• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valmieras pilsētas domes 2012. gada 16. februāra saistošie noteikumi Nr. 123 "Bērnu reģistrācijas un uzņemšanas kārtība Valmieras pilsētas pašvaldības izglītības iestādēs, kurās tiek īstenota pirmsskolas izglītības programma". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.03.2012., Nr. 43 https://www.vestnesis.lv/ta/id/245305

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ekonomiskajām sankcijām pret Baltkrieviju

Vēl šajā numurā

15.03.2012., Nr. 43

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valmieras pilsētas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 123

Pieņemts: 16.02.2012.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valmieras pilsētas pašvaldības saistošie noteikumi Nr.123

Valmierā 2012.gada 16.februārī

Bērnu reģistrācijas un uzņemšanas kārtība Valmieras pilsētas pašvaldības izglītības iestādēs, kurās tiek īstenota pirmsskolas izglītības programma

Apstiprināti ar Valmieras pilsētas pašvaldības domes
16.02.2012. sēdes lēmumu Nr.50
(prot. Nr.2, 24.§)

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
15.panta pirmās daļas 4.punktu
un 43.panta trešo daļu,
Izglītības likuma
17.panta pirmo daļu
un Vispārējās izglītības likuma
26.panta pirmo daļu

1. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – Noteikumi) nosaka bērna reģistrācijas, uzņemšanas un atskaitīšanas kārtību Valmieras pilsētas pašvaldības (turpmāk – Pašvaldība) izglītības iestādēs, kurās īsteno pirmsskolas izglītības programmu (turpmāk – Iestāde).

2. Uz vietu Iestādē var pretendēt bērni vecumā no 1,5 (pusotra) gada līdz pamatizglītības uzsākšanai.

3. Ja vecāki/aizbildnis/vecāku notariāli apstiprināta pilnvarota persona (turpmāk – Vecāki) vēlas bērnam pagarināt vai saīsināt pirmsskolas izglītības programmas apguvi atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajai kārtībai, tad Vecāki līdz februāra pēdējai darba dienai iesniedz Iestādes vadītājam iesniegumu un ģimenes ārsta vai psihologa atzinumu par nepieciešamību pagarināt vai saīsināt pirmsskolas izglītības programmas apguvi.

4. Vecāks, kura bērns ir sasniedzis obligāto pirmsskolas izglītības programmas apguves vecumu un līdz tam nav uzsācis pirmsskolas izglītības programmas apguvi, reģistrē bērnu uz Iestādi atbilstoši Noteikumu noteiktajai kārtībai tajā kalendārajā gadā, kurā bērns sasniedz obligāto vecumu.

5. Pašvaldības pienākums ir nodrošināt obligāto vecumu sasniegušo bērnu, kuru dzīvesvieta deklarēta Pašvaldības administratīvajā teritorijā, sagatavošanu pamatizglītības ieguvei, nodrošinot vietu Iestādē.

6. Bērnus ar speciālām vajadzībām uzņem speciālajā pirmsskolas izglītības iestādē vai vispārējās pirmsskolas izglītības iestādes speciālajā grupā atbilstoši normatīvo aktu prasībām.

7. Vecākiem ir tiesības reģistrēt bērnu ne vairāk kā uz 3 (trim) Iestādēm. Ja bērns reģistrēts vairākās Iestādēs, saņemot vietu 1 (vienā) Iestādē, uz citām Iestādēm vieta tiek anulēta.

8. Vecākiem ir tiesības mainīt Iestādi saskaņā ar Noteikumu 38.punktu, iesniedzot jaunu reģistrācijas pieteikumu.

9. Pirmsskolas izglītības programmas apguve bērnam tiek nodrošināta tikai 1 (vienā) Iestādē vai ģimenē. Īstenojot pirmsskolas izglītības programmas apguvi ģimenē, izglītojamais tiek piesaistīts 1 (vienai) no Iestādēm, par ko Vecāki un Iestāde slēdz līgumu (2.pielikums).

2. Bērnu reģistrācijas un pieteikumu sistematizēšanas kārtība uzņemšanai

10. Uzņemšanai Iestādēs Vecāki bērnus reģistrē Pašvaldībā visu kalendāro gadu.

11. Lai bērnu reģistrētu uz Iestādi, Vecāks, uzrādot bērna dzimšanas apliecību un Vecāku personu apliecinošu dokumentu, Pašvaldībā iesniedz pieteikumu (turpmāk – Pieteikums) (3.pielikums) par bērna uzņemšanu Iestādē vai aizpilda elektroniskās reģistrēšanās Pieteikumu Pašvaldības interneta vietnē.

12. Pieteikumi par bērniem, kam nodrošināta ārpusģimenes aprūpe (audžuģimenes, aizbildnība), tiek reģistrēti tikai Pašvaldībā, attiecīgajam pilnvarotajam pārstāvim uzrādot personu apliecinošu dokumentu, bērna dzimšanas apliecību, aizbildnim papildus uzrādot bāriņtiesas lēmumu, kas apliecina aizbildnības nodibināšanas faktu, pilnvarotajai personai – notariāli apstiprinātu rakstveida pilnvaru.

13. Pieteikumi uz kādu no speciālajām pirmsskolas izglītības programmām tiek reģistrēti tikai Pašvaldībā, papildus uzrādot valsts vai pašvaldības pedagoģiski medicīniskās komisijas atzinumu par nepieciešamību nodrošināt bērnam atbilstošās programmas apguvi.

14. Pašvaldībā Pieteikumu reģistrē iesniegumu reģistrācijas kārtībā atbilstoši Pašvaldības instrukcijai par lietvedību, ņemot vērā bērna dzimšanas gadu un vēlamo iestāšanās mācību gadu Iestādē.

15. Pārbaudot Pieteikumā norādīto bērna deklarēto dzīvesvietu Pilsonības un migrāciju lietu pārvaldes Iedzīvotāju reģistrā, Pašvaldības Valmieras Izglītības pārvalde (turpmāk – Pārvalde) bērnus uz Iestādi reģistrē (turpmāk – Reģistrs):

15.1. 1.pakāpes Reģistrā, ja bērns un vismaz 1 (viens) no Vecākiem deklarēti Pašvaldības administratīvajā teritorijā un bērns neapmeklē nevienu Iestādi;

15.2. 2.pakāpes Reģistrā, ja bērns un vismaz 1 (viens) no Vecākiem deklarēti Pašvaldības administratīvajā teritorijā un bērns ir uzņemts 1 (vienā) Iestādē, bet vecāki vēlas mainīt Iestādi;

15.3. 3.pakāpes Reģistrā, ja bērns deklarēts ārpus Pašvaldības administratīvās teritorijas un neapmeklē nevienu Iestādi;

15.4. 4.pakāpes Reģistrā, ja bērns deklarēts ārpus Pašvaldības administratīvās teritorijas, apmeklē kādu Iestādi, bet Vecāki vēlas mainīt Iestādi.

16. Tiesības tikt uzņemtam Iestādē ārpus kārtas ir normatīvajos aktos noteikto kategoriju darbinieku bērnam, ja ir iesniegta izziņa no Vecāku darba vietas.

17. Reģistrā bērnam piešķir ārpus kārtas statusu, ja bērna un Vecāku deklarētā dzīvesvieta ir Valmieras pilsētas administratīvajā teritorijā un:

17.1. Vecāks Pieteikumā izdara atzīmi par ārpus kārtas statusa "brālis/māsa" piešķiršanu, norādot konkrētu Iestādi, kuru apmeklē norādītā bērna brāļi/māsas. Ja grupu komplektēšanas laikā, kad bērnam, kuram piešķirts ārpus kārtas statuss "brālis/māsa", jāuzsāk pirmsskolas izglītības programmas apguve Iestādē, neviens no "brāļiem/māsām" vairs nav konkrētās Iestādes audzēknis vai Vecāki līdz februāra pēdējai darba dienai bērnam nav pagarinājuši pirmsskolas izglītības programmas apguvi par vienu gadu un nākamajā mācību gadā brālis vai māsa nebūs konkrētās iestādes izglītojamais, ārpus kārtas statusu "brālis/māsa" atceļ un nepiemēro;

17.2. Ja valsts vai pašvaldības pedagoģiski medicīniskā komisija ir izsniegusi atzinumu ar ieteikumu apgūt vispārējo programmu bērnam, kurš līdz šim ir apguvis speciālo programmu.

18. Ja bērna un/vai viņa Vecāka deklarētā dzīvesvieta tiek mainīta no Pašvaldības administratīvās teritorijas uz citu, bērns ar attiecīgo izdeklarēšanās datumu tiek pārreģistrēts uz 3. vai 4.pakāpes Reģistru, nemainot sākotnējo Pieteikuma reģistrācijas numuru.

19. Ja bērna un Vecāka deklarētā dzīvesvieta tiek mainīta no citas pašvaldības uz Pašvaldības administratīvo teritoriju, bērns ar attiecīgo deklarēšanās datumu tiek pārreģistrēts uz 1. vai 2.pakāpes Reģistru, nemainot sākotnējo Pieteikuma reģistrācijas numuru.

20. Vecākiem ir tiesības mainīt Pieteikumā sākotnēji norādīto izvēlēto izglītības programmu, iestāšanās mācību gadu un norādītās vēlamās Iestādes, Pārvaldē iesniedzot iesniegumu (4.pielikums) (izņemot gadījumus, ja bērns ir sasniedzis obligāto pirmsskolas izglītības ieguves vecumu).

21. Vecākiem ir tiesības atsaukt pieteikumu, Pārvaldē iesniedzot iesniegumu (6.pielikums). Pamatojoties uz Vecāku iesniegumu, Pārvalde anulē bērna vietu Reģistrā.

22. Vecākiem iesnieguma veidā ir pienākums informēt Pašvaldību par izmaiņām Pieteikuma sākotnēji norādītajā informācijā 10 darbdienu laikā no izmaiņu iestāšanās brīža.

23. Pašvaldība nodrošina Reģistra publisku pieejamību Pašvaldības interneta vietnē
www.valmiera.lv un Pārvaldē saskaņā ar spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem.

3. Grupu komplektācija

24. Iestādes vadītājs līdz kārtējā gada februāra pēdējai darbdienai nosūta Pārvaldei informāciju par paredzamo brīvo vietu skaitu Iestādē nākamajā mācību gadā.

25. Grupu komplektācija notiek katru gadu no 1.marta līdz 20.augustam.

26. Iestāžu grupu komplektācija tiek veikta atbilstoši Iestādēs uzņemamo bērnu skaitam no Reģistra, ņemot vērā bērna dzimšanas gadu, pieteikumā izvēlēto izglītības programmu, iestāšanās mācību gadu un norādītās vēlamās Iestādes prioritārā secībā.

27. Tiesības tikt uzņemtam Iestādē ārpus kārtas tiek nodrošinātas, ja attiecīgajā Iestādē ir brīvas vietas.

28. Komplektējot grupas, Pārvalde veic atkārtotu bērna deklarētās dzīvesvietas pārbaudi Pilsonības un migrāciju lietu pārvaldes Iedzīvotāju reģistrā un Reģistra kārtībā ar vietu Iestādē nodrošina bērnus sekojošā secībā:

28.1. 1.pakāpes Reģistrā reģistrētos bērnus, kuriem piešķirts ārpus kārtas statuss normatīvo aktu kārtībā, ja ir saņemta izziņa no Vecāku darba vietas atbilstoši Noteikumu 16.punktam;

28.2. 1.pakāpes Reģistrā reģistrētos bērnus, kuriem piešķirts ārpus kārtas statuss atbilstoši Noteikumu 17.punktam;

28.3. pārējos 1.pakāpes Reģistra bērnus;

28.4. 2.pakāpes Reģistra bērnus;

28.5. 3.pakāpes Reģistra bērnus;

28.6. 4.pakāpes Reģistra bērnus.

29. Dvīņiem vai vairākiem vienās dzemdībās dzimušiem bērniem tiek piešķirta vieta 1 (vienā) Iestādē.

30. Pieņemot lēmumu par vietas piešķiršanu Iestādē, Pārvalde nosūta Vecākiem izziņu/vēstuli un Iestādes vadītājam – Iestādē uzņemamo bērnu sarakstu.

31. Bērniem, kurus nevar nodrošināt ar vietu kādā no Vecāku izvēlētajām Iestādēm, Pārvalde piedāvā vietu citā Iestādē, kurā ir brīva vieta.

32. Ja Vecāki 15 (piecpadsmit) kalendāro dienu laikā no izziņas/vēstules reģistrēšanas brīža (Pārvaldes noteiktajā termiņā) neierodas Iestādē/Pārvaldē, tā zaudē spēku, Pārvaldei pieņemot lēmumu un paziņojot Vecākiem par bērna vietas izslēgšanu no Reģistra.

33. Iestādes vadītājs sniedz Pārvaldei informāciju:

33.1. par Iestādē uzņemtajiem bērniem;

33.2. par Vecākiem, kuri noteiktajā termiņā nav ieradušies Iestādē.

34. Mācību gada laikā līdz nākamā mācību gada grupu komplektācijai, bērnu no Reģistra var uzņemt Iestādē, ja Iestādē ir brīva vieta.

35. Iestādes vadītājs informē Pārvaldi par brīvajām vietām Iestādē 3 (trīs) darbdienu laikā pēc vietas atbrīvošanās Iestādē. Pārvalde pēc informācijas saņemšanas piedāvā vietu Iestādē nākamajam bērnam no Reģistra.

36. Bērnus, kurus nav iespējams uzņemt nevienā no Iestādēm līdz nākamā mācību gada grupu komplektācijas uzsākšanai, Pārvalde pārreģistrē uz nākamo mācību gadu Pieteikumu reģistrācijas secībā.

4. Izglītojamā uzņemšana un atskaitīšana

37. Izglītojamā uzņemšana un atskaitīšana no Iestādes notiek atbilstoši normatīvajos aktos un Iestādes nolikumā noteiktajai kārtībai.

5. Iestādes maiņa

38. Ja Vecāki vēlas mainīt izglītojamajam Iestādi, Vecāki iesniedz Pārvaldē iesniegumu (5.pielikums).

39. Saņemot iesniegumu par Iestādes maiņu, Pārvalde pārbauda Vecāku līgumsaistību izpildi ar Iestādi, kurā izglītojamais iegūst izglītību.

40. Ja Vecāki ar Pašvaldības Finanšu dienestu ir nokārtojuši nepieciešamās līgumsaistības par Iestādes, kurā bērns iegūst izglītību, apmeklējumu, Pārvalde bērnu reģistrē atsevišķā 2.vai 3.pakāpes Reģistrā atbilstoši Noteikumu 15.punktam.

41. Ja Vecāki ar Iestādi, kurā izglītojamais iegūst izglītību, nav nokārtojuši Noteikumu 40.punktā minētās līgumsaistības, Pārvalde ir tiesīga Vecākiem atteikt Iestādes maiņu (izņemot izglītojamajam, kuram ar valsts vai pašvaldības pedagoģiski medicīniskās komisijas atzinumu ieteikts mainīt izglītības programmu).

42. Iesniegumi par Iestādes maiņu Pārvaldē tiek izskatīti atbilstoši Noteikumu 28.punktam.

43. Pieņemot Vecākiem labvēlīgu lēmumu, Pārvalde nosūta Vecākiem izziņu par Iestādes maiņu.

44. Ja izglītojamais Iestādē uzņemts, bet Vecāki vēlas Iestādi mainīt, ir iespējama Iestāžu maiņa, vienojoties ar tiem Vecākiem, kuriem šāda Iestāžu maiņa ir pieņemama, ņemot vērā izglītojamā dzimšanas gadu un izglītības programmu. Vecāki iesniedz atbilstošus iesniegumus Pašvaldībā.

6. Tiesiskuma nodrošināšana

45. Iestādes vadītāja un Pārvaldes lēmumu un/vai faktisko rīcību var apstrīdēt Pašvaldības domē.

46. Pašvaldības domes lēmumu un/vai faktisko rīcību var pārsūdzēt tiesā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

7. Noslēguma jautājumi

47. Atbilstoši Noteikumu 28.punktam Pārvalde veiks datu konsolidāciju pirms 2012./2013.mācību gada grupu komplektācijas.

48. Noteikumu 11.punkta daļa par elektroniskās reģistrēšanās pieteikumu interneta vietnē stājas spēkā un ir izmantojama ar brīdi, kad Pašvaldība ir ieviesusi elektroniskās reģistrēšanās sistēmu Pašvaldības interneta vietnē.

49. Pašvaldībai ir tiesības nodrošināt pirmsskolas izglītības programmas apguvi bērniem no 1 (viena) gada vecuma Noteikumu noteiktajā kārtībā, gadījumā, ja uz konkrēto mācību gadu Iestādēs ir brīvas vietas.

50. Ar Noteikumu spēkā stāšanās brīdi spēku zaudē Pašvaldības saistošie noteikumi Nr.36 "Kārtība bērnu reģistrācijai un uzņemšanai Valmieras pilsētas pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs" (apstiprināti ar Pašvaldības domes 31.05.2007. sēdes lēmumu Nr.352 (protokols Nr.8, 25.§)).

51. Šie Noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc šo Noteikumu publicēšanas laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

Valmieras pilsētas domes priekšsēdētājs I.Boķis

Valmierā 2012.gada 21.februārī

 

 

Saistošo noteikumu Nr.123 "Bērnu reģistrācijas un uzņemšanas kārtība Valmieras pilsētas pašvaldības izglītības iestādēs, kurās tiek īstenota pirmsskolas izglītības programma"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Projekta nepieciešamības pamatojums Likuma "Par pašvaldībām" 15.panta pirmās daļas 4.punkts un 43.panta trešā daļa, Izglītības likuma 17.panta pirmā daļa un Vispārējās izglītības likuma 26.panta pirmā daļa.
Aizstāt Valmieras pilsētas pašvaldības 31.05.2007. saistošos noteikumus Nr.36 "Kārtība bērnu reģistrācijai un uzņemšanai Valmieras pilsētas pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs" (apstiprināti ar pašvaldības domes 31.05.2007. sēdes lēmumu Nr.352 (protokols Nr.8, 25.§)) ar jauniem un normatīvo aktu prasībām atbilstošiem saistošiem noteikumiem.
2. Īss projekta satura izklāsts Saistošie noteikumi aizstāj Valmieras pilsētas pašvaldības 31.05.2007. saistošos noteikumus Nr.36 "Kārtība bērnu reģistrācijai un uzņemšanai Valmieras pilsētas pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs", nosakot:
(1) bērnu uzņemšanas, atskaitīšanas un grupu komplektācijas kārtību, pirmsskolas izglītības iestādes vadītāju un vecāku atbildību;
(2) rindas kārtību, kādā bērni tiek nodrošināti ar vietām pirmsskolas izglītības iestādē;
(3) pirmsskolas izglītības iestādes maiņas kārtību (atbilstoši Izglītības likuma 17.panta pirmajai daļai);
(4) ārpus kārtas gadījumus vietas piešķiršanai pirmsskolas izglītības iestādēs.
3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Lēmumam nav tiešas ietekmes uz pašvaldības budžetu.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Saistošie noteikumi tiešā veidā neietekmē uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā.
5. Informācija par administratīvajām procedūrām Saistošo noteikumu izpildi nodrošinās Valmieras pilsētas pašvaldības Valmieras Izglītības pārvalde.
Saistošie noteikumi attiecas uz pirmsskolas izglītības jomu.
Privātpersonas saistošo noteikumu piemērošanā var griezties Valmieras pilsētas pašvaldībā, Valmieras Izglītības pārvaldē un Valmieras pilsētas pirmsskolas izglītības iestādēs.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Konsultācijas ar privātpersonām nav notikušas.
Saistošie noteikumi izstrādāti sadarbībā ar Valmieras pilsētas pirmsskolu izglītības iestāžu vadītājiem.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!