• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Repatriācijas likuma pilnveidotu redakciju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.03.2012., Nr. 37 https://www.vestnesis.lv/ta/id/244899

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par sadarbību ar nevalstisko sektoru sabiedrības saliedēšanā

Vēl šajā numurā

06.03.2012., Nr. 37

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Repatriācijas likuma pilnveidotu redakciju

Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP) top jauna Repatriācijas likuma redakcija, un ar topošo likumprojektu 28.februārī iepazinās Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas deputāti. Analizējot piedāvāto likuma redakciju, deputāti aicināja pārskatīt tajā definēto likuma mērķi un repatrianta statusa piešķiršanas nosacījumus, kā arī citas likumprojekta normas.

Komisijas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece atzina, ka likumprojektā iekļautas vairākas mūsdienu situācijai labāk atbilstošas normas. Būtiski ir arī tas, ka likumprojektā ietverta norma, kas arī repatriantu ģimenes locekļiem, atgriežoties uz dzīvi Latvijā, paredz iespēju saņemt palīdzību. Vienlaikus komisijas priekšsēdētāja aicināja PMLP, strādājot pie likumprojekta, saglabāt ierobežojumus repatriantu statusa piešķiršanai. Topošajā likumprojektā, piemēram, svītrotas normas, kas paredz repatriantu statusu atteikt personām, kas paudušas fašisma, šovinisma, nacionālšovinisma, komunisma vai citas totalitārisma idejas vai musinājušas uz nacionālo naidu. Savukārt piedāvātā likumprojekta redakcija paredz, ka uz repatrianta statusu var pretendēt ārvalstīs dzīvojoša persona, kurai šāds statuss nav jau bijis piešķirts un kurai ir Latvijas pilsonība.

Komisijas deputāts Ingmārs Čaklais iebilda pret to, ka likumprojektā noteiktais likuma mērķis, salīdzinot ar esošo Repatriācijas likuma mērķi, ir definēts pārāk šauri. I.Čaklais pauda bažas, ka jaunais Repatriācijas likums ar pārāk šauru mērķi var nebūt ilgtspējīgs un neatbilst iespējamajām nākotnes situācijām. Viņš aicināja PMLP izvērstāk definēt likuma mērķi.

Deputāti I.Čaklais un Boriss Cilēvičs vērsa uzmanību arī uz likumprojektā nepietiekami konkrēti definētajām repatriantu un viņu ģimenes locekļu tiesībām. Deputāti aicināja likumprojektā precīzāk definēt repatriantu tiesības.

Kā deputātiem skaidroja PMLP priekšnieka vietniece Maira Roze, jaunā Repatriācijas likuma redakcija arī paredz samazināt repatriantu statusa un palīdzības piešķiršanas procedūru birokrātisko slogu. Tāpat paredzēts paaugstināt repatriantu ceļa izdevumu pabalstu apjomu un ļaut pretendēt uz pabalstiem un valodas apmācību arī repatriantu ģimenes locekļiem.

Komisijas deputāti interesējās arī par repatriācijas statistiku, repatriantu dzīves apstākļiem un dzīvi pēc pārcelšanās uz Latviju.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!