• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par sadarbību Radošās Latvijas platformas izveidē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.03.2012., Nr. 43 https://www.vestnesis.lv/ta/id/245363

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta sēdē: 2012.gada 13.martā

Vēl šajā numurā

15.03.2012., Nr. 43

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par sadarbību Radošās Latvijas platformas izveidē

Kultūras ministrija:

Parakstot Nodomu protokolu par sadarbību Radošās Latvijas platformas izveidē, Kultūras ministrija (KM) apņemas izstrādāt politikas pamatnostādņu projektu “Radošā Latvija 2014–2020”. KM uzņemas identificēt kultūras un radošo industriju pārstāvju, organizāciju un institūciju vajadzības un problēmas, meklējot nepieciešamās atbalsta formas, lai nodrošinātu šīs nozares attīstību un ilgtspēju. Tāpat nozīmīga būs ministrijas vēl plašāka sadarbība ar Latvijas un starptautiskām institūcijām, organizācijām un nevalstisko sektoru radošās industrijas jomā.

Nodomu protokolu starp ministrijām 14.martā parakstīja kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende, izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs un Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Juris Pūce. Nodomu protokolā ministrijas vienojas par sadarbības jomām un uzdevumiem radošās Latvijas platformas izveidē, lai sekmētu radošā potenciāla apzināšanu un izmantošanu Latvijas konkurētspējas stiprināšanā, tautsaimniecības attīstībā un sabiedrības labklājības veicināšanā.

Ar protokola parakstīšanu ministrijas apņemas iekļaut noteiktus pasākumus radošā potenciāla atbalstam nozaru politikas plānošanas dokumentos; savstarpēji saskaņot Radošās Latvijas platformas attīstības jautājumus, atbalstot radošā potenciāla un inovācijas dimensijas iekļaušanu Nacionālajā attīstības plānā 2014.–2020.gadam, kā arī sadarboties radošā potenciāla apzināšanā un aktivizēšanā visā Latvijā, veicinot tā attīstību īpaši reģionos.

Kultūras ministre jau apliecinājusi, ka pašlaik ministrijā jau sākts mērķtiecīgs darbs stratēģiskās sadarbības platformas “Radošā Latvija” izveidē. Ministre uzver, ka, pirmkārt, tā ir laba zīme Latvijas radošajiem cilvēkiem, jo tā palielinās viņu iespējas ar savu darbību gūt aizvien lielākus panākumus. Plānots, ka Radošas Latvijas platformu veidos trīs komponentes: brīvprātīgā kustība “Radi!”, politikas plānošana dokuments – pamatnostādnes “Radošā Latvija 2014–2020” un radošo industriju biznesa platforma – atbalsta un sadarbības instrumenti, kuru uzdevums būs sekmēt radošo industriju attīstību Latvijā un celt Latvijas ekonomikas konkurētspēju.

Radošās darbības nedēļa “Radi!” aizsāk brīvprātīgo kustību un paver iespējas ikvienam sabiedrības loceklim iekļauties Radošajā Latvijā, kļūstot par tās piederīgo – radu. Pamatnostādnes “Radošā Latvija 2014–2020” balstīsies Latvijas Ilgtspējīgas attīstības stratēģijā 2030, būs cieši sasaistītas ar Nacionālās attīstības plānu un ES fondu nākamo plānošanas periodu. Pamatnostādnes iezīmēs rīcībpolitiku vairākos virzienos – radošā ekonomika, radošā izglītība, radošu teritoriju attīstība un kultūra kā radošuma kodols.

Annija Senakola, KM sabiedrisko attiecību speciāliste

 

Izglītības un zinātnes ministrija:

Radošās darbības nedēļas “Radi!” ietvaros izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis 14.martā parakstīja Nodomu protokolu par sadarbību Radošās Latvijas platformas izveidē. Dokumenta parakstīšana notika ministru, britu radošuma ekspertu un Latvijas radošo industriju pārstāvju un ekspertu diskusijas “Latvija ceļā uz radošu valsti” laikā Spīķeru koncertzālē.

Nodomu protokolu par sadarbību Radošās Latvijas platformas izveidē parakstīja četras ministrijas – Izglītības un zinātnes ministrija, Kultūras ministrija, Ekonomikas ministrija un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija. Nodomu protokols tika parakstīts, ievērojot UNESCO 2005.gada Konvencijas par kultūras izpausmju daudzveidības aizsardzību un veicināšanu mērķus, Eiropas Savienības izaugsmes stratēģijas “ES 2020” uzstādījumus un Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģijas “Latvija 2030” mērķus.

Parakstot Nodomu protokolu, Izglītības un zinātnes ministrija apņemas sekmēt radošumu izglītības jomā un veicināt personas iespējas attīstīt savus talantus, iegūt zināšanas, prasmes un kompetenci, kā arī apņemas sniegt sabiedrībai informāciju par jaunākajiem zinātnes un tehnoloģiju sasniegumiem, nodrošinot jauniešu iesaistīšanos zinātnisko eksperimentu un novērojumu veicināšanā.

Izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis norāda: “Radošums nozīmē īpašu domāšanas, iemaņu un paradumu kombināciju, ko var praktizēt gan indivīds, gan sabiedrība. Tā dēvētās radošās šķiras ietekme nesakņojas mantotā īpašumā vai politiskā varā, bet gan asprātīgā jaunrades izdomā un spējā uzminēt patērētāju intereses. Radošums ir priekšnoteikums, lai stiprinātu inovāciju rašanos, kas savukārt veicina ekonomikas attīstību, tautsaimniecības izaugsmi un valsts labklājību kopumā. Radošā domāšana izglītības procesā ir priekšnoteikums bērnu un skolotāju labsajūtai un aktīvai līdzdalībai, īstenojot dzīvē motivētas, mērķtiecīgas un aizraujošas mācības. Šādas mācības rada vidi, kurā bērni iet uz skolu un mācās ar prieku. Radošums sekmē tādu 21.gadsimta personības kompetenču izaugsmi kā uzdrīkstēšanās, prasme analizēt un ģenerēt idejas, prasme darboties mainīgos apstākļos, strādāt komandā. Radošums veicina patstāvību, atvērtību jaunām idejām, cieņu un gandarījuma sajūtu.”

Diskusijā “Latvija ceļā uz radošu valsti” notika trīs paneļdiskusijas: “Radoša valsts – kurp mēs ejam? Vīzija un stratēģijas”; “Radoša valsts – radošas partnerības. Latvijas radošās industrijas platformas darbības modelis”; “Radoša valsts – kopīgs stāsts. Zīmols un mērķauditorijas”. Diskusiju organizēja Kultūras ministrija sadarbībā ar Britu padomi Latvijā, Kultūrizglītības un nemateriālā mantojuma centru un Latvijas Kultūras akadēmiju.

Izglītības un zinātnes ministrijas Komunikācijas nodaļa

 

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija:

14.martā radošās darbības nedēļas “Radi!” laikā vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs parakstīja Nodomu protokolu par sadarbības jomām un uzdevumiem radošās Latvijas platformas izveidē.

Vienošanās, kuru parakstīja arī kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende, izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis un Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Juris Pūce, noslēgta, lai sekmētu radošā potenciāla apzināšanu un izmantošanu Latvijas konkurētspējas stiprināšanā, tautsaimniecības attīstībā un sabiedrības labklājības veicināšanā.

Ministrs E.Sprūdžs uzsvēra: “Ikvienam no mums ir svarīgi palikt uzticīgam savai būtībai – vērtībām, resursiem un kultūrai, bet tajā pašā laikā spēt domāt pāri Latvijas robežām un mācēt savu radošo potenciālu kapitalizēt. Diemžēl atsevišķu pašvaldību neveiksmes ir tikušas projicētas uz visām Latvijas pašvaldībām, tādējādi ar birokrātiskiem šķēršļiem samazinot visu pašvaldību iespējas īstenot radošus un inovatīvus risinājumus. Šāda pieeja bremzē visas valsts attīstību, tāpēc vēlos iedrošināt pašvaldības īstenot radošu pieeju un iedrošināt pārējos – padarot radošumu par savas ikdienas sastāvdaļu un sava veida pozitīvu neizbēgamību.”

Tāpat E.Sprūdžs norādīja, ka Latvijai ir milzīgs radošais potenciāls vides jomā, jo tieši zaļā ekonomika un radoši risinājumi tajā veicina pārsektorālu Latvijas attīstību. Savukārt interneta tehnoloģijām jākļūst par radošuma dzinējspēku, jo tas ir nozīmīgs instruments ieguldīto valsts resursu efektīvai kapitalizēšanai.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM), parakstot Nodomu protokolu, ir apstiprinājusi savu gatavību, īstenojot reģionālo politiku, sniegt atbalstu pasākumiem radošuma un inovācijas veicināšanai vietējā un reģionālā līmenī.

Tāpat tiks turpināts jau iesāktais darbs, lai sekmētu atvērtu, oriģinālu un integrētu risinājumu īstenošanu pašvaldību darbā un teritorijas attīstības virzībā. Arī turpmāk VARAM veicinās pieredzes apmaiņu radošo risinājumu izmantošanā, kā arī sabiedrības informētību par labās prakses piemēriem.

Šogad pirmo gadu pēc VARAM iniciatīvas radošākajām Latvijas pašvaldībām tiks pasniegta Radošuma balva. Kopumā balvai saņemti 75 veiksmes stāsti, ko īstenojuši enerģiski un aizrautīgi cilvēki, aktīvi piedaloties un ticot sava ciema, pagasta, novada un reģiona attīstībai.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Sabiedrības informēšanas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!