• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ražotāju cenām apstrādes rūpniecībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.03.2012., Nr. 35 https://www.vestnesis.lv/ta/id/244780

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

01.03.2012., Nr. 35

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ražotāju cenām apstrādes rūpniecībā

Kā liecina jaunākie statistikas dati, kopējais cenu līmenis Latvijas rūpniecībā 2012.gada janvārī, salīdzinot ar 2011.gada decembri, pieauga par 1,8%, bet, salīdzinot ar iepriekšējā gada janvāri, – par 7,1%, ko galvenokārt noteica energoresursu sadārdzināšanās.

Apstrādes rūpniecībā 2012.gada janvārī, salīdzot ar 2011.gada decembri, ražotāju cenas pieauga mēreni – par 0,5%. Tas nozīmē, ka 2012.gada janvārī tās bija par 4,4% augstākas nekā 2011.gada janvārī. Apstrādes rūpniecības ražotāju cenas vietējā tirgū realizētajai produkcijai gada laikā pieauga par 4,2%, bet eksportētajai produkcijai nedaudz straujāk – par 4,5%.

Būtiskākā ietekme uz apstrādes rūpniecības ražotāju cenu pārmaiņām 2012.gada janvārī salīdzinājumā ar iepriekšējā gada janvāri bija ķīmisko produktu ražošanai, metālu ražošanai un pārtikas produktu ražošanai. Vienā no svarīgākajām Latvijas eksporta nozarēm – kokapstrādē – ražotāju cenas 2012.gada janvārī bija par 3,5% augstākas nekā iepriekšējā gada janvārī, t.sk. eksportētās produkcijas cenas pieauga par 4%.

Kopš 2011.gada vidus ražotāju cenu straujais kāpums ir piebremzējies, ko nosaka kopējā pieprasījuma pavājināšanās Eiropas Savienības valstīs.

Apstrādes rūpniecības ražotāju cenas lielā mērā ietekmē procesi ārējā vidē. Janvārī pasaulē atsāka pieaugt cenas pārtikai un metāliem, kas atspoguļojas arī šo nozaru ražotāju cenu palielinājumā Latvijā. Spiedienu uz ražotāju cenām šogad var radīt arī augošās naftas produktu cenas pasaulē.

 

Ekonomikas ministrijas Tautsaimniecības struktūrpolitikas departaments

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!