• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Novados un pilsētās: Lubānā, 6.03.2012.. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.03.2012., Nr. 39 https://www.vestnesis.lv/ta/id/245060

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

08.03.2012., Nr. 39

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Novados un pilsētās: Lubānā, 6.03.2012.

6.martā, sākot darba vizīti Lubānas novadā, Valsts prezidents Andris Bērziņš apmeklēja Meirānu tautas namu, kur tikās ar Lubānas novada domes priekšsēdētāju Tāli Salenieku, Meirānu O.Kalpaka skolas pedagogiem un skolēniem. Valsts prezidents noskatījās skolēnu koncertu “Mēs iesim turp, kurp tēvu zeme sauc”, kura noslēgumā pateicās skolas pedagogiem un bērnu vecākiem par ieguldījumu skolēnu izglītības un mākslinieciskās jaunrades veicināšanā. Paziņojot par savas nākamās algas ziedošanu Meirānu O.Kalpaka pamatskolai, kur mācās vairāk nekā 50 skolēnu, prezidents uzsvēra: “Skolas ir Latvijas lauku vides pamats. Tur, kur tiek slēgtas lauku skolas, faktiski beidzas viss. Tādēļ Latvijā skolas ir Latvijas lauku nākotnes jautājums, kas ir jāņem vērā.” Kopš stāšanās amatā A.Bērziņš atbalsta lauku skolas, ziedojot tām savu mēnešalgu.

Vēlāk Valsts prezidents piedalījās pulkveža Oskara Kalpaka atcerei veltītajā svinīgajā piemiņas brīdī viņa atdusas vietā Visagala kapos. Viņš uzsvēra, ka Oskara Kalpaka pārliecība, gribasspēks un veiksme ir nozīmīga Latvijai arī šobrīd, kad ne tikai Latvijai, bet visai Eiropai ir nozīmīgs pārmaiņu brīdis.

Lubānas pilsētas klubā A.Bērziņš tikās ar pilsētas iedzīvotājiem un atbildēja uz jautājumiem, kas skāra gan valsts politisko, gan ekonomisko situāciju. Valsts prezidents teica: “Ja nesaglabāsim laukus, tad Latvijas nebūs. Paliks dažas lielas pilsētas un vairāk nekas. Tieši tādēļ ir neatliekami jārisina jautājumi, lai laukos būtu darbs, lai cilvēki vēlētos dzīvot laukos un audzināt te savus bērnus. Nav svarīgi, no kurienes cilvēks nāk. Svarīgi – ko viņš grib sasniegt un kādi ir viņa mērķi.”

Raksturojot situāciju ES, A.Bērziņš uzsvēra, ka lielākais ES nopelns ir tas, ka šajā valstu apvienībā ir miers. Šobrīd, Valsts prezidenta vārdiem runājot, “svarīgākais ir noturēt Eiropas Savienību un saglabāt Latvijas neatkarību. Viss ir mūsu pašu rokās”. Vienlaikus viņš skaidroja, ka situācijas stabilizēšanai ES ekonomikā un finansēs vienkāršas receptes nav un tādēļ tas noteikti būs sarežģīts process.

Atbildot uz jautājumu, kā valsts varētu palīdzēt atgriezties no Sibīrijas tiem tautiešiem, kas to vēl nav varējuši izdarīt, A.Bērziņš atzina, ka pašvaldībām būtu jādod daudz lielākas pilnvaras un iespējas. Piemēram, pašvaldībām jādod iespēja uzpirkt zemi savā teritorijā, jo, beidzoties zemes privatizācijas termiņam, šobrīd ir pēdējais brīdis to darīt. Ja pašvaldībām būtu lielākas iespējas patstāvīgi saimniekot, tām būtu pieejami lielāki resursi un iespēja palīdzēt arī repatriantiem.

Diskutējot par jautājumiem, kas skar valsts pārvaldības modeli un tā uzlabošanu, Valsts prezidents uzsvēra, ka nekavējoties jāveido profesionāls civildienests, bet strukturālās reformas būtu jāsāk ar redzējumu, kur paliks tie cilvēki, kas reformu rezultātā zaudēs darbu. “Tā ir demokrātija uz nākotnes rēķina, un ilgi tā turpināt nevar,” viņš piebilda.

Uz jautājumu par pensionēšanās vecuma palielināšanas plāniem Valsts prezidents atbildēja: “Šim jautājumam nav vienkāršas un pareizas atbildes. No vienas puses, aug jauno cilvēku bezdarbs un, paaugstinot pensijas vecumu, šī problēma tikai saasināsies. No otras puses, ja mēs neko nemainām pensiju sistēmā, tad tiem, kas ies pensijā pēc gadiem 15, vairs nebūs no kā pensiju maksāt. Tādēļ Labklājības ministrijas rīcība šobrīd ir objektīvi loģisks solis. Diemžēl cilvēciski to ir grūti saprast.”

Sarunas gaitā Valsts prezidents atbildēja uz jautājumiem par iespējamo augstākās izglītības reformēšanu, kā arī par Latvijas politisko partiju lomu parlamentārās demokrātijas nostiprināšanā. A.Bērziņš pauda pārliecību, ka Latvijas politiskās partijas joprojām ir pārāk mazskaitlīgas, kas liecina, ka tās nepārstāv plašu sabiedrības slāņu intereses. Tādēļ sabiedrībai būtu jābūt daudz aktīvākai, gan iesaistoties tai nozīmīgu jautājumu risināšanā, gan partiju un sabiedrisko organizāciju darbībā.

Valsts prezidentam tika izteikta pateicība par viedokli latviešu leģionāru vēsturiskās patiesības jautājumu skaidrošanā, kā arī par algas ziedojumu Meirānu Kalpaka pamatskolai.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!