• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts kanceleja: Par strīdu risināšanu sarunu ceļā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.02.2012., Nr. 32 https://www.vestnesis.lv/ta/id/244547

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

24.02.2012., Nr. 32

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts kanceleja: Par strīdu risināšanu sarunu ceļā

Panākot mierizlīgumus starptautiskajos investīciju strīdos ar ārvalstu uzņēmējiem, Valsts kanceleja rod valsts budžeta ietaupījumu ekspertu izdevumos vidēji 80 miljonu latu gadā. Tas secināts, izvērtējot iestādes iepriekšējo gadu darbu tieši valsts interešu pārstāvības jomā.

Valsts kancelejas juriskonsults Ivars Mēkons uzsver, ka reālais valsts ieguvums ir krietni lielāks, ņemot vērā, ka Valsts kancelejas rīcības rezultātā ir izslēgta iespēja pret valsti uzsākt dārgus, ilgus un ar neparedzamu iznākumu apvītus starptautiskos šķīrējtiesu procesus.

Kopš 2004.gada, kad Valsts kanceleja sāka īstenot valsts interešu pārstāvēšanu stratēģisku komerclīgumu slēgšanā, kā arī domstarpību risināšanā ar ārvalstu investoriem, visos gadījumos izdevies panākt valsts interesēm maksimāli atbilstošu risinājumu, tai skaitā rodot mierizlīgumus, jautājumam nenonākot līdz starptautiskajai tiesvedībai (šķīrējtiesu procesiem).

Valsts kancelejas juriskonsults Ivars Mēkons uzver: “Tas ir, pateicoties īstenotajai radikāli atšķirīgajai taktikai – koncentrēties uz kopējas izpratnes panākšanu un rast strīdu risinājumus ārpus šķīrējtiesas procesiem, tādējādi radot pozitīvu signālu investoriem, ka valsts spēj gan aizstāvēt savas intereses, gan arī ir stabils un paredzams partneris ilgtermiņa sadarbībai.”

Dati liecina, ka no 2004.gada līdz šim brīdim vidējā strīdu summa, par kuru investori uzskatījuši, ka viņu tiesības Latvijā ir aizskartas, ir 130 miljoni latu. Savukārt vidējā līguma summa, par kuru Valsts kanceleja pārstāvējusi valsts intereses, ir ap 500 miljoniem latu.

Līdz 2004.gadam šo uzdevumu īstenoja ārpakalpojuma veicēji un priekšroka tika dota starptautiskajai tiesvedībai šķīrējtiesās.

Valsts kanceleja ir centrālā valsts pārvaldes iestāde, un viena no tās funkcijām ir nodrošināt valsts interešu pārstāvību tiesvedības procesos.

Valsts kancelejas
Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!