• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2012. gada 28. februāra noteikumi Nr. 140 "Grozījumi Ministru kabineta 2003.gada 11.februāra noteikumos Nr.74 "Prasības individuālajiem aizsardzības līdzekļiem, to atbilstības novērtēšanas kārtība un tirgus uzraudzība"". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.03.2012., Nr. 35 https://www.vestnesis.lv/ta/id/244722

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.141

Grozījums Ministru kabineta 2011.gada 22.februāra noteikumos Nr.149 "Noteikumi par profesionālās izglītības iestāžu valsts pārvaldes uzdevuma ietvaros sniegto maksas pakalpojumu cenrādi"

Vēl šajā numurā

01.03.2012., Nr. 35

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 140

Pieņemts: 28.02.2012.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr.140

Rīgā 2012.gada 28.februārī (prot. Nr.11 3.§)

Grozījumi Ministru kabineta 2003.gada 11.februāra noteikumos Nr.74 "Prasības individuālajiem aizsardzības līdzekļiem, to atbilstības novērtēšanas kārtība un tirgus uzraudzība"

Izdoti saskaņā ar likuma "Par atbilstības novērtēšanu" 7.pantu

Izdarīt Ministru kabineta 2003.gada 11.februāra noteikumos Nr.74 "Prasības individuālajiem aizsardzības līdzekļiem, to atbilstības novērtēšanas kārtība un tirgus uzraudzība" (Latvijas Vēstnesis, 2003, 25.nr.; 2004, 68.nr.; 2008, 146.nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt 1.punktu šādā redakcijā:

"1. Noteikumi nosaka būtiskās prasības individuālajiem aizsardzības līdzekļiem un būtisko prasību ievērošanas uzraudzības mehānismu, pirmo reizi individuālos aizsardzības līdzekļus laižot un piedāvājot tirgū vai nododot lietošanā pret atlīdzību vai bez tās, institūciju, kas veic individuālo aizsardzības līdzekļu tirgus uzraudzību, kā arī nosaka kārtību, kādā veicama individuālo aizsardzības līdzekļu tirgus uzraudzība."

2. Izteikt 2.punkta ievaddaļu šādā redakcijā:

"2. Individuālie aizsardzības līdzekļi (turpmāk – aizsardzības līdzeklis) ir valkāšanai (turēšanai rokā) paredzētas ierīces, izstrādājumi un sistēmas, ko izveidojis ražotājs personas aizsardzībai pret vienu vai vairākiem veselībai vai drošībai bīstamiem faktoriem. Aizsardzības līdzekļi ir arī:".

3. Izteikt 2.3.apakšpunktu šādā redakcijā:

"2.3. savstarpēji apmaināmas aizsardzības līdzekļa sastāvdaļas, kas ir būtiskas tā normālai darbībai un paredzētas tikai šādiem aizsardzības līdzekļiem."

4. Svītrot 4.3.apakšpunkta ievaddaļā vārdu "tikai".

5. Papildināt noteikumus ar 4.1 punktu šādā redakcijā:

"4.1 Aizsardzības līdzekli atļauts laist un piedāvāt tirgū, kā arī nodot lietošanā tikai tad, ja tas atbilst šajos noteikumos noteiktajām prasībām."

6. Izteikt 5. un 6.punktu šādā redakcijā:

"5. Ekonomikas ministrija informē Standartizācijas biroju par Eiropas Savienības Oficiālajā Vēstnesī publicētajiem piemērojamiem standartiem attiecībā uz individuālajiem aizsardzības līdzekļiem. Sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Standartizācijas, akreditācijas un metroloģijas centrs" publicē Standartizācijas biroja mājaslapā internetā (
www.lvs.lv) to Latvijas nacionālo standartu statusā adaptēto standartu sarakstu (turpmāk – piemērojamie standarti), kurus var piemērot šo noteikumu prasību izpildei.

6. Aizsardzības līdzeklis, kas atbilst piemērojamo standartu prasībām un piemērojamiem standartiem, uz kuriem atsauces publicētas Eiropas Savienības Oficiālajā Vēstnesī, uzskatāms par atbilstošu tām šajos noteikumos noteiktajām būtiskajām drošuma prasībām, kuras aptver šie standarti, ja aizsardzības līdzeklim ir veikta šo noteikumu 15.punktā minētā atbilstības novērtēšanas procedūra un aizsardzības līdzeklis ir marķēts ar CE marķējumu (2.pielikums)."

7. Izteikt 7.punkta ievaddaļu šādā redakcijā:

"7. Paziņotā institūcija ir sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Standartizācijas, akreditācijas un metroloģijas centrs" Latvijas Nacionālajā akreditācijas birojā (turpmāk – akreditācijas birojs) akreditēta atbilstības novērtēšanas institūcija, par kuru Ekonomikas ministrija ir paziņojusi Eiropas Komisijai (turpmāk – paziņotā institūcija), vai citu Eiropas Savienības dalībvalstu vai Eiropas Ekonomikas zonas valstu paziņotā institūcija individuālo aizsardzības līdzekļu atbilstības novērtēšanai. Paziņotā institūcija atbilst šādām prasībām:".

8. Papildināt noteikumus ar 7.5.apakšpunktu šādā redakcijā:

"7.5. paziņotā institūcija nodrošina, lai darbinieki, kas veic atbilstības novērtēšanu, ir informēti par visām Eiropas Komisijas organizētās paziņoto institūciju darba grupas aktualitātēm attiecībā uz aizsardzības līdzekļiem un aktualitātēm standartizācijas jomā. Paziņotā institūcija var piedalīties vai nodrošina deleģētā pārstāvja piedalīšanos minētās darba grupas darbā. Darba grupas lēmumus un sagatavotos dokumentus paziņotā institūcija izmanto kā pamatnostādnes vērtēšanas metodoloģijā."

9. Papildināt noteikumus ar 7.1 punktu šādā redakcijā:

"7.1  Ja akreditācijas birojs, veicot normatīvajos aktos atbilstības novērtēšanas jomā noteikto paziņotās institūcijas darbības uzraudzību, konstatē, ka tā vairs neatbilst šo noteikumu 7.punktā minētajiem kritērijiem, akreditācijas birojs atsauc akreditāciju un informē par to Ekonomikas ministriju. Ekonomikas ministrija informē Eiropas Komisiju un pārējās dalībvalstis par paziņotās institūcijas akreditācijas pārtraukšanu."

10. Papildināt 8.punktu aiz vārdiem "pārstāvis vai importētājs" ar vārdiem un skaitļiem "saskaņā ar šo noteikumu 9., 10. un 11.punktu".

11. Izteikt 9.punktu šādā redakcijā:

"9. Pie pirmās kategorijas pieder vienkāršas uzbūves aizsardzības līdzekļi, kas aizsargā pret šādiem minimāli kaitīgiem vai minimāli bīstamiem faktoriem, kurus lietotājs pats spēj laikus novērtēt:

9.1. pret virspusēju mehānisko iedarbību (piemēram, dārza cimdi, uzpirksteņi);

9.2. pret vājas iedarbības tīrīšanas līdzekļiem, kuru iedarbība ir viegli novēršama (piemēram, cimdi aizsardzībai pret atšķaidītiem mazgāšanas līdzekļu šķīdumiem);

9.3. pret apdraudējumiem, kuri var rasties, darbojoties ar karstām detaļām, un lietotājs nav pakļauts par 50 °C augstākai temperatūrai vai bīstamai iedarbībai (piemēram, cimdi, priekšauti profesionālai lietošanai);

9.4. pret atmosfēras parādībām, kas nav ekstremālas (piemēram, galvassega, laikapstākļiem piemērots apģērbs, apavi);

9.5. pret nelieliem triecieniem un vibrāciju, kas neietekmē cilvēka dzīvībai svarīgas funkcijas un nevar radīt neatgriezeniskus veselības traucējumus (piemēram, viegla galvas virsmas aizsargcepure, cimdi, viegli apavi);

9.6. pret saulesgaismu (saulesbrilles)."

12. Izteikt 11.4. un 11.5.apakšpunktu šādā redakcijā:

"11.4. aizsardzības līdzekļi lietošanai ekstremālās situācijās augstas temperatūras vidē, kur gaisa temperatūra ir 100 °C vai augstāka;

11.5. aizsardzības līdzekļi lietošanai zemas temperatūras vidē, kuras ietekme ir līdzvērtīga gaisa temperatūrai mīnus 50 °C un zemākai;".

13. Papildināt 15.1.apakšpunktu aiz vārda "modulis" ar vārdiem un skaitļiem "vai kāds no šo noteikumu 15.2. un 15.3.apakšpunktā minētajiem moduļiem".

14. Papildināt 15.2.apakšpunktu aiz vārda "modulis" ar vārdiem un skaitli "vai kāds no šo noteikumu 15.3.apakšpunktā minētajiem moduļiem".

15. Papildināt noteikumus ar 30.1 punktu šādā redakcijā:

"30.1 Ražotājs vai tā pilnvarotais pārstāvis sastāda atbilstības deklarāciju."

16. Papildināt noteikumus ar 39.1 punktu šādā redakcijā:

"39.1 Ražotājs vai tā pilnvarotais pārstāvis sastāda atbilstības deklarāciju."

17. Izteikt 41. un 42.punktu šādā redakcijā:

"41. Ražotājs katru aizsardzības līdzekli vai (ja tas nav iespējams aizsardzības līdzekļa īpašību dēļ) tā iepakojumu marķē ar CE marķējumu tā, lai marķējums būtu labi saskatāms un salasāms, kā arī nenodzēšams visā aizsardzības līdzekļa izmantošanas laikā.

42.  Ja aizsardzības līdzekļa atbilstības novērtēšanā ir iesaistīta paziņotā institūcija atbilstoši šo noteikumu 2.4. un 2.5.apakšnodaļā minētajām prasībām, CE marķējumam pievieno tās paziņotās institūcijas identifikācijas numuru, kura ir veikusi aizsardzības līdzekļa atbilstības novērtēšanu."

18. Izteikt 89.punktu šādā redakcijā:

"89. Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (turpmāk – tirgus uzraudzības iestāde) veic aizsardzības līdzekļu tirgus uzraudzību, nodrošinot, lai tirgū tiktu laisti un piedāvāti tikai tādi aizsardzības līdzekļi, kas atbilst šajos noteikumos noteiktajām prasībām un, atbilstoši uzstādīti, uzturēti un lietoti, neapdraud cilvēku veselību un dzīvību. Valsts darba inspekcija kontrolē aizsardzības līdzekļu lietošanu darba vietās saskaņā ar normatīvajiem aktiem darba aizsardzības jomā un savstarpējās sadarbības līguma ietvaros informē tirgus uzraudzības iestādi par gadījumiem, kad konstatēta neatbilstošu individuālo aizsardzības līdzekļu lietošana darba vietās, kā arī par nelaimes gadījumiem darbā, kas notikuši saistībā ar neatbilstošu individuālo aizsardzības līdzekļu lietošanu."

19. Svītrot 90.punktu.

20. Papildināt noteikumus ar 90.1, 90.2, 90.3, 90.4, 90.5, 90.6, 90.7 un 90.8 punktu šādā redakcijā:

"90.1 Tirgus uzraudzības iestāde, veicot tirgus uzraudzību, ir tiesīga:

90.1. kontrolēt un uzraudzīt tirgū piedāvājamo aizsardzības līdzekļu atbilstību šo noteikumu prasībām, apmeklējot to tirdzniecības, uzglabāšanas, ražošanas un lietošanas vietas, kā arī veikt aizsardzības līdzekļu paraugu pārbaudes (priekštestēšanu), tai skaitā atverot iepakojumu un veicot paraugu testēšanu;

90.2. pieprasīt un bez maksas saņemt informāciju (tai skaitā EK atbilstības deklarāciju, EK tipa pārbaudes sertifikātu, testēšanas pārskatus), kas nepieciešama uzraudzības veikšanai;

90.3. pieprasīt un bez maksas saņemt aizsardzības līdzekļa paraugu un organizēt tā ekspertīzi, lai noteiktu aizsardzības līdzekļa atbilstību šo noteikumu prasībām.

90.2 Izdevumus par aizsardzības līdzekļa ekspertīzi sedz atbilstoši normatīvajiem aktiem par preču un pakalpojumu drošumu.

90.3 Ja tirgus uzraudzības iestāde konstatē, ka aizsardzības līdzeklis nepamatoti marķēts ar CE marķējumu, neievērojot šo noteikumu prasības, tirgus uzraudzības iestāde uzdod ražotājam vai tā pilnvarotajam pārstāvim noteiktā termiņā novērst konstatēto neatbilstību.

90.4 Ja šo noteikumu 90.3 punktā minētā neatbilstība noteiktajā termiņā netiek novērsta, tirgus uzraudzības iestāde ir tiesīga pieņemt lēmumu saskaņā ar normatīvajiem aktiem par preču un pakalpojumu drošumu, aizliedzot aizsardzības līdzekļa laišanu vai piedāvāšanu tirgū vai uzdodot izņemt aizsardzības līdzekli no tirgus vai to atsaukt.

90.5 Tirgus uzraudzības iestāde ir tiesīga ierosināt attiecīgajam ražotājam, tā pilnvarotajam pārstāvim, importētājam vai izplatītājam veikt korektīvās darbības aizsardzības līdzekļa neatbilstības novēršanai.

90.6 Attiecīgā ražotāja, pilnvarotā pārstāvja, importētāja un izplatītāja pienākums ir veikt atbilstošas korektīvās darbības attiecībā uz aizsardzības līdzekli, ko tas ir laidis un piedāvājis tirgū.

90.7 Attiecīgais ražotājs, pilnvarotais pārstāvis, importētājs vai izplatītājs sadarbojas ar tirgus uzraudzības iestādi.

90.8 Ja attiecīgais ražotājs, pilnvarotais pārstāvis, importētājs vai izplatītājs neveic atbilstošas korektīvās darbības, tirgus uzraudzības iestāde ir tiesīga pieņemt lēmumu atbilstoši normatīvajiem aktiem par preču un pakalpojumu drošumu."

21. Izteikt 91.1 un 91.punktu šādā redakcijā:

"91. Ja tirgus uzraudzības institūcija aizliedz laist vai piedāvāt aizsardzības līdzekli tirgū, jo tas neatbilst šo noteikumu prasībām, tirgus uzraudzības iestāde ziņo Ekonomikas ministrijai par neatbilstoša aizsardzības līdzekļa konstatēšanu un veiktajiem pasākumiem, norādot lēmuma pamatojumu, kā arī to, vai neatbilstība ir saistīta ar aizsardzības līdzekļa neatbilstību piemērojamiem standartiem, ar nepilnībām piemērojamos standartos vai attiecīgo standartu nepareizu piemērošanu.

91.2 Ekonomikas ministrija ziņo Eiropas Komisijai par konstatētajiem neatbilstības gadījumiem un tirgus uzraudzības institūcijas veiktajiem pasākumiem."

Ministru prezidents V.Dombrovskis

Ekonomikas ministrs D.Pavļuts

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!