• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ekonomikas ministrija. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.02.2012., Nr. 34 https://www.vestnesis.lv/ta/id/244711

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta sēdē: 2012.gada 28.februārī

Vēl šajā numurā

29.02.2012., Nr. 34

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ekonomikas ministrija

Par industriālo elektrības pieslēgumu izveides kompensēšanu

Ekonomikas ministrijas vadītā darba grupa izstrādājusi risinājumu, kā sekmēt investīciju piesaisti, kompensējot industriālo elektrības pieslēgumu izveidi.

"Pieejama, droša un kvalitatīva energoapgāde uzņēmējiem ir viens no būtiskākajiem faktoriem, lemjot par investīcijām, īpaši rūpniecības sektorā. Lai Latvijā attīstītu ražošanu, valstij no savas puses ir jārada atbalsta risinājumi uzņēmējdarbībai nepieciešamās infrastruktūras izveidē. Tas attiecas gan uz energoresursu pieslēgumiem, gan transporta infrastruktūru un arī izglītības kvalitāti. Izstrādātais kompensācijas mehānisms industriālo elektrības pieslēgumu izveidē noteikti ir pozitīvs solis jaunu investīciju piesaistē, jo samazinās finansiālo slogu uzņēmējiem pieslēgumu ierīkošanai. Šis sākotnējais risinājums ir solis industriālās infrastruktūras izveidē," norāda ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.

Šā gada sākumā Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija apstiprināja AS "Sadales tīkls" iesniegto "Kārtību par nosacījumiem efektīvai atļautās slodzes izmantošanai". Saskaņā ar jauno kārtību noteiktiem kritērijiem atbilstošiem industriālajiem lietotājiem, kuri līgumus par pieslēguma ierīkošanu būs noslēguši pēc 2012.gada 1.janvāra, būs iespēja, efektīvi noslogojot izbūvēto pieslēgumu, atgūt par pieslēguma ierīkošanu samaksātos līdzekļus.

Pieslēguma noslodze tiks vērtēta viena gada griezumā, sākot ar jaunā pieslēguma ierīkošanas vai esošā pieslēguma atļautās slodzes palielināšanas brīdi. Par efektīvi noslogotu tiks uzskatīts tāds sistēmas pieslēgums, kurā elektroenerģijas faktiskais patēriņš gada laikā pārsniegs vidējo patēriņu.

2011.gada sākumā Lielo un stratēģiski nozīmīgo investīciju projektu koordinācijas padomes sēdē tika aktualizēts jautājums par industriālo elektrības pieslēgumu izveidi. Lai sekmētu investīciju piesaisti, rodot problēmas risinājumu, Ekonomikas ministrija izveidoja darba grupu, kuras sastāvā aicināja pārstāvjus no Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas, AS "Latvenergo" un AS "Sadales tīkls".

 

Par Latvijas tautsaimniecības attīstības ziņojumu

Ekonomikas ministrijas ir izdevusi kārtējo "Ziņojumu par Latvijas tautsaimniecības attīstību", kurā vērtēta situācija ekonomikā, kā arī prognozētas ekonomikas attīstības perspektīvas.

2011.gads bijis nozīmīgs ar to, ka Latvijas ekonomika spēja atsperties no dziļās krīzes bedres un augt straujāk, nekā prognozēja pat optimistiskāk noskaņotie eksperti. Saskaņā ar Ekonomikas ministrijas speciālistu novērtējumu iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugums 2011.gadā varētu sasniegt 5,5%. Turklāt būtiski, ka esam ne vien auguši, bet arī spējuši īstenot strukturālas izmaiņas ekonomikā un sakārtot valsts finanses ilgtspējīgākā virzienā. Latvijas ekonomikas atveseļošanās atzīta arī starptautiski, starptautisko reitingu aģentūrām paaugstinot Latvijas kredītreitingu, kas samazina gan valsts izdevumus ārējā parāda apkalpošanai, gan arī aizņemšanās izmaksas uzņēmējiem. 2011.gada beigās tika veiksmīgi pabeigta arī starptautiskā aizdevuma programma.

Pēdējos gados par ekonomikas dzinējspēku ir kļuvis eksports. Preču un pakalpojumu eksporta apjoms pieaug jau desmito ceturksni pēc kārtas un pašlaik ir sasniedzis vēsturiski augstāko līmeni. Saglabājoties pozitīvām tendencēm eksportā, turpina augt arī apstrādes rūpniecības ražošanas apjoms.

Tomēr ne visi iedzīvotāji jau ir sajutuši mērenās ekonomiskās izaugsmes augļus. 2011.gadā turpinājās emigrācija; lai arī bezdarba līmenis samazinājās, tomēr tas joprojām saglabājās salīdzinoši augsts. Tajā pašā laikā bija vērojams stabils mazumtirdzniecības apgrozījuma pieaugums, liecinot par iekšējā patēriņa pakāpenisku atjaunošanos. Saistībā ar ES struktūrfondu apguvi, tajā skaitā valsts ieguldījumiem infrastruktūrā un uzņēmumu investīcijām ražošanas iekārtās, 2011.gadā strauji auga investīcijas.

2012.gads paies nenoteiktības un vienlaikus arī cerību zīmē. Nenoteiktības par to, kas mūs sagaida, un ar cerībām, ka varbūt būs labāk, nekā prognozējam. Lielie nezināmie jautājumi ir saistīti ar Eiropas Savienības un pasaules ekonomikas virzību, eirozonas nākotni un Latvijas spējām īstenot reformas, kas nepieciešamas ekonomikas turpmākai izaugsmei. Ņemot to vērā, Ekonomikas ministrija prognozē Latvijas tautsaimniecības izaugsmi 2012.gadā 1,5–3% robežās.

"Ziņojumā par Latvijas tautsaimniecības attīstību" ir informācija par nozīmīgākajiem ekonomiskajiem un sociālajiem rādītājiem, tautsaimniecības nozaru attīstību un ārējo ekonomisko vidi, valdības ekonomisko politiku izaugsmes un nodarbinātības veicināšanai, kā arī politikas īstenošanas galvenajiem instrumentiem, tajā skaitā ES fondu izmantošanu. Ziņojuma nobeigumā ir sniegtas rekomendācijas valsts ekonomiskās politikas pilnveidošanai.

"Ziņojums par Latvijas tautsaimniecības attīstību" tiek izstrādāts kopš 1994.gada divas reizes gadā (jūnijā un decembrī).

 

Ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!