• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rīgas domes 2012. gada 28. februāra saistošie noteikumi Nr. 168 "Par rīcības plānu vides trokšņa samazināšanai Rīgas aglomerācijā". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.03.2012., Nr. 41 https://www.vestnesis.lv/ta/id/245179

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Satversmes tiesas dienesta informācija Nr. 1-04/9-paz

Par lietas Nr.2012-06-01 ierosināšanu

Vēl šajā numurā

13.03.2012., Nr. 41

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Rīgas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 168

Pieņemts: 28.02.2012.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Rīgas domes saistošie noteikumi Nr.168

Rīgā 2012.gada 28.februārī (prot. Nr.77, 19.§)

Par rīcības plānu vides trokšņa samazināšanai Rīgas aglomerācijā

Izdoti saskaņā ar Ministru kabineta
2004.gada 13.jūlija noteikumu Nr.597
"Trokšņa novērtēšanas un pārvaldības kārtība"
6.2.apakšpunktu

1. Šie saistošie noteikumi apstiprina rīcības plānu vides trokšņa samazināšanai Rīgas administratīvajā teritorijā, kā arī plānā ietverto pasākumu izpildes kārtību.

2. Saistošie noteikumi ietver Rīcības plāna vides trokšņa samazināšanai Rīgas aglomerācijā kopsavilkumu (1.pielikums) un Rīcības plānu vides trokšņa samazināšanai Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā (2.pielikums) ar pasākumiem laikposmam no 2011. līdz 2015.gadam un pasākumiem laikposmam no 2015. līdz 2019.gadam.

3. Rīcības plānā ir paredzēti pasākumi trokšņa samazināšanai Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā. Atsevišķu pasākumu apraksti un detalizēti paskaidrojumi ir pieejami Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta interneta vietnē sadaļā Vide/Trokšņu samazināšanas rīcības plāns, ņemot vērā saistošo noteikumu 2.pielikumā norādītās atsauces.

4. Saistošie noteikumi publicējami likumā noteiktajā kārtībā un stājas spēkā nākamajā dienā pēc publicēšanas laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

5. Atcelt Rīgas domes 2011.gada 18.oktobra saistošos noteikumus Nr.144 "Par rīcības plānu vides trokšņa samazināšanai Rīgas aglomerācijā".

Rīgas domes priekšsēdētājs N.Ušakovs

 

 

1.pielikums
Rīgas domes 2012.gada 28.februāra
saistošajiem noteikumiem Nr.168

Rīcības plāna vides trokšņa samazināšanai Rīgas aglomerācijā kopsavilkums

Lietotie termini:

1) akustiskā diskomforta zona (ADZ) – daudzstāvu mājokļu blīvas apbūves teritorija pie transporta kustības maģistrālēm ar atļautu visu veidu transporta satiksmi, kurā paaugstināta līmeņa troksnim ir pakļauti vismaz 100 iedzīvotāji;

2) pašvaldības (municipālas) nozīmes akustiskā diskomforta zona (MADZ) – pašvaldības noteiktas ārstniecības un rehabilitācijas zonas vai blīvas apbūves teritorijas ārpus transporta maģistrālēm, kurās iedzīvotāji sūdzas par paaugstinātu troksni;

3) rūpnieciskais trokšņa avots – darbībā esošas troksni radošas iekārtas, kas saistītas ar ražošanu, mašīnu tehnisko apkopi, kravu apstrādi, preču iekraušanu un izkraušanu, atkritumu iekraušanu un izkraušanu, teritoriju un atsevišķu ēku tehnoloģisko nodrošinājumu un klimata kontroli;

4) trokšņa indekss – akustiskā diskomforta zonu noteikšanai piemērojams matemātisks rādītājs, kuru aprēķina blīvi apdzīvotām teritorijām, ņemot vērā troksnim pakļauto iedzīvotāju skaitu un trokšņa kartē uzrādīto trokšņa rādītāju robežvērtību pārsniegumus.

Rīcības plāns vides trokšņa samazināšanai Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā (turpmāk – rīcības plāns) ir izstrādāts, lai samazinātu vides troksni no autosatiksmes, sliežu ceļiem, t.sk. tramvaja, gaisa satiksmes un rūpnieciskiem trokšņa avotiem pie dzīvojamām mājām, kur trokšņa rādītāji ievērojami pārsniedz normatīvajos aktos noteiktos robežlielumus. Rīcības plāns ir daļa no sabiedrības ar ierobežotu atbildību „Estonian, Latvian & Lithuanian Environment” (Skolas iela 10-8, Rīga, LV–1010) 2009.gadā izstrādātā „Rīcības plāna vides trokšņa samazināšanai Rīgas aglomerācijā 2009.–2019.gadam”, kurā kopā ar prettrokšņa pasākumiem, kas attiecas uz Rīgas pilsētas administratīvo teritoriju, ir ietverti arī pasākumi Rīgas pilsētai blakus esošajām teritorijām – Jūrmalai un Baložu pilsētai, Babītes, Garkalnes, Mārupes, Olaines, Salaspils un Stopiņu novadu pašvaldībām.

Sabiedrības ar ierobežotu atbildību „Estonian, Latvian & Lithuanian Environment” izstrādātais „Rīcības plāns vides trokšņa samazināšanai Rīgas aglomerācijā 2009.–2019.gadam” papīra formātā ir pieejams Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Vides pārvaldes Gaisa un ūdens aizsardzības nodaļā, bet elektroniskajā versijā – Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta interneta vietnē sadaļā Vide/Trokšņu samazināšanas rīcības plāns.

Rīcības plāns izstrādāts atbilstoši Ministru kabineta 2004.gada 13.jūlija noteikumiem Nr.597 „Trokšņa novērtēšanas un pārvaldības kārtība”, izmantojot datus, ko sniedz sabiedrības ar ierobežotu atbildību „Estonian, Latvian & Lithuanian Environment” izstrādātā Rīgas aglomerācijas trokšņa stratēģiskā karte. Šajos noteikumos savukārt ir iestrādāta Eiropas Parlamenta un Padomes 2002.gada 25.jūnija Direktīva 2002/49/EK par vides trokšņa novērtēšanu un uzraudzību.

Rīgas aglomerācijas trokšņa stratēģiskā karte ar trokšņa kartēšanas rezultātu kopsavilkumu papīra formātā ir pieejama Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Vides pārvaldes Gaisa un ūdens aizsardzības nodaļā, bet elektroniskajā versijā – Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta interneta vietnē sadaļā Vide/trokšņu kartes.

Kopsavilkumā atbilstoši normatīvo aktu prasībām ir ietverti šādi elementi: aglomerācijas atrašanās vieta, iedzīvotāju skaits, pašvaldību adreses, izmantotās trokšņa rādītāju aprēķinu metodes, informācija par trokšņa kartēšanā izmantotajiem datiem, trokšņa karšu verifikācijas rezultāti un informācija par trokšņa robežlielumu pārsniegšanu.

Trokšņa robežlielumu pārsniegšana ir ilustrēta 15 atsevišķās trokšņa robežlielumu pārsniegumu kartēs. Kartēs trokšņa robežlielumu pārsniegumi ir attēloti noteiktā krāsu gammā un izteikti ar ilgtermiņa skaņas līmeni dB(A). Ar pelēku krāsu apzīmētas teritorijas, kurās nav trokšņa robežlielumu pārsniegumu. No dzeltenas līdz tumši zilai krāsai ar 5 dB soli ir apzīmētas teritorijas, kur konstatēti trokšņa robežlielumu pārsniegumi.

Papildus tam trokšņa kartēšanas rezultātu kopsavilkumā atspoguļoti:

- aglomerācijas, autoceļu, dzelzceļa līniju un starptautiskās lidostas „Rīga”, citu trokšņa avotu apraksti;

- īsi apraksti normatīvajiem aktiem, kas attiecas uz vides troksni;

- pirms izstrādātā rīcības plāna dokumentu trokšņa samazināšanai īsi apraksti;

- to cilvēku skaita novērtējums, uz kuriem iedarbojas troksnis;

- pārskats par problēmu noskaidrošanu un uzlabojamo situāciju.

No dzeltenas līdz tumši zilai krāsai apzīmētās teritorijas ir pamatā akustiskajām diskomforta zonām (ADZ) un pašvaldības (municipālas) nozīmes akustiskajām diskomforta zonām (MADZ), kurās tiek plānoti prettrokšņa pasākumi. Ārpus ADZ un MADZ zonām rīcības plānā prettrokšņa pasākumi netiek plānoti.

Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā ir izdalīta 21 akustiskā diskomforta zona (ADZ) un 24 pašvaldības (municipālas) nozīmes akustiskās diskomforta zonas (MADZ).

Vides trokšņa robežlielumi

Nr.p.k.

Teritorijas lietošanas funkcija

Trokšņa robežlielumi (1) (2) (3)

Ldiena
(dB(A))

Lvakars
(dB(A))

Lnakts
(dB(A))

1.

Mazstāvu dzīvojamo māju, kūrortu, slimnīcu, bērnu iestāžu un sociālās aprūpes iestāžu teritorija

50

45

40

2.

Daudzstāvu daudzdzīvokļu dzīvojamo māju teritorijas, kultūras, izglītības, pārvaldes un zinātnes iestāžu teritorija

55

50

45

3.

Dažādu funkciju ēku (ar dzīvokļiem) teritorijas

60

55

45

4.

Viesnīcu, darījumu, tirdzniecības un pakalpojumu, sporta un sabiedrisko iestāžu teritorija

60

55

50

Ministru kabineta 2004.gada 13.jūlija noteikumu Nr.597 „Trokšņa novērtēšanas un pārvaldības kārtība” noteiktajā kārtībā informācija par „Rīcības plāna vides trokšņa samazināšanai Rīgas aglomerācijā 2009.–2019.gadam” izstrādi tika ievietota Rīgas pilsētas pašvaldības portālā, kur ar to varēja iepazīties un iesniegt rakstiskus priekšlikumus un atsauksmes Rīgas domes Vides departamentā. Sabiedriskā apspriešana notika 2009.gada 8.jūnijā. Sabiedriskās apspriešanas dalībnieku saraksts, sabiedriskās apspriešanas protokols un pārskats par sabiedriskās apspriešanas priekšlikumiem ir pieejams Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Vides pārvaldes Gaisa un ūdens aizsardzības nodaļā, bet elektroniskajā versijā – Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta interneta vietnē sadaļā Vide/Trokšņu samazināšanas rīcības plāns.

No sabiedrības ar ierobežotu atbildību „Estonian, Latvian & Lithuanian Environment” izstrādātā „Rīcības plāna vides trokšņa samazināšanai Rīgas aglomerācijā 2009.–2019.gadam” trokšņa samazināšanas pasākumu klāsta atbilstoši Ministru kabineta 2004.gada 13.jūlija noteikumu Nr.597 „Trokšņa novērtēšanas un pārvaldības kārtība” 41.punktam un 45.9.apakšpunktam, ņemot vērā finansiālās iespējas, ir izvēlēti turpmāko piecu gadu laikā veicamie vides trokšņa samazināšanas pasākumi un ilgtermiņa pasākumi, kas Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā nodrošina rīcības plānā noteikto rezultātu sasniegšanu.

Rīcības plānā paredzētos pasākumus atbilstoši kompetencei realizē Rīgas pilsētas pašvaldība. Laikposmā no 2011. līdz 2015.gadam jārealizē šādi pasākumi:

- jāizbūvē prettrokšņa ekrāni (vienā vietā);

- jāizveido troksni slāpējoši stādījumi (divās vietās);

- jāmaina esošā ielas ģeometrija transporta plūsmas novirzīšanai (divās vietās).

Laikposmā no 2015. līdz 2019.gadam Rīgas pilsētas pašvaldībai jāuzlabo pašvaldības kopīpašumā esošo mājokļu fasāžu skaņas izolācijas īpašības 6 mājokļiem.

Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments rīcības plānu trokšņa samazināšanai integrē Rīgas teritorijas plānojumā (turpmākajos Rīgas teritorijas plānojuma posmos). Rīgas pilsētas būvvalde, Rīgas domes Satiksmes departaments, Rīgas domes Īpašuma departaments un Rīgas domes Mājokļu un vides departaments atbilstoši kompetencei precizē un, ja iespējams, nodrošina rīcības plānā paredzēto pasākumu (2.pielikums) izpildi.

Rīgas domes Mājokļu un vides departaments par ārpus Rīgas pilsētas pašvaldības kompetences realizējamiem prettrokšņa pasākumiem Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā to piekritības kārtībā rakstiski informē valsts akciju sabiedrību „Latvijas dzelzceļš”, valsts akciju sabiedrību „Valsts nekustamie īpašumi”, valsts akciju sabiedrību „Privatizācijas aģentūra”, Izglītības un zinātnes ministriju un Finanšu ministriju. Par nepieciešamajiem prettrokšņa pasākumiem rakstiski informē arī mājokļu īpašniekus (fiziskas un juridiskas personas).

Rīcības plāna pasākumu izpildes rezultātus apkopo un novērtē vienu reizi gadā. Rīcības plānu pārskata ne retāk kā reizi piecos gados, bet gadījumos, kad notiek izmaiņas, kas būtiski ietekmē esošo stāvokli attiecībā uz troksni, plānu pārskata un izmaina ātrāk.

Pārskatot rīcības plānu, ir jānovērtē tā īstenošanas gaita, to cilvēku skaita samazināšanās, kurus ietekmē troksnis, kā arī jānosaka prioritārie troksni samazinošie pasākumi nākamajam periodam, izvērtējot pasākumu sagaidāmo efektivitāti ar to realizācijai nepieciešamo finansējuma apjomu.

Rīgas domes priekšsēdētājs N.Ušakovs

 

 

2.pielikums
Rīgas domes 2012.gada 28.februāra
saistošajiem noteikumiem Nr.168

Rīcības plāns vides trokšņa samazināšanai Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā1

Nr.p.k.

Pasākuma apraksts

Pasākuma realizācijas vieta (teritorija)

Pasākuma detalizēts apraksts failā2

Atbildīgais par pasākuma izpildi

Prognozētās izmaksas (ar PVN 22%) Ls

Piezīmes

1. Prettrokšņa pasākumi laikposmam no 2011. līdz 2015.gadam

1.1. Troksni slāpējošu nožogojumu izbūve – abpusēji slāpējošu prettrokšņa ekrānu izbūve (augstums 4 m) Dzelzavas ielā 200 m uz abām pusēm no Vaidavas ielas (kopgarums 403,6 m) ar vismaz 4 m pārtraukumu iebrauktuvei starp Dzelzavas ielas 23. un 25.namu ADZ18 4nod.pdf Rīgas domes Satiksmes departaments Izmaksas nav noteiktas  
1.2. Troksni slāpējošu 3 m platu Serbijas egļu stādījumu joslu (3 m augstu pēc apmēram 5 gadiem no iestādīšanas brīža) izveidošana gar ielu ar tramvaja līniju. Skaņas vājinājums aptuveni 3 dB (pie 8 kHz) Stādījumu josla (dzīvžogs) Maskavas ielas posmam no Ķengaraga ielas līdz Kaņiera ielai (Daugavas pusē) un no Ķengaraga ielas līdz Prūšu ielai pretējā Maskavas ielas pusē (garums 946,38 m) MADZ11 4nod.pdf Rīgas domes Mājokļu un vides departaments,
Rīgas domes Satiksmes departaments
121 213  
1.3. Ielas rekonstrukcija un transporta plūsmas izmaiņas Tvaika ielas rekonstrukcija posmā no Aptiekas ielas līdz Tvaika ielai 23 un satiksmes pārvada pār dzelzceļu Rīga–Skulte ar pievedceļiem būvniecība, 2.kārta MADZ5 4nod.pdf Rīgas domes Satiksmes departaments Izmaksas nav noteiktas  
1.4. Transporta plūsmas izmaiņas Piestātnes ielas un Gaigalas ielas rekonstrukcija transporta plūsmas novirzīšanai no Stūrmaņu ielas, Gobas ielas un Kapteiņu ielas MADZ13 4nod.pdf Rīgas domes Satiksmes departaments Izmaksas nav noteiktas  
2. Prettrokšņa pasākumi laikposmam no 2015. līdz 2019.gadam
2.1. Pašvaldības kopīpašumā esošo mājokļu fasāžu skaņas izolācijas īpašību uzlabošanas pasākuma objekts (proporcionāli kopīpašuma domājamām daļām)3 Brīvības gatvē 211 ADZ9_fasades.pdf
ADZ9 4nod.pdf
Rīgas domes Mājokļu un vides departaments 762 500  
Brīvības gatvē 234 ADZ9_fasades.pdf
ADZ9 4nod.pdf
Rīgas domes Mājokļu un vides departaments 966 048  
Brīvības gatvē 310 ADZ9_fasades.pdf
ADZ9 4nod.pdf
Rīgas domes Mājokļu un vides departaments 803 210  
Brīvības gatvē 375 MADZ8_fasades.pdf
MADZ8 4nod.pdf
Rīgas domes Mājokļu un vides departaments 185 585  
Lielvārdes ielā 70 MADZ16_fasades.pdf
MADZ16 4nod.pdf
Rīgas domes Mājokļu un vides departaments 213 500  
Pērnavas ielā 6/8 ADZ1_fasades.pdf
ADZ1 4nod.pdf
Rīgas domes Mājokļu un vides departaments 558 952  

1 No sabiedrības ar ierobežotu atbildību „Estonian, Latvian & Lithuanian Environment” izstrādātā „Rīcības plāna vides trokšņa samazināšanai Rīgas aglomerācijā 2009.–2019.gadam” trokšņa samazināšanas pasākumu klāsta izvēlētie vides trokšņa samazināšanas pasākumi.

2 Skatīt Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta interneta vietnē sadaļās Vide/Rīgas aglomerācijas trokšņu samazināšanas rīcības plāns/3.pielikums un Vide/Rīgas aglomerācijas trokšņu samazināšanas rīcības plāns/4.pielikums.

3 Pēc 2010.gada jūlija datiem.

Rīgas domes priekšsēdētājs N.Ušakovs

 

 

Paskaidrojuma raksts
Rīgas domes 2012.gada 28.februāra saistošajiem noteikumiem Nr.168
"Par rīcības plānu vides trokšņa samazināšanai Rīgas aglomerācijā"

1. Īss saistošo noteikumu satura izklāsts
Šie saistošie noteikumi apstiprina Rīgas pilsētas administratīvās teritorijas vides trokšņa samazināšanas rīcības plānu (turpmāk – rīcības plāns), kas izstrādāts, lai samazinātu vides troksni no autosatiksmes, sliežu ceļiem, t.sk. tramvaja un rūpnieciskiem trokšņa avotiem pie dzīvojamām ēkām, kur trokšņa rādītāji ievērojami pārsniedz normatīvajos aktos noteiktos robežlielumus.
No sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Estonian, Latvian & Lithuanian Environment" izstrādātā "Rīcības plāns vides trokšņa samazināšanai Rīgas aglomerācijā 2009.–2019.gadam" piedāvātā realizējamo pasākumu klāsta Rīgas domes Mājokļu un vides departaments atbilstoši Ministru kabineta 2004.gada 13.jūlija noteikumu Nr.597 "Trokšņa novērtēšanas un pārvaldības kārtība" 45.9.apakšpunktam ir noteicis 3 neatliekamāko pasākumu veidus, kas pašvaldībai tuvāko 5 gadu laikā jārealizē piecās vietās Rīgas pilsētā, proti, jāizbūvē prettrokšņa ekrāni vienā vietā, jāizveido troksni slāpējoši stādījumi divās vietās un jāizmaina esošā ielas ģeometrija divās vietās. Finansiāli ietilpīgākos pasākumus – pašvaldības kopīpašumā esošo mājokļu skaņas izolācijas īpašību uzlabošanu (kopskaitā 6 mājokļiem) – rīcības plāns paredz realizēt izlases kārtā laikposmā no 2015. līdz 2019.gadam.
2. Saistošo noteikumu nepieciešamības pamatojums
Saskaņā ar Ministru kabineta 2004.gada 13.jūlija noteikumu Nr.597 6.2.apakšpunktu pašvaldībai ir pienākums izstrādāt un ar saistošajiem noteikumiem apstiprināt rīcības plānu vides trokšņa samazināšanai.
3. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz pašvaldības budžetu
Līdz 2015.gadam realizējamiem pasākumiem nepieciešamās izmaksas sastāda Ls 204 151, bet līdz 2019.gadam – Ls 3 489 795. Daļai no pasākumiem, piemēram, ielas rekonstrukcijai un satiksmes plūsmas izmaiņām, izmaksas nav aprēķinātas.
4. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā
Pozitīva.
5. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz administratīvajām procedūrām
Neietekmē.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām
2009.gada 8.jūnijā notika sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Estonian, Latvian & Lithuanian Environment" izstrādātā "Rīcības plāna vides trokšņa samazināšanai Rīgas aglomerācijā 2009.–2019.gadam" sabiedriskā apspriešana.

Rīgas domes priekšsēdētājs N.Ušakovs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!