• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Zemkopības ministrija: Par Krievijas aizliegumu importēt dzīvas cūkas. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.03.2012., Nr. 39 https://www.vestnesis.lv/ta/id/245056

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta sēdē: 2012.gada 6.martā

Vēl šajā numurā

08.03.2012., Nr. 39

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Zemkopības ministrija:
Par Krievijas aizliegumu importēt dzīvas cūkas

Zemkopības ministrijai ir nopietnas bažas par Krievijas rīcību aizliegt dzīvo cūku importu attiecībā uz visām Eiropas Savienības (ES) valstīm un pamatot to ar eksporta prasību pārkāpumiem, jo 2011. un 2012.gadā Krievija attiecībā uz dzīvo cūku importu Latvijai nav izteikusi nevienu aizrādījumu. Vien nebūtiski pārkāpumi tika konstatēti pārtikas produktu eksporta jomā, kas nav saistīti ar pašu produktu, bet gan ar redakcionālas dabas jautājumiem eksporta dokumentos.

Saskaņā ar Krievijas Veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienesta publicēto informāciju dzīvo cūku importa aizliegums tiek pamatots ar eksporta prasību pārkāpumiem un, sākot ar 20.martu, šāds aizliegums tiks īstenots attiecībā uz visām ES dalībvalstīm kopīgi ar dzīvo liellopu, aitu un kazu importa aizliegumu, kas savukārt tiks īstenots, balstoties uz Šmalenbergas vīrusa izplatības draudiem.

Šis Krievijas importa aizliegums, kas būtiski skars ES un Latvijas eksportētājus, nav palicis nepamanīts ES. Ņemot vērā, ka sarunās ar trešajām valstīm Latviju un pārējās ES dalībvalstis pārstāv Eiropas Komisija (EK), tad arī šīs sarunas par importa aizliegumu risina EK. Jau šobrīd EK ir nosūtījusi Krievijas pusei lūgumu pagarināt importa aizlieguma sākumu par vienu mēnesi – no 20.marta uz 20.aprīli, kā arī šā gada 15. un 16.martā EK Veselības un patērētāju aizsardzības ģenerāldirektorāta (DG SANCO) ģenerāldirektora vietnieks Ladislavs Miko kopīgi ar pārstāvjiem no EK Potsdamas darba grupas (tiek skatīti sanitārie un fitosanitārie jautājumi, lai atvieglotu tirdzniecību ar dzīviem dzīvniekiem, dzīvnieku izcelsmes produktiem, augu un augu izcelsmes produktiem ar trešajām valstīm), t.sk. arī Latvijas Pārtikas un veterinārā dienesta pārstāvis, dosies uz Krieviju, lai pārrunātu šo jautājumu un iespējamos risinājumus.

Ņemot vērā dzīvo cūku nozīmi Latvijas eksportā uz Krieviju, Zemkopības ministrija nekavējoties nosūtīs DG SANCO vēstuli ar aicinājumu EK sniegt visas nepieciešamās garantijas un informāciju Krievijas pusei, lai ar 20.martu netiktu ieviests dzīvo cūku importa aizliegums.

Ņemot vērā, ka eksporta pārkāpumi nav konstatēti Latvijai, tad papildus tiks lūgts EK nodrošināt, ka importa aizliegums attiecas tikai uz tām ES dalībvalstīm, attiecībā uz kurām šāds pārkāpums ir konstatēts.

Dzīvās cūkas ir ceturtais nozīmīgākais Latvijas eksporta produkts uz Krieviju. Kopumā 2011.gadā Latvija uz Krieviju eksportēja 16,3 tūkstošus tonnu dzīvo cūku 14 miljonu latu vērtībā.

Ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!