• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts kontrole: Par ieslodzījuma vietu apgādes un iepirkumu sistēmu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.02.2012., Nr. 34 https://www.vestnesis.lv/ta/id/244709

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

29.02.2012., Nr. 34

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts kontrole: Par ieslodzījuma vietu apgādes un iepirkumu sistēmu

Latvijas cietumos nav nodrošināta vienotu principu un nosacījumu ievērošana ieslodzīto ēdināšanas organizēšanā, apgādē ar personīgās higiēnas, mazgāšanas līdzekļiem un gultas piederumiem, jo Ieslodzījuma vietu pārvalde (Pārvalde) nav izstrādājusi iekšējos normatīvos aktus par ieslodzīto apgādi un nepietiekami uzrauga un kontrolē cietumu darbību apgādes jomā, revīzijā konstatējusi Valsts kontrole (VK).

Pārvaldē izveidotā ieslodzīto apgādei nepieciešamo finanšu resursu plānošanas sistēma ir nepilnīga un nenodrošina nepieciešamo izdevumu atbilstošu ieplānošanu valsts budžetā. Revidējamā laika posmā konstatēts, ka ieslodzījuma vietu pamatfunkciju nodrošināšanai un ieslodzīto uzturēšanai no budžeta apakšprogrammas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" vai apropriāciju pārdales rezultātā piešķirts papildu finansējums kopumā no 381 tūkstoša līdz pat 2,2 miljoniem latu gadā. Papildu finansējums piešķirts saistību segšanai par apkures, ūdens, kanalizācijas, elektroenerģijas un citiem pakalpojumiem ieslodzījuma vietām.

Revīzijā konstatēts, ka Pārvalde nav nodrošinājusi vienotu kārtību centralizēto iepirkumu apzināšanai tādām precēm, kuras nepieciešamas vairākām ieslodzījuma vietām, kā rezultātā nav ievērotas Publisko iepirkumu likuma prasības un ir pieļauti iepirkumi bez atbilstošu iepirkuma procedūru veikšanas un līgumu noslēgšanas. Savukārt, Pārvaldei nenodrošinot centralizēti noslēgto līgumu uzraudzību, ir pieļauts, ka piegādāto preču un pakalpojumu apjoms pārbaudītajos līgumos ir pārsniedzis paredzētās summas līdz pat 27%.

Pārvalde nav nodrošinājusi 2009.gada 16.oktobra līguma par vienota tirdzniecības tīkla izveidošanu ieslodzījuma vietās un centralizētas norēķinu sistēmas izveidi izpildi pilnā apjomā. Norēķinu sistēmai darbojoties nepilnā režīmā, jo netiek lietotas ieslodzīto identifikācijas kartes, nav panākta Pārvaldes personāla resursu optimizācija.

Lai gan Tieslietu ministrija ir izstrādājusi politikas plānošanas dokumentus ieslodzīto personu resocializācijas un nodarbinātības jomā, tā nav nodrošinājusi atklāta tipa cietumā īstenotajiem pasākumiem atbilstošu regulējumu normatīvajos aktos. Rezultātā Vecumnieku cietumā pretēji Valsts pārvaldes iekārtas likumā noteiktajam tiek veikta saimnieciskā darbība.

Ieviešot revīzijas ieteikumus, tiks pilnveidots normatīvais regulējums ieslodzīto resocializācijai un nodarbinātībai, tiks pilnveidoti noteikumi attiecībā uz ieslodzīto personu uzturu un sadzīves vajadzību nodrošinājumu, tiks pilnveidota esošā norēķinu sistēma un nodrošinātas vienotas prasības darbībām ar ieslodzīto personu personīgajiem naudas līdzekļiem, kā arī tiks nodrošināta grāmatvedības datu un personas datu aizsardzība un informācijas sistēmu drošība.

Revīzija "Ieslodzījuma vietu apgādes un iepirkumu sistēmas darbības efektivitāte un atbilstība normatīvo aktu prasībām" veikta par laika posmu no 2009.gada 1.janvāra līdz 2011.gada 30.septembrim, veicot pārbaudes Ieslodzījuma vietu pārvaldē, kā arī Daugavgrīvas, Jelgavas, Jēkabpils, Olaines, Valmieras un Vecumnieku cietumos.

 

Valsts kontroles informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!