• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Radošās darbības nedēļu "RADI!". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.03.2012., Nr. 41 https://www.vestnesis.lv/ta/id/245210

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

13.03.2012., Nr. 41

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Radošās darbības nedēļu “RADI!”

No 12. līdz 18.martam visā Latvija norit Radošās darbības nedēļa “RADI!”, kuras mērķis ir parādīt Latvijas radošo potenciālu, pieredzi un sasniegumus, kā arī veicināt izpratni un interesi par radošo un kultūras industriju sektoru, radošumu veicinošu izglītību, inovācijām, zināšanu ekonomiku un radošu pārvaldību. “Ar Radošās darbības nedēļu tiek nostiprināts viens no trim stratēģiskās sadarbības platformas “Radošā Latvija” pīlāriem – brīvprātīgā kustība “RADI!”. “Latvijas stratēģijā 2030” definēts, ka nācijas stiprums sakņojas kultūras un garīgajās vērtībās. “RADI!” nedēļas uzdevums ir palīdzēt mums visiem saprast, kā mēs kopīgi varam sasniegt šo mērķi. Tas var izdoties, tikai ministrijām, dažādu nozaru organizācijām un cilvēkiem sadarbojoties,” atzīmē kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende.

Radošās darbības nedēļa “RADI!” ir unikāla ar to, ka tās īstenošanā piedalās piecas ministrijas, kā arī nevalstiskās organizācijas, starptautiskās institūcijas, uzņēmēji, izglītības iestādes, mākslinieki un citu sektoru pārstāvji.

Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts uzskata: “Ikviena biznesa sākums un pamats ir ideja. Ideja nozīmē radīt. Radīt kaut ko vēl nebijušu, jaunu un unikālu vai arī uzlabot, papildināt, padarīt labāku jau esošo. Turklāt cilvēka spējas radīt ir neierobežotas. Radīšanu ierobežo tikai mūsu pašu izvēles un griba. Tas nozīmē, ka Latvijas ekonomikas izaugsmes potenciālam nav nekādu sarkano, zilo vai zaļo līniju. Latvijas ekonomikas izaugsme ir ikviena mūsu izvēle būt radošiem, domāt kreatīvi, attīstīt idejas un tās īstenot. Esmu pārliecināts, ka radošums ir Latvijas ekonomikas nākotne, jo rada apstākļus augstākas pievienotās vērtības precēm un pakalpojumiem.”

Izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis uzsver: “Pēdējo gadu valsts plānošanas dokumentos esam iestrādājuši radošuma un jaunrades idejas klātbūtni. Radošās darbības nedēļa ir tas brīdis, kad katrs tās dalībnieks var personīgi piedzīvot radošumu daudzveidīgās tā izpausmēs. Radošuma nedēļa aizsāk radošās partnerības un radošas izglītības vides idejas iedzīvināšanu skolās, lai iedvesmotu profesionāļus un skolu jauniešus, pavērtu ceļu jaunām idejām un izmantotu radošo mācību potenciālu izglītībā.”

Britu padomes Latvijā pārstāve Ilze Saleniece norāda: “Raksturojot Radošās darbības nedēļu “RADI!”, vēlos atsaukties uz viena no Radošās darbības nedēļas eksperta – britu radošo industriju pārstāvja Džona Ņūbigina nesen izdoto grāmatu “Radošums, nauda un mīlestība”. Šie trīs elementi raksturo arī “RADI!” nedēļu, proti, radošums simbolizē cilvēku zināšanu, izdomas, iztēles un talantu potenciālu; nauda simbolizē resursus, atbalsta mehānismus, sistēmas un platformas, kas nepieciešamas šā potenciāla īstenošanai un attīstībai. Savukārt mīlestība simbolizē un uzsver attiecību un sadarbības starp cilvēkiem, profesijām, nozarēm un institūcijām nozīmi. Grāmatas autori atzīmē, ka tieši šis ir laiks, kad šo elementu savstarpējā saistība un mijiedarbība ir visuzskatāmāk redzama; to parāda arī “RADI!” nedēļas ietvaros plānotās aktivitātes.”

Grupas “Instrumenti” mūziķis Jānis Šipkēvics uzskata: “Tik pozitīvs skats un daudzsološa situācija, kāda Latvijā ir šobrīd, nav bijusi visā mūsu brīvvalsts laikā. Ar lielāko prieku mēs izvēlamies netradicionālus ceļus, kā īstenot savas idejas. Mēs varam stāstīt par savu pieredzi, kā mēs veidojam savu ikdienu, vadām savu uzņēmumu un maksājam nodokļus, paralēli to mēģinot sasaistīt ar biznesa vidi. Mēs šobrīd veidojam savu studiju un nākotnē to redzam kā mākslas un mūzikas centru, kur būtu iespējams apmācīt jaunos profesionāļus, nododot viņiem mūsu uzkrātās zināšanas un informāciju.”

Viens no nedēļas centrālajiem notikumiem ir diskusija 14.martā Spīķeru koncertzālē “Latvija ceļā uz radošu valsti” par radošas valsts vīziju un stratēģiju, Latvijas radošo industriju platformas darbības modeli, radošu partnerību veidošanu, kā arī par radošas valsts zīmola izveidi. Diskusijā piedalīsies Ž.Jaunzeme-Grende, R.Ķīlis, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs, Ekomomikas ministrijas valsts sekretārs Juris Pūce, Lielbritānijas radošo industriju eksperti Džons Ņūbigins un Pols Kolards, valsts un pašvaldību sektora, kā arī radošo industriju pārstāvji, augstskolu mācībspēki un studenti.

Radošās darbības nedēļas “RADI!” ietvaros Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) meklē radošākās pašvaldības, lai atklātu un visas Latvijas mērogā popularizētu pašvaldību radošo potenciālu, pieredzi un sasniegumus gan ikdienas darbā, gan attīstības procesu virzīšanā. Radošuma balvas izcīņai ir iesniegti 75 pieteikumi. Radošuma balvas pasniegšanas ceremonija notiks 16.martā.

Savukārt 15.martā Latvijas institūts un UNESCO Latvijas Nacionālā komiteja rīko konferenci “Radošums valsts pārvaldē: atvērtība, uzdrīkstēšanās, zināšanas”. Konferencē piedalīsies gan vietējie, gan ārzemju eksperti, to vidū būs arī Tibo Lesenekāls, Eiropas Parlamenta Digitālās komunikācijas koordinators.

“RADI!” laikā Rīgā un citviet Latvijā notiks spilgti pasākumi, prezentācijas, diskusijas, radošās darbnīcas, semināri un izstādes, ir iespēja klausīties izcilas Latvijas un Lielbritānijas, Nīderlandes un Igaunijas ekspertu lekcijas. Tāpat arī vakaros notiek radošas tikšanās, neformālas diskusijas, kas veicina viedokļu apmaiņu un iespējamu jaunu radošu partnerību veidošanos.

Radošās darbības nedēļa aptver piecas tematiskās jomas: radoša identitāte, radoša pārvaldība, radoša izglītība, radoši novadi un radoša uzņēmējdarbība. “RADI!” nedēļas vadmotīvs ir radoša darbība un sadarbība – starp cilvēkiem, organizācijām, disciplīnām, novadiem un idejām.

Nedēļas iniciatori ir Kultūras ministrija un Britu padome Latvijā.

Annija Senakola, Kultūras ministrijas sabiedrisko attiecību speciāliste

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!