• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Atbilde tiem, kas Valsts prezidenta Andra Bērziņa viedokli par latviešu leģionāriem pielīdzina attieksmei pret kara noziedzniekiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.03.2012., Nr. 37 https://www.vestnesis.lv/ta/id/244906

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par konstitucionālo tiesību aktualitātēm

Vēl šajā numurā

06.03.2012., Nr. 37

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Atbilde tiem, kas Valsts prezidenta Andra Bērziņa viedokli par latviešu leģionāriem pielīdzina attieksmei pret kara noziedzniekiem

Valsts prezidents Andris Bērziņš savu viedokli par latviešu leģionāriem ir balstījis uz vēsturiskiem faktiem, kas apliecina, ka leģions tika saformēts pēc nacistu okupācijas varas pavēles 1943.gadā. Tas nekad pēc būtības nav bijis brīvprātīgs un nekad no vācu okupācijas varas puses nav ticis uzskatīts par SS spēku gvardi. Daudzi vēsturnieki (piemēram, Kanādas vēsturnieks H.Otto, Kārlis Kangeris, Mirdza Kate Baltais, A.Ezergailis, Inesis Feldmanis u.c.), kas strādājuši pie šā jautājuma, uzskata, ka latviešu leģiona saistība ar SS bija formāla.

Tas bija nacistu okupācijas varas lēmums latviešu leģionu iekļaut Waffen SS spēkos. To 1950.gadā ar īpašu lēmumu atzina arī ASV. Vietā būtu atgādināt, ka sabiedrotie Nirnbergas tribunāla laikā bijušajiem latviešu leģionāriem uzticēja apsargāt galvenos nacistu kara noziedzniekus. Neviens latviešu leģiona virsnieks vai karavīrs nekad nav bijis nacistu partijas biedrs.

Latviešu leģions Otrā pasaules kara gados kā frontes vienība nav piedalījies soda ekspedīcijās pret civiliedzīvotājiem vai pastrādājis noziegumus pret cilvēci. Leģions tika izveidots kā kaujas vienība un pamatos cīnījās Austrumu frontē.

Vairākkārt pieminēto nacistu okupācijas laika soda vienību “Arāja komanda” izveidoja 1941.gadā, kad Vācijas karaspēks iebruka Latvijā un tā tiešām pastrādāja smagus noziegumus pret civiliedzīvotājiem, tajā skaitā bija iesaistīta holokausta noziegumos. Latviešu leģionu savukārt saformēja 1943.gadā. Arāja komandu Otrā pasaules kara beigu posmā 1944.gadā iekļāva leģionā. Bet tas nekādā veidā neliecina, ka latviešu leģions būtu atbildīgs par tās pastrādātajiem noziegumiem. Līdz ar to likt vienlīdzības zīmi starp šo soda vienību un visu latviešu leģionu ir vismaz nekorekti.

Visbeidzot tas bija vācu okupācijas varas lēmums iekļaut Arāja komandu leģiona sastāvā. Kā liecina vēsturnieku pētījumi, latviešu leģiona karavīri to uzņēma dalītām jūtām. Mūsdienās ir pilnīgi nepamatoti vilkt paralēles starp latviešu leģionu un nacistu laikā izveidoto speciālo soda komandu pastrādātajiem noziegumiem.

Otrais pasaules karš ir beidzies pirms 67 gadiem. Nacistiskā režīma kara noziedznieki ir notiesāti. Šobrīd ap latviešu leģionu saceltā ažiotāža ir vērtējama kā mērķtiecīga Latvijas valsts pazemošanas un nomelnošanas kampaņa, kam nav nekādas reālas saistības ar objektīvu vēstures izvērtēšanu un izpratni.

Papildus iepriekš teiktajam ir jāmin arī 1907.gada Hāgas konvencija, kas aizliedza okupācijas varai iesaukt savos bruņotajos spēkos okupēto valstu iedzīvotājus. Tāpēc Vācija latviešu leģionu nosauca par brīvprātīgo.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!