• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par grozījumiem Pacientu tiesību likumā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.03.2012., Nr. 43 https://www.vestnesis.lv/ta/id/245326

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par oficiālās elektroniskās publikācijas ieviešanu

Vēl šajā numurā

15.03.2012., Nr. 43

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 Par grozījumiem Pacientu tiesību likumā

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija 7.martā, otrajam lasījumam gatavojot grozījumus Pacientu tiesību likumā, neatbalstīja tiesības policijai un citām valsts iestādēm piekļūt datubāzēm, kas glabā informāciju par bērnu psihiskajiem un uzvedības traucējumiem.

"Komisija šodien atbalstīja darba grupas piedāvājumu nodrošināt operatīvu piekļuvi datubāzei, lai noskaidrotu aizturētā bērna ģimenes ārsta vai pediatra kontaktinformāciju. Taču jautājumu par to, vai policijai dot tiesības piekļūt datubāzēm, kas satur ziņas par garīgajiem vai psihiskajiem traucējumiem, atstājām uz trešo lasījumu," norāda komisijas priekšsēdētāja Aija Barča. "Turpinās strādāt darba grupa komisijas priekšsēdētāja biedra Arvila Ašeradena vadībā, meklējot gan sabiedrībai, gan iekšlietu sistēmai pieņemamāko risinājumu. Taču ir jāsa­prot, ka šādas datubāzes, kurā būtu iekļautas ziņas Iekšlietu ministrijas struktūrām nepieciešamajā griezumā, patlaban nemaz nav," uzsvēra A.Barča.

Veselības ministrijas pārstāvji skaidroja, ka esošie reģistri un datubāzes neļauj identificēt psihisko un uzvedības traucējumu esamību, bet ļauj vienīgi noskaidrot konkrētu ārstu apmeklējumu un veiktos izmeklējumus, kas vēl neliecina par konkrētu diagnozi. Jau patlaban ar noteiktām slimībām slimojošu pacientu reģistra pastāvēšana tiek apšaubīta no konstitucionālo tiesību un cilvēktiesību viedokļa, un Veselības ministrija komisijas sēdē kategoriski iebilda pret iespēju, ka šim reģistram varētu piekļūt ar medicīnu nesaistītas personas, uzsverot, ka tas būtu traktējams kā nesamērīga iejaukšanās personu privātajā dzīvē. 

Komisijas priekšsēdētāja atzina, ka iespējams kompromisa risinājums būtu e-veselības projekta ietvaros veidot atsevišķu datu bāzi, kurā būtu Iekšlietu struktūrām nepieciešamā informācija par aizturēto veselības stāvokli, taču medicīniskiem nolūkiem apkopoti dati nebūtu pieejami ar medicīnas jomu nesaistītām personām.

Komisija neatbalstīja arī priekšlikumu, kas paredz iestādēm tiesības tiešsaistē iegūt informāciju par bērnu invaliditāti, ņemot vērā, ka Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras sistēmā nav iespējams iegūt ziņas ne par diagnozi, ne slimības raksturu, bet gan vienīgi par invaliditātes faktu. 

Nepieciešamību piekļūt ziņām par aizturēto personu invaliditāti un garīgo veselību Iekšlietu ministrija skaidro ar likuma prasībām nodrošināt bērnu īpašajām vajadzībām atbilstošus apstākļus un attiecīga speciālista klātbūtni pārrunās ar bērnu, kuram ir garīgās attīstības traucējumi.

Komisijas otrajam lasījumam atbalstītie likuma grozījumi paredz no desmit uz piecām dienām saīsināt termiņu, kurā likumā noteiktām iestādēm ir tiesības saņemt informāciju par pacientu. Šī informācija sniedzama pēc rakstveida pieprasījuma un ārstniecības iestādes vadītāja rakstveida atļaujas saņemšanas.

Likuma grozījumu projekts nosaka: ja ir radusies pamatota nepieciešamība un nav iespējas ar vecāku vai likumisko pārstāvju starpniecību vai no paša bērna noskaidrot informāciju par bērna veselību, likumā noteiktām iestādēm ir tiesības ar informācijas sistēmu sasaistes līdzekļu palīdzību saņemt informāciju par bērna ģimenes ārsta vai pediatra kontakt­informāciju. Šādas tiesības likums paredzēs Valsts policijai, pašvaldības policijai, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijai, Valsts probācijas dienestam, bāriņtiesai, sociālajam dienestam, sociālās korekcijas izglītības iestādes ārstniecības personai un ieslodzījuma vietas ārstniecības personai to darbību reglamentējošajos normatīvajos aktos noteikto funkciju veikšanai.  

Par likumprojektu "Grozījumi Pacientu tiesību likumā" otrajā un trešajā lasījums vēl jālemj Saeimai.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!