• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Parlaments: Par abpusēju uzvaru "hormonu liellopu gaļas" karā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.03.2012., Nr. 44 https://www.vestnesis.lv/ta/id/245403

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Parlaments: Par aicinājumu Putinam iesaistīties dialogā ar protestētājiem

Vēl šajā numurā

16.03.2012., Nr. 44

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Parlaments: Par abpusēju uzvaru “hormonu liellopu gaļas” karā

14.martā EP deputāti apstiprināja vienošanos, kas palīdzēs izbeigt divdesmit gadus ilgušo hormonu liellopu gaļas “tirdzniecības karu” ar ASV un Kanādu. Vienošanās paredz, ka ES saglabās aizliegumu ievest liellopu gaļu, kuras audzēšanā izmantoti hormoni, taču palielinās kvotas augstas kvalitātes liellopu gaļas importam.

Vienošanās paredz palielināt ikgadējo ES importa tarifu kvotu līdz 48 200 tonnām. ASV un Kanāda no savas puses jau ir samazinājušas sankcijas, kuras bija kā atbildes reakcija uz ES noteikto aizliegumu ievest liellopu gaļu, ja audzēšanā izmantoti hormoni. Sankcijas skāra Eiropas produkciju, kas saražota 26 dalībvalstīs (visas izņemot Apvienoto Karalisti); pašreizējās tirdzniecības attiecībās šo sankciju apjoms pārsniedz 250 miljonus ASV dolāru.

Par jautājuma virzību atbildīgā deputāte Godelīve Kvisthouta-Rovola uzsvēra: “Šodien ar abpusēju uzvaru beidzas ieilgušais tirdzniecības strīds. ES rezolūcija ir izdevīga visām iesaistītajām pusēm. Parlaments ir spēris soli, kas, no vienas puses, palīdzēs ES lauksaimniecības sektoram plānot turpmāko darbību un, no otras, stiprinās transatlantisko tirdzniecību.”

Parlaments iestrādāja Eiropas Komisijas priekšlikumā nozīmīgus labojumus. Vienošanos deputāti apstiprināja ar 650 balsīm par, 11 pret un 11 atturoties. Padome neformāli jau ir to atbalstījusi, un ES importa kvotas tiks palielinātas no 2012.gada augusta.

Tirdzniecības kara vēsture

Strīds par hormoniem liellopu gaļā vairāk nekā divu gadu desmitu garumā negatīvi ietekmējis transatlantiskās attiecības lauksaimniecības produktu tirdzniecības jomā. Patērētāju aizsardzības un pārtikas nekaitīguma apsvērumu dēļ ES 1988.gadā aizliedza ievest gaļu un gaļas produktus no liellopiem, kuri saņēmuši noteiktus augšanu veicinošus hormonus. ASV un Kanāda 1996.gadā apstrīdēja aizliegumu PTO strīdu izšķiršanas sistēmā, un pēc tam tām tika atļauts piemērot tirdzniecības sankcijas lauksaimniecības produktu importam no ES. Kopš 1999.gada ASV un Kanāda kā atbildes pasākumus noteikušas tarifus plašam klāstam Eiropas produktu, kuru vērtība ir attiecīgi 116,8 miljoni ASV dolāru (ASV) un 11,3 miljoni Kanādas dolāru gadā (Kanāda).

Kanāda un ASV galvenokārt vēršas pret liellopu gaļas un cūkgaļas produktiem, taču ASV piemēro sankcijas arī pret Rokforas sieru, trifelēm, grauzdētu maizi, sulu, sinepēm, ievārījumiem, šokolādi, zupām un citiem produktiem.

Abpusēji izdevīga vienošanās

Risinājums, ko sarunās ar ASV valdību panāca Ketrina Eštone (toreiz ES tirdzniecības komisāre), tika parakstīts 2009.gada 13.maijā. Šajā nolīgumā ir paredzēta divu posmu pieeja, saskaņā ar kuru ASV pakāpeniski samazinās ES produktiem noteikto sankciju līmeni, bet ES pakāpeniski palielinās tarifu kvotas augstas kvalitātes liellopu gaļai, kuras audzēšanā nav izmantoti hormoni. 2011.gada maijā ASV piekrita atcelt sankcijas ES produktiem.

Nolīguma otrais posms paredz pilnībā atcelt ASV noteiktās sankcijas apmaiņā pret turpmāku ES tarifa kvotu paplašināšanu. Vislielāko ieguvumu šo sankciju atcelšana dos Itālijai ar tirdzniecības apjomu vairāk nekā 99 miljoni ASV dolāru, Polijai ar 25 miljoniem ASV dolāru, Grieķijai un Īrijai – katrai ar 24 miljoniem ASV dolāru, Vācijai un Dānijai – katrai ar 19 miljoniem ASV dolāru, Francijai ar 13 miljoniem ASV dolāru un Spānijai ar 9 miljoniem ASV dolāru.

Eiropas Parlamenta Informācijas birojs Latvijā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!