• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Pilsonības likuma grozījumiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.02.2012., Nr. 32 https://www.vestnesis.lv/ta/id/244559

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tiekoties ar CVK priekšsēdētāju

Vēl šajā numurā

24.02.2012., Nr. 32

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Pilsonības likuma grozījumiem

Pēc Valsts prezidenta Andra Bērziņa iniciatīvas 22.februārī Rīgas pilī notika Valsts prezidenta un Saeimas Pilsonības likuma grozījumu apakškomisijas vadītāja Ingmāra Čaklā saruna, kuras laikā komisijas vadītājs detalizēti iepazīstināja Valsts prezidentu ar apakškomisijas veikto darbu Pilsonības likuma grozījumu sagatavošanā uz otro lasījumu parlamentā. Darbu pie likuma grozījumiem apakškomisija sāka 2011.gada vasarā un cer, ka Saeimā darbs ar grozījumiem varētu tikt pabeigts jau šovasar.

Valsts prezidents atzinīgi novērtēja apakškomisijas līdzšinējo veikumu un aicināja nekavēties ar grozījumu izskatīšanu un virzīšanu nākamajam lasījumam parlamentā.

I.Čaklais informēja, ka viņa vadītā apakškomisija Pilsonības likuma grozījumu priekšlikumus izskata, balstoties uz diviem galvenajiem pamatvirzieniem – dubultpilsonības institūtu un nepilsoņu ģimenēs dzimušo bērnu pilsonības iegūšanas iespējām.

Attiecībā uz nepilsoņu bērniem un vecāku iespējām viņus pieteikt Latvijas pilsonībā apakškomisija ir vienojusies virzīt Saeimai vienkāršotu pieteikšanās procedūru. Turpmāk tiek plānots atteikties no abu vecāku parakstīta iesnieguma nepieciešamības, aizstājot to ar vienkāršotu veidlapu, kur pietiktu ar viena vecāka parakstu. I.Čaklais īpaši uzsvēra, ka par šādu kārtību apakškomisijas deputāti vienojušies bez domstarpībām. “Mums ir jācīnās par katru Latvijas pilsoni, kas ir lojāls šai valstij un vēlas iegūt pilsonību,” piebilda apakškomisijas vadītājs.

Par dubultpilsonības jautājumu apakškomisijā vēl turpinās debates. Attiecībā uz latviešiem, kas sakarā ar okupāciju devās trimdā, un viņu pēcnācējiem tiks rasts pretimnākošs risinājums. Bērnam līdz ar dzimšanas brīdi varēs veidoties dubultpilsonība, kā arī bērns iegūtu Latvijas pilsonību pat tad, ja tikai viens no vecākiem ir Latvijas pilsonis un to vēlas. Citos gadījumos dubultpilsonība, iespējams, varētu tiktu atļauta ar Eiropas Savienības, NATO un EFTA dalībvalstīm. Šis jautājums vēl apakškomisijā tiek debatēts.

2.martā plānota Pilsonības likuma grozījumu apspriešanai veltīta konference, kurā piedalīties aicināti arī starptautiski tiesību eksperti.

Valsts prezidents pauda pilnīgu atbalstu apakškomisijas veiktajam un apņēmās arī turpmāk sekot Pilsonības likuma grozījumu virzībai Saeimā, nepieciešamības gadījumā iesaistoties arī viedokļu apmaiņā.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!