• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par vienotu un kapitāla uzraudzību valstī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.05.1999., Nr. 163/166 https://www.vestnesis.lv/ta/id/24509

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par vienotu un kapitāla uzraudzību valstī (turpinājums)

Vēl šajā numurā

20.05.1999., Nr. 163/166

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par vienotu un kapitāla uzraudzību valstī

Kā vakar, 19. maijā, žurnālistiem paziņoja pagājušā gada augustā izveidotās darba grupas locekļi, ir pabeigts darbs pie likumprojekta par vienotas finansu un kapitāla tirgus uzraudzības institūcijas izveidi.

Darba grupas vadītājs, Vērtspapīru tirgus komisijas vadītājs Viktors Gustsons un tās locekļi — Latvijas Bankas valdes priekšsēdētājs Ilmārs Rimšēvičs un Apdrošināšanas uzraudzības inspekcijas vadītājs Gvido Romeiko — izteica cerību, ka izstrādātais likumprojekts jau 1. jūlijā varētu tikt akceptēts Ministru kabinetā un izskatīts Saeimā rudens sesijā. Gadījumā, ja projekts gūtu atbalstu valdībā un parlamentā, jaunā vienotā finansu un kapitāla tirgus uzraudzības sistēma pēc pārejas perioda atbilstoši likuma autoru iecerēm pilnībā varētu sākt darboties 2001. gada 30. jūnijā.

Atbilstoši jau pagājušā gada jūnijā Ministru kabinetā akceptētajai vienotas tirgus uzraudzības koncepcijai un tikko tapušajam likumprojektam uz trīs pašlaik finansu un kapitāla tirgū esošo uzraudzības institūciju bāzes tiks veidota vienota sistēma.

Pašlaik uzraudzību šajā tirgus sektorā realizē trīs dažādas uzraudzības institūcijas — kredītiestāžu darbību kontrolē Latvijas Bankas Kredītiestāžu uzraudzības pārvalde, biržas, depozitāriju, ieguldījumu sabiedrību, brokeru un to sabiedrību un ieguldījumu konsultantu darbību — Vērtspapīru tirgus komisija, bet apdrošinātāju, apdrošināšanas starpnieku un privāto pensiju fondu darbību — Apdrošināšanas uzraudzības inspekcija. Arī šo iestāžu politiskā un finansiālā neatkarība ir visai dažāda — Vērtspapīru tirgus komisijas sastāvu uz septiņiem gadiem apstiprina Saeima, bet finansējumu šī institūcija saņem no valsts budžeta, Apdrošināšanas uzraudzības inspekcijas darbību atbilstoši likumam finansē paši apdrošināšanas tirgus dalībnieki, bet pati institūcija atrodas Finansu ministrijas pārraudzībā. Savukārt faktiski neatkarīgās Latvijas Bankas Kredītiestāžu uzraudzības pārvaldes uzturēšana tiek veikta no Latvijas Bankas kopējiem ieņēmumiem.

Gadījumā, ja stāsies spēkā darba grupas piedāvātais likumprojekts, visu šo finansu un kapitāla tirgus subjektu uzraudzību veiks viena institūcija, kuras darbības pamatā būs trīs pamatprincipi.

Tā būs neatkarīga, ar Latvijas Bankai līdzīgu statusu — tai būs tirgus dalībniekiem saistošu normatīvo aktu izdošanas un izpildes tiesības, un tās priekšsēdētāju uz septiņiem gadiem pēc Latvijas Bankas prezidenta un finansu ministra ieteikuma iecels Saeima. Pārējos sešus padomes locekļus iecels pēc padomes priekšsēdētāja ieteikuma. Lai izvairītos no politisku vai finansiālu interešu spiediena, šīs padomes locekļi pirms termiņa no amata varēs atkāpties tikai pēc pašu vēlēšanās tad, ja būs stājies spēkā notiesājošs tiesas spriedums vai ja padomes loceklis slimības dēļ nebūs spējis pildīt savus pienākumus ilgāk nekā sešus mēnešus.

Otrs jaunās tirgus uzraudzības institūcijas darbības princips būs finansiālā neatkarība no valsts budžeta. Uzraudzības institūciju ar zināmu daļu no savas darbības rezultātā gūtās peļņas uzturēs pats uzraugāmais un regulējamais sektors — finansu un kapitāla tirgus dalībnieki. Papildus neatkarībai no politiskās varas šāds finansējuma princips nodrošinās arī jaunās institūcijas darba kvalitāti — tirgus dalībniekiem, finansējot šo institūciju, būs tiesības prasīt no tās arī līdzekļu izlietojuma caurspīdīgumu un profesionālu darbu.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!