• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par pakalpojumu sniegšanu robežkontroles punktos Valsts ieņēmumu dienesta un Valsts robežsardzes vienošanās par pagaidu kārtību atļauju izsniegšanai uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām) pakalpojumu sniegšanai sauszemes (autoceļu) robežkontroles punktos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.05.1999., Nr. 163/166 https://www.vestnesis.lv/ta/id/24520

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts darba inspekcijas informācija

Par paveikto 1998. un 1999.gadā

Vēl šajā numurā

20.05.1999., Nr. 163/166

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts ieņēmumu dienests

Pieņemts: 13.05.1999.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts ieņēmumu dienesta
Valsts robežsardzes informācija

1999.gada 18.maijā

Par pakalpojumu sniegšanu robežkontroles punktos

Valsts ieņēmumu dienesta un Valsts robežsardzes vienošanās par pagaidu kārtību atļauju izsniegšanai uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām) pakalpojumu sniegšanai sauszemes (autoceļu) robežkontroles punktos

Noslēgta saskaņā ar Muitas likuma 110. panta 4. daļu un Robežsardzes likuma 13. panta 6. punktu

1. Šī Vienošanās nosaka atļauju izsniegšanas, pagarināšanas un anulēšanas pagaidu kārtību uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām), kas sniedz pakalpojumus valsts robežu šķērsojošām personām sauszemes (autoceļu) robežkontroles punktos (turpmāk tekstā — "robežkontroles punkti").

2. Robežkontroles punkti ir valsts robežas (turpmāk tekstā — "robeža") apsardzības sistemas daļa, kur attiecīgie valsts dienesti saskaņā ar spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem kontrolē robežu šķērsojošās personas un transportlīdzekļus, kravas un citu mantu.

Lai atvieglotu robežas šķērsošanas procedūru, robežkontroles punktos ir atļauts darboties uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām) (turpmāk tekstā — "uzņēmumi"), kuri sniedz pakalpojumus robežu šķērsojošām personām.

3. Robežkontroles punktos uzņēmumiem ir atļauts nodarboties ar šādiem uzņēmējdarbības veidiem:

3.1. muitas brokeru pakalpojumiem;

3.2. banku pakalpojumiem;

3.3. apdrošināšanas pakalpojumiem;

3.4. sakaru pakalpojumiem;

3.5. citiem uzņēmējdarbības veidiem, kas saistīti ar robežu šķērsojošo personu apkalpošanu.

4. Robežkontroles punktos var darboties tie uzņēmumi, kuri ir reģistrēti Uzņēmumu reģistrā un darbojas saskaņā ar likumiem par uzņēmējdarbību, kā arī reģistrēti Valsts ieņēmumu dienestā kā nodokļu maksātāji un ievēro šo pagaidu kārtību.

5. Lai nodrošinātu šīs pagaidu kārtības 3. punktā minēto uzņēmējdarbību un tās kontroli, preces un citi priekšmeti robežkontroles punktos muitas kontroles zonā pārvietojami saskaņā ar spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem.

6. Uzņēmumu personāla uzturēšanās un pārvietošanās kārtību robežkontroles punktos nosaka robežkontroles punktu režīms. Ja uzņēmumu personāls pārkāpj normatīvajos aktos noteiktās prasības, nepilda Valsts robežsardzes vai muitas amatpersonu likumīgās prasības, tam var liegt uzturēšanos attiecīgā robežkontroles punkta teritorijā.

7. Valsts ieņēmuma dienesta teritoriālā iestāde (turpmāk tekstā — "VID teritoriālā iestāde") un Valsts robežsardzes teritoriālā parvalde (turpmāk tekstā — "Robežsardzes pārvalde"), kuru apsaimniekošanā vai lietošanā atrodas robežkontroles punkts, kopīgi nosaka telpas un ierāda vietas uzņēmumu darbībai tajā. Ierādot vietas uzņēmumiem, jāņem vērā robežkontroles punkta plānojumus un teritorijas kopējais risinājums, kā arī uzņēmuma nozīme pakalpojumu sniegšanas jomā.

8. Uzņēmējdarbības atļaujas robežkontroles punktu teritorijā (turpmāk tekstā — "atļauja" ) izsniedz VID Muitas pārvalde un Valsts robežsardze. Atļauja derīga tikai tajā norādītajam uzņēmējdarbības veidam. Atļaujas apstiprina ar iestādes zīmogu un savu parakstu VID Muitas pārvaldes direktors un Valsts robežsardzes priekšnieks (viņu prombūtnes laikā — viņu pilnvarotas personas). Dokumentu iesniegšanas kārtība atļaujas saņemšanai un iesniegto dokumentu izskatīšanas kārtība noteikta šīs pagaidu kārtības 2. pielikumā.

9. Atļaujas, beidzoties to derīguma termiņam var tikt pagarinātas uz laiku, ne ilgāk par trīs gadiem. Atļaujas pagarināšanai vajadzīgo dokumentu iesniegšanas un izskatīšanas kārtība noteikta šīs pagaidu kārtības 2. pielikumā.

10. Katrai uzņēmējdarbības jomai izsniedz ierobežotu atļauju skaitu. Atļaujas izsniegšanai tiek ņemti vērā šādi kritēriji:

10.1. pakalpojuma nepieciešamība robežkontroles punkta darbības nodrošināšanā un valsts ekonomiskās intereses;

10.2. uzņēmuma stabilitāte un pieredze attiecīgajā uzņēmējdarbības jomā;

10.3 uzņēmumu konkurences veicināšana;

10.4. iespēja attiecīgo pakalpojumu veikšanai ierādīt telpas vai teritoriju, lai nerastos traucējumi muitas kontroles un robežkontroles pasākumu veikšanā;

10.5. robežkontroles punkta kā vienota kompleksa izveide un teritorijas kopējais risinājums;

10.6. kā uzņēmums pilda normatīvajos aktos paredzētās saistības ar valsti.

11. Robežkontroles punktu apsaimniekotāji, pamatojoties uz izsniegto atļauju, slēdz ar uzņēmumiem telpu nomas līgumus uzņēmējdarbībai robežkontroles punktā.

12. Robežsardzes pārvalde, pamatojoties uz izsniegto atļauju, var slēgt līgumus ar uzņēmumiem par papildu drošības pasākumiem šajos robežkontroles punktos.

13. Robežkontroles punktu apsaimniekotājiem un robežsardzes pārvaldei, saskaņā ar šīs pagaidu kārtības 11. un 12. punktu, slēdzot ar uzņēmumiem līgumus, jāparedz tajos:

13.1. līgumslēdzēju pušu pienākumi un tiesības;

13.2. uzņēmumu pienākumi robežkontroles punkta infrastruktūras attīstības finansiālā vai materiālā veicināšanā;

13.3. līguma darbības termiņš;

13.4. līguma laušanas nosacījumi;

13.5. nepārvaramu, no līgumslēdzējām pusēm neatkarīgu apstākļu iestāšanās, kuru sekas ir līguma laušana.

14. Atļauju var anulēt un lauzt līgumu, ja ir dokumentāri pierādīts, ka uzņēmums vai tā personāls:

14.1. nav ievērojis spēkā esošo normatīvo aktu prasības;

14.2. nav pildījis muitas, Valsts robežsardzes un Sanitārās robežinspekcijas amatpersonu likumīgās prasības;

14.3. ir iesaistījies prettiesiskos darījumos, kas ir saistīti ar muitas noteikumu neievērošanu, robežas nelikumīgu šķērsošanu un robežkontroles punktu režīma pārkāpumiem;

14.4. ir izdarījis profesionālās darbības pārkāpumus;

14.5. nav pildījis šīs pagaidu kārtības 11. un (vai) 12. punktā minēto līgumu saistības;

14.6. ir pārkāpis šajā pagaidu kārtībā minētos nosacījumus;

14.7. sniedzis nepatiesas ziņas, lai saņemtu uzņēmējdarbības atļauju robežkontroles punktu teritorijā.

15. Valsts ieņēmumu dienests un Valsts robežsardze vienpusēji neizsniedz, nepagarina un neanulē atļaujas un neierobežo uzņēmumu darbību robežkontroles punktos.

16. Šīs pagaidu kārtības nosacījumi ir obligāti jāpilda Valsts ieņēmumu dienesta un Valsts robežsardzes, kā arī attiecīgo uzņēmumu struktūrvienībām un amatpersonām.

17. Domstarpības šīs pagaidu kārtības traktējumā vai izpildē, kā arī jautājumi, kas saistīti ar uzņēmumu darbību robežkontroles punktos, tiek risināti Valsts ieņēmumu dienesta un Valsts robežsardzes vadības līmenī, un par to tiek sastādīts divpusējs protokols.

18. Šī pagaidu kārtība stājas spēkā nākamajā dienā pēc publicēšanas laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektors A.Sončiks

Valsts robežsardzes priekšnieks G.Dāboliņš

1999. gada 13. maijā

ATLAUJA.JPG (57841 BYTES)

2.pielikums

Atļauju izsniegšanas pagaidu kārtībai

Dokumentu iesniegšanas kārtība, lai saņemtu un pagarinātu atļauju uzņēmējdarbībai robežkontroles punktu teritorijā, un iesniegto dokumentu izskatīšanas kārtība

1. Valsts ieņēmumu dienests un Valsts robežsardze, ievērojot paritātes principu, izveido kopīgu komisiju, kura izvērtē uzņēmumu iesniegumus uzņēmējdarbības atļaujas robežkontroles punktu teritorijā (turpmāk - "atļauja") saņemšanai vai pagarināšanai vai arī izskata pieteikumus par izsniegto atļauju anulēšanu.

Komisiju izveido Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektors un Valsts robežsardzes priekšnieks.

2. Komisijas sēdes notiek pēc vajadzības.

3. Komisijas sēdes gaitu protokolē.

4. Komisijas lēmumu uzņēmumam paziņo piecu darbadienu laikā pēc komisijas sēdes.

5. Komisija ir tiesīga atzinuma sniegšanai pieaicināt VID teritoriālās iestādes, Robežsardzes pārvaldes, kā arī citu iestāžu un institūciju speciālistus.

6. Lai saņemtu atļauju, uzņēmumiem jāiesniedz Valsts ieņēmumu dienesta Muitas pārvaldē vai Valsts robežsardzē šādi dokumenti:

6.1. iesniegums komisijai, kurā jānorāda:

6.1.1. robežkontroles punkts, kurā paredzēta uzņēmējdarbība;

6.1.2. pakalpojumu veids;

6.1.3. uzņēmuma esošais vai iespējamais ieguldījums robežkontroles punkta vai pierobežas infrastruktūras attīstībā;

6.1.4. galvojums, ka uzņēmums nav pārkāpis un nepārkāps normatīvajos aktos noteikto kārtību;

6.2. uzņēmuma reģistrācijas apliecības notariāli apliecināta kopija;

6.3. uzņēmuma statūtu notariāli apliecināta kopija;

6.4. VID teritoriālās iestādes izziņa par reģistrēšanos Nodokļu maksātāju reģistrā un nodokļu nomaksu;

6.5. notariāli apliecināta uzņēmējdarbības vai citāda veida darbības atļaujas (licences) kopija, ja atļauja (licence) ir nepieciešama;

6.6. policijas izziņa, kas apliecina, ka uzņēmuma īpašnieki, vadītāji un personāls, kuri veiks uzņēmējdarbību robežkontroles punkta teritorijā, nav krimināli sodīti vai to sodāmība ir dzēsta;

6.7. uzņēmuma vadītāja apstiprināts to personu saraksts, kuras strādās robežkontroles punkta teritorijā (par grozījumiem personu sarakstā nekavējoties jāziņo Valsts robežsardzei un jāsaņem tās priekšnieka piekrišana).

7. Lai uzņēmumiem pagarinātu atļauju, vienu mēnesi pirms atļaujas derīguma termiņa beigām jāiesniedz komisijai šādi dokumenti:

7.8. iesniegums komisijai par atļaujas pagarināšanu;

7.9. VID teritoriālās iestādes izziņa par nodokļu nomaksu;

7.10. attiecīgās VID teritoriālās iestādes un Robežsardzes pārvaldes rakstisks atzinums par uzņēmuma darbību attiecīgajā robežkontroles punktā.

8. Komisija, ja nepieciešams, ir tiesīga pieprasīt no uzņēmuma arī citas ziņas.

9. Iesniegumi atļaujas saņemšanai un pagarināšanai tiek izskatīti normatīvajos aktos noteiktajos termiņos.

10. Atļauja tiek apstiprināta trīs eksemplāros, kurus nosūta:

10.1. uzņēmumam, kurš veiks uzņēmējdarbību robežkontroles punktā;

10.2. Valsts ieņēmumu dienesta Muitas pārvaldei;

10.3. Valsts robežsardzei.

11. Atļauja ir saistoša visām Valsts ieņēmumu dienesta un Valsts robežsardzes struktūrvienībām.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!