pašas tiesības.

2.3. LTV un Kluba līgums par Aldaris reklāmu

05.11.2010. LTV un Klubs apstiprināja (noslēdza) Reklāmu pārraides un sponsorēšanas līgumu Nr.S2N-06/10 (turpmāk – Aldaris līgums) par Kluba klienta – Aldaris reklāmas un sponsora norāžu izvietošanu HK Dinamo Spēļu translācijās laika posmā no 06.10.2010. līdz 28.02.2011., vienojoties par reklāmas un sponsora norāžu apjomu.

Līguma summa sastādīja (*), neieskaitot PVN.

Līguma noteikumi paredzēja, ka LTV pēc Kluba pieprasījuma pārraida Kluba klienta Aldaris reklāmu HK Dinamo spēļu tiešraides reklāmas blokos "LTV7" kanālā, saskaņā ar Speciālo sponsorēšanas un reklāmas piedāvājumu Nr.06-4/2010-14 (turpmāk – Aldaris piedāvājums), kas bija spēkā no 04.10.2010.

Saskaņā ar Aldaris līguma noteikumiem un Aldaris piedāvājumu Klubs iegādājās reklāmas izvietošanas tiesības šādu spēļu laikā:

1) 43 KHL spēles ar Kluba dalību;

2) 2 draudzības spēles – 1 "KHL Zvaigžņu spēle" un 1 "KHL-NHL spēle";

3) 45 spēļu atkārtojumi.

Reklāmas izvietošanas tiesības paredzēja reklāmas un dinamiskās reklāmas izvietošanu HK Dinamo oriģinālspēļu un spēļu atkārtojumu translāciju laikā, spēļu translāciju pašreklāmā, LTV7 mājas lapā, preses maketos.

2.4. LTV un Kluba līgums par Skonto reklāmu

05.11.2010. LTV un Klubs apstiprināja (noslēdza) Reklāmu pārraides līgumu Nr.R1N-54/10 (turpmāk – Skonto līgums) par Kluba klienta – Skonto reklāmas izvietošanu HK Dinamo Spēļu translācijās mājas spēļu tiešraidēs laika posmā no 06.10.2010. līdz 28.02.2011., vienojoties par reklāmas un sponsora norāžu apjomu.

Līguma Speciālo noteikumu 3.1.punktā tika noteikta (*). Savukārt, 3.2.punkts paredzēja, ka (*).

Līguma noteikumi paredzēja, ka LTV pēc Kluba pieprasījuma pārraida Kluba klienta Skonto reklāmu HK Dinamo mājas spēļu tiešraides pārraidēs "LTV7" kanālā, saskaņā ar Speciālo reklāmas piedāvājumu Nr.06-2/2010-14 (turpmāk – Skonto piedāvājums), kas bija spēkā no 01.10.2010.

No reklāmas pārraidīšanas aktiem ir redzams, ka Klubs savas reklāmas pārraidīšanas tiesības izmantoja šādu mājas spēļu laikā:

1) 1 "KHL-NHL spēle";

2) 23 KHL spēles ar Kluba dalību.

Reklāmas izvietošanas tiesības paredzēja (*) HK Dinamo mājas spēļu translācijas laikā.

3. Līgumu salīdzinājums

Noslēgto līgumu darbības laika salīdzinājums:

- Iesniedzēja līgums attiecās uz laika posmu – 03.08.2010.-01.10.2011. (noslēgts uz aptuveni 14 mēnešiem), darbība izbeigta 22.09.2010.;

- Aldaris līgums attiecās uz laika posmu 06.10.2010.-28.02.2011. (noslēgts uz aptuveni 5 mēnešiem);

- Skonto līgums attiecās uz laika posmu 06.10.2010.-28.02.2011. (noslēgts uz aptuveni 5 mēnešiem).

Kā redzams, 1) Iesniedzēja līguma un 2) Aldaris un Skonto līgumu darbības termiņi ir atšķirīgi. Brīdī, kad tika noslēgti Aldaris un Skonto līgumi, Iesniedzēja līguma darbība jau bija izbeigta.

Vērtējot un salīdzinot līgumu priekšmetus un tiesību apjomu, tika konstatēts (sk. Tabulu: "Līgumu priekšmeta salīdzinājums):

1) Iesniedzēja līgums paredzēja ekskluzīvas Reklāmas izvietošanas tiesības pilnīgi visu HK Dinamo un HK Rīga Spēļu translācijās, proti:

· Reklāmas un sponsora norāžu izvietošanas tiesības;

· HK Dinamo un HK Rīga spēles;

· Pirmssezonas pārbaudes, sezonas un draudzības spēles;

· Mājas un izbraukumu spēles;

· Tiešraides un atkārtojumi;

· Plašas reklāmas izvietošanas iespējas televīzijā, radio, presē, Internetā, "Arēna Rīga" spēļu studijas noformējumā u.c.

2) Aldaris līgums paredzēja Reklāmas izvietošanas tiesības ierobežotā apjomā, proti:

· Reklāmas un sponsora norāžu izvietošanas tiesības;

· Tikai HK Dinamo spēles;

· Tikai sezonas un draudzības spēles;

· Mājas un izbraukumu spēles;

· Tiešraides un atkārtojumi;

· Reklāmas izvietošana tikai televīzijā, presē un internetā.

3) Skonto līgums paredzēja Reklāmas izvietošanas tiesības ierobežotā apjomā, proti:

· Tikai reklāmas izvietošanas tiesības;

· Tikai HK Dinamo spēles;

· Tikai sezonas un draudzības spēles;

· Tikai mājas spēles;

· Tikai tiešraides;

· Tikai reklāmas izvietošana televīzijā.

Tabula: Līgumu priekšmeta salīdzinājums

Oriģinālspēļu* skaits

Līguma darbības laiks, mēnešos

Reklāma

Sponsora norādes

HK Dinamo oriģinālspēles

HK Rīga oriģinālspēles

Pirmssezonas pārbaudes spēles

Sezonas spēles

Draudzības spēles

Mājas spēles

Izbraukuma spēles

Tiešraides

Atkārtojumi

TV

Radio

Internets

Prese

Iesniedzēja līgums

116

14

X

X

60

56

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

Aldaris līgums

45

5

X

X

45

X

X

X

X

X

X

X

X

X

Skonto līgums

24

5

X

24

X

X

X

X

-

X

* Oriģinālspēles – spēļu tiešraides

Izvērtējot minētos līgumus, secināms, ka Aldaris un Skonto līgumu priekšmetā paredzētais tiesību apjoms ir tikai daļa no tā reklāmas un sponsora norāžu apjoma, kas iepriekš bija paredzēts Iesniedzēja līgumā. Līdz ar to secināms, ka līgumi nav uzskatāmi par ekvivalentiem un nav iespējams objektīvi salīdzināt Iesniedzēja līguma cenu un Aldaris un Skonto līgumu cenu. Ņemot vērā minēto, LTV darbībās, pat tad ja tiktu konstatēta tās atrašanās dominējošā stāvoklī, nav saskatāmas KL 13.panta pirmās daļas 5.punktā noteiktā aizlieguma pārkāpuma pazīmes. Tādējādi neizpildās viens no dominējošā stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas pārkāpuma konstatācijai pierādāmajiem kumulatīvajiem kritērijiem, proti, pati darbība neatbilst KL 13.panta pirmās daļas 5.punktā norādītā pārkāpuma tiesiskajam sastāvam.

Turklāt jāatzīmē, ka šobrīd LTV un Iesniedzēja starpā pastāvošā civiltiesiskā strīdā par parāda apmaksu (kas bija par iemeslu Iesniedzēja līguma darbības izbeigšanai saistībā) vēl turpinās tiesvedība.

Ņemot vērā minēto un pamatojoties uz Konkurences likuma 8.panta pirmās daļas 1.punktu, 13.panta pirmās daļas 5.punktu, 23.panta ceturto prim daļu, Konkurences padome

n o l ē m a:

Neierosināt lietu par Konkurences likuma 13.panta pirmās daļas 5.punktā noteiktā aizlieguma pārkāpumu VSIA "Latvijas Televīzija" darbībās.

Saskaņā ar Konkurences likuma 8.panta otro daļu Konkurences padomes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā viena mēneša laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas.

(*) – Ierobežotas pieejamības informācija

Konkurences padomes priekšsēdētāja I.Jaunzeme

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!